Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CELAM, distrugerea creației este o formă de genocid

De Francesco Peloso

Recent, în timpul călătoriei sale în Armenia, papa a folosit cuvântul genocid, un termen care adesea în mijloacele de comunicare în mediile diplomatice, generează o anumită agitație mediatică. Francisc vorbea despre genocidul armean, apoi s-a referit la "alte" evenimente comparabile sau superioare prin intensitate care au avut loc după aceea, și a citat crimele lui Hitler, Stalin, din Rwanda. Dar există și "genocide" mai puțin evidente, nesemnalate de opinia publică, precum acelea împotriva ecosistemului distrus sistematic de puteri economice și guverne, în aceeași categorie intră victimele traficului de ființe umane, migranții cei mai vulnerabili, cei care sunt loviți de violență în interiorul zidurilor familiale. Într-un asemenea scenariu, poziția Bisericii, în apărarea și în favoarea vieții, nu poate să fie "neutră".

Aceasta este provocarea lansată de CELAM, Consiliul Episcopal Latinoamerican, în ultimul său buletin în care se pornește de la cuvintele rostite de Papa în Armenia și apoi din nou în zborul de întoarcere spre Roma; de fapt, conversând cu jurnaliștii, Francisc a explicat ulterior sensul a ceea ce a afirmat și a pus o întrebare adevărată, fie istorică fie etică: pentru ce motive, s-a întrebat el, marile puteri, marii protagoniști ai istoriei, nu s-au mișcat pentru a opri deportările lui Hitler și apoi ale lui Stalin? Așadar nota de la CELAM pornește tocmai de la cuvintele Pontifului, pentru a afirma imediat după aceea că: "deși mulți preferă recurgerea la vreun eufemism, dicționarul de la Real Academia spaniolă explică faptul că semnificația lui «genocid» corespunde exterminării sau eliminării sistematice a unui grup uman din cauza rasei, etniei, religiei, politicii sau a naționalității sale", așadar diferitele "exemple" indicate de Pontif, începând de la cel armean, sunt mai mult decât corecte.

Dacă acest lucru este adevărat, continuă apoi nota, "alte genocide au fost de data aceasta obiect de polemică mai mică și probabil au trecut aproape neobservate în fața opiniei publice și a comunității internaționale, ca în cazul activităților de extracție a resurselor miniere, al poluării mediului, al stingerii fluviilor și a biodiversității din Amazonia, același lucru se întâmplă pentru ecosistemele popoarelor noastre latinoamericane și din Caraibe, cu complicitatea guvernelor, a politicienilor care sunt la rând, a stăpânilor pieței și a marilor capitaluri naționale și străine, printre celelalte lucruri". "Câtă viață exterminată sistematic zi după zi - se afirmă - drept consecință a atâtor dezastre naturale ireparabile. Știu asta populațiile native, indigene, de rivieră, de la țară, descendente din Africa, ce mor puțin câte puțin, bolnave, otrăvite. Și știe bine asta Mama noastră Pământul, «casa noastră comună»".

"Alte" genocide, mai explică CELAM, sunt cele care se referă la victimele traficului de ființe umane, la migranții mai vulnerabili, la victimele violenței alimentate de traficul de droguri și ale violenței în familie, pentru a cita numai câteva dintre scenariile care ating viața a mii de latinoamericani și din Caraibe, "femei și bărbați de toate vârstele, îndeosebi femei, copii și tineri. Toți reclamă dreptate, pace și demnitate". Pentru aceste motive, se afirmă, "poziția Bisericii, în favoarea și în apărarea vieții, alături de victime, nu poate să fie neutră. Astfel milostivirea devine și angajare, pentru că suntem «discipoli și misionari ai lui Isus Cristos pentru ca popoarele noastre să aibă viață în El», cum spunea la Aparecida, în timpul celei de-a V-a conferințe generale a episcopatului latinoamerican și din Caraibe în 2007".

În acest sens, organismul care coordonează episcopatele latinoamericane amintește apoi de diferite mărturii și mai mult deschizându-ne "spre alte regiuni din lume care suferă, punem atenția asupra crimei silențioase împotriva preoților", în acest caz scoțând în evidență două cazuri, care au avut loc în Filipine și în Africa. Este vorba despre părintele John Adeyi, vicar general al diecezei de Otukpo, care a fost sechestrat la sfârșitul lui aprilie; trupul său fără viață și în descompunere a fost găsit în iunie, în pofida faptului că rudele sale au plătit o răscumpărare. Este apoi istoria părintelui Marcelino Biliran, din parohia "Sfântul apostol Petru", în Filipine, găsit mort în locuința sa. Într-un prim moment s-a spus că s-a sinucis, dar investigații succesive au dezmințit această ipoteză, conform Bisericii locale și autorităților a fost vorba despre un asasinat.

Cu privire la părintele Adeyi, preotul Sylvester Onmoke, președinte nou ales al Asociației preoților diecezani din Nigeria, a spus în zilele trecute la Radio Vatican: corupția și dorința de bani care chinuiește societatea nigeriană continuă să fie una dintre cauzele principale ale sechestrării de preoți. Exemplul rău - a adăugat el - dat de politicieni și funcționari corupți care, arătând ostentativ bogăția lor obținută în mod ilegitim, îi determină pe alții să încerce să obțină bani cu ușurință și cu toate mijloacele. La asta se adaugă, conform preotului, frustrarea răspândită în rândul populației datorită șomajului și datorită neplătirii salariilor muncitorilor.

(După Vatican Insider, 14 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat