Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Atentat la Nisa, solidaritatea și condamnarea papei

De Andrea Tornielli

"Francisc urmărește cu uluire și în rugăciune teribilul măcel. Condamnăm în maniera cea mai absolută orice nebunie ucigașă". Este prima reacție vaticană la atentatul făcut la Nisa în seara de joi, 14 iulie 2016, când un tânăr franco-tunisian la volanul unui camion a secerat în mod deliberat zeci de persoane adunate pe Promenade des Anglais pentru a asista la focurile de artificii. Bilanțul provizoriu este de 84 de morți și sunt cel puțin douăzeci de răniți în condiții foarte grave.

Cu puțin înainte de ora 22.30, camionul a intrat în mulțimea care sărbătorea ziua de 14 iulie, sărbătoarea națională a Franței în ziua cuceririi Bastiliei. Atentatorul aflat la volanul vehiculului alb care circula cu viteza de optzeci de kilometru pe oră trăgea cu arma asupra oamenilor, de la fereastră, în timp ce conducea în zigzag pe o distanță de doi kilometri pentru a lovi mai multe persoane. Printre victime și atâția copii. Atentatorul a fost doborât de forțele de ordine și unii martori susțin că l-au auzit pe bărbat strigând "Allah Akhbar" înainte de a fi ucis.

Directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, a dat această scurtă declarație la Radio Vatican: "Am urmărit, în această noapte, cu foarte mare preocupare, știrile teribile care veneau de la Nisa. Deci, manifestăm din partea papei Francisc și a noastră toată participarea și solidaritatea la suferințele victimelor și ale întregului popor francez, în ceea ce trebuia să fie o mare zi de sărbătoare. Condamnăm în maniera cea mai absolută orice manifestare de nebunie ucigașă, de ură, de terorism, de atac împotriva păcii".

În noiembrie 2015, în dimineața de după atentatul sângeros la teatrul Bataclan și în unele localuri din Paris, care a constat viața a 129 de persoane, papa Francisc, în cursul unui scurt telefon cu directorul de la Tv2000, Lucio Brunelli, a spus: "Sunt înduioșat și îndurerat. Nu înțeleg dar aceste lucruri sunt greu de înțeles, făcute de ființe umane. Pentru aceasta sunt înduioșat, îndurerat și mă rog. Sunt foarte aproape de poporul francez atât de iubit, sunt aproape de rudele victimelor și mă rog pentru ei". Papa a inserat atentatul în "al treilea război mondial dus pe bucăți", despre care a vorbit de mai multe ori. Bergoglio a încheiat că nu poate exista o justificare "religioasă și umană" pentru fapte de acest gen.

A condamnat măcelul odios de la Nisa, așa cum prezint Il Sismografo, episcopul André Marceau, care în coloanele ziarului La Croix, a manifestat și toată durerea și consternarea sa. "Ce se află în inima unui om în momentul în care săvârșește un act de atare ură, barbarie și moarte? Sunt întrebări serioase și care rămân fără răspuns. Suntem martori ale unor scene de război, insuportabile".

Rolul Bisericii - a specificat monseniorul Marceau - este acela de a aduce alinare rudelor victimelor, celor care suferă, de a oferi rugăciuni pentru atâția nevinovați și "de a ține deschisă o fereastră care să proiecteze lumină asupra acestor aspecte mai întunecate ale sufletului umane, credem că mângâierea și compasiunea sunt un mijloc prin care inima oamenilor este atinsă de iubire".

Pentru a menține vie și vigilentă această sensibilitate, indispensabilă pentru a nu cădea în capcana celui care seamănă frică și moarte, episcopul de Nisa a amintit că "trebuie să fim atenți să nu ne lăsăm înfrânți de ură, de dorința de violență, de discriminări sau de aceea de a ne închide în noi înșine. Trebuie evitată cu orice preț această derivă, atenție ca durerea noastră să nu genereze ceea ce este la originea acestor fapte".

Episcopul i-a invitat pe credincioșii din dieceză să se reunească în veghi de rugăciune pentru a aduna "strigătele de durere" ale celor care au fost loviți de acest atentat oribil.

Și chiar episcopului de Nisa i-a scris papa Francisc un mesaj semnat de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin: "În timp ce Franța celebra sărbătoarea sa națională, violența oarbă a lovit iarăși țara la Nisa, făcând numeroase victime între care copii. Condamnând din nou aceste acte, Sanctitatea Sa papa Francisc exprimă profunda sa tristețe și apropierea sa spirituală de poporul francez. Încredințează milostivirii lui Dumnezeu persoanele care și-au pierdut viața și se asociază pe deplin la durerea familiilor îndoliate. Exprimă simpatia sa persoanelor rănite, precum și tuturor celor care au contribuit la ajutoare, cerând Domnului să susțină pe fiecare în această încercare. Implorând de la Dumnezeu darul păcii și al înțelegerii, invocă asupra familiilor încercate și asupra tuturor francezilor harul binecuvântărilor divine".

(După Vatican Insider, 15 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat