Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

ZMT și Orientul Mijlociu

Forța și suferințele tinerilor din Orientul Mijlociu la Cracovia. Pentru a nu se mai simți singuri

De Daniele Rocchi

De la Beirut, de la Ierusalim, de la Gaza, de la Amman, de la Betleem, de la Haifa, de la Bagdad, de la Erbil, de la Alep: toți cu o mare dorință în inimă: să-l vadă și să-l atingă pe papa Francisc, să asculte cuvintele sale și să fie, în același timp, îmbrățișați de lume. La ZMT de la Cracovia vor fi și tinerii din Orientul Mijlociu cu toată încărcătura lor de dificultăți de trăit zilnic din cauza tensiunilor, războaielor, conflictelor, instabilității, fricii. Pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea, ale sfintei Faustina, pentru a mărturisi celor de vârsta lor din lume "că se poate trăi speranța creștină și în condițiile dificile pe care trebuie să le trăim. Nu trebuie fugit, emigrat pentru a putea trăi darul bucuriei creștine în locurile unde ne-am născut".

Pentru câteva zile vor lăsa în urmă ținuturile lor marcate de război și de violențele nemaiauzite ale Statului Islamic (Siria și Irak), de conflicte nerezolvate (între israelieni și palestinieni), de instabilitate și de migrații mai mult sau mai puțin forțate (Liban și Iordania). Nici măcar frica de atentate și de terorism nu-i oprește pe tinerii meridionali în drumul lor spre ZMT de la Cracovia, în fond, spun ei răzând, "în fiecare zi trăim cu frica de a fi loviți". Vor zbura la Cracovia unde "orgolioși vor arăta stindardele lor, și unul în mod deosebit acela cu Crucea de la Ierusalim, simbol al Țării Sfinte. Toți uniți sub Cruce". Pentru mulți dintre ei a fi printre tinerii din toată lumea este "cel mai bun mod pentru a alunga frica de a rămâne singuri, de a fi abandonați unui destin dur de înțeles, mai ales când în față ai violență, tensiuni, instabilitate și nesiguranță", povestește sora Maria Ester Bisharat, care va conduce pe tinerii din Israel, care împreună cu cei din Palestina, vor forma grupul din Țara Sfântă. "Nu există frică ce să țină, terorismul nu poate învinge. Prezența noastră trebuie să folosească și pentru a alunga frica tinerilor care vin din toată lumea. Bucuria și așteptarea sunt foarte puternice".

Țara Sfântă. Din Galileea se vor porni în zilele următoare circa 200 de tineri de rit latin și greco-catolic. La aceștia trebuie adăugat un număr neprecizat de tineri de aceeași vârstă care aparțin mișcărilor ecleziale. Tinerii palestinieni vor fi alți 200, în mare parte din Ierusalim și Betleem. Cinci sau șase sunt din Gaza. Vor putea pleca grație permisului acordat de autoritățile israeliene. Marea noutate este că și tinerii palestinieni, în pofida blocajelor israeliene, vor putea pleca de la aeroportul din Tel Aviv, evitând transferul până în Amman, în Iordania. Sunt doi episcopi însoțitori, monseniorul Geroge Bacouni, episcop al arhieparhiei de Acri, Haifa, Nazaret și la întregii Galilei, și monseniorul William Shomali, episcop auxiliar de Ierusalim și vicar patriarhal pentru Palestina. Va aștepta grupul din Țara Sfântă dieceza poloneză de Szczecin, pentru înfrățirea care precede ZMT. Călătoria în Polonia a fost precedată de o lungă pregătire spirituală și, explică sora Bisharat, "ne-am dat seama că tinerilor noștri le este mare sete de Dumnezeu. În acest timp am văzut atâtea spovezi. Suntem misionari ai sacralitatea acestei Țări și tinerii noștri se simt stimulați. Spun că deja trăim harul ZMT". Tinerii din Țara Sfântă sunt așteaptă acum să știe "dacă și când vor vizita Auschwitz. Mulți dintre ei - revelează sora - nu voiau să meargă dar după aceea au înțeles. Văzând durerea celuilalt, eventual vom reuși să înțelegem ceea ce se întâmpla astăzi în Țara noastră. Evreii au suferit mult și ceea ce fac acum sunt mai mult reacții decât alegeri". "La Cracovia sperăm să găsim inima tinerilor liberă de prejudecăți. Creștinii medio-orientali sunt arabi dar asta nu înseamnă teroriști. Vrem să transmitem nostalgia de Dumnezeu pe care o avem înlăuntrul nostru. Căutăm îmbrățișarea tuturor fraților, fără frici și prejudecăți".

Irak. Mare așteptare și printre cei două sute de tineri irakieni care merg la Cracovia. Mai ales acum când au aflat că vor recita rugăciunea Tatăl Nostru în limba aramaică, aceea a lui Isus, în timpul Via Crucis cu Papa Francisc. Cel care a revelat asta agenției SIR este episcopul auxiliar de Bagdad, Basel Yaldo, care va conduce, împreună cu confratele Bashar Warda, arhiepiscop de Erbil, grupul format și din zece preoți și șapte călugărițe. Tinerii vor zbura la 20 iulie spre Wroclaw pentru "Zilele din dieceze" pentru a ajunge după aceea la Cracovia. Cea mai mare parte provin din capitala irakiană, ceilalți din orașele Erbil, Kirkuk, Dohuk, între ei și tineri din Câmpia Ninive, fugiți din sate în timpul invaziei Statului Islamic. "Purtătorul de drapel al grupului va fi îmbrăcat cu haina tradițională irakiană - spune mons. Yaldo -. La Cracovia vom mărturisi credința noastră, aceea a unei țări aflate în război. Tinerilor din lume le vom cere rugăciuni și solidaritate. Tinerii noștri nu trebuie să se simtă singuri, avem nevoie de îmbrățișarea spirituală a Bisericii universale. La Cracovia și pentru a privi la suferințele țării noastre și a le povesti tinerilor din lume. Sper că vom putea cu toții să atingem cu mâna că se poate trăi speranța creștină și în condițiile dificile pe care trebuie să le trăim. Nu trebuie fugit, emigrat pentru a putea trăi darul bucuriei creștine în locurile unde ne-am născut".

Liban. Țara cedrilor va fi reprezentată de 1200 de tineri, din toate riturile și diecezele, și cei care aparțin mișcărilor ecleziale. Între ei și foarte puțini refugiați sirieni și irakieni care au reușit să obțină viza de intrare. Pentru toți înfrățirea cu dieceza poloneză de Opole, aproape de Czestochowa și Cracovia. "Așteptarea este mare - spune părintele Firas Wehbe, coordonator al pastorației tineretului libanez - vom porni pe pașii sfântului Ioan Paul al II-lea, vizitând locurile sale cele mai dragi. Vom intra și la Auschwitz pentru a ne ruga pentru pace". Trei ani de pregătire în urmă și acum visul urmează să se împlinească grație și sprijinului Bisericii catolice din Liban. Cuvântul cheie din acest timp a fost "milostivire". Explică părintele Wehbe: "Țara noastră este pusă la grea încercare de tensiunile regionale și de numărul ridicat de refugiați sirieni și irakieni. Trebuie să fim milostivi față de aproapele. Mărturia noastră la Cracovia va fi și aceea a speranței, de care are nevoie toată lumea, nu numai în Liban și în Orientul Mijlociu. Vrem să rămânem în țara noastră, să trăim aici în fraternitate". Printre tinerii libanezi și doi neputincioși cărora tinerii le-au oferit, grație unei adunări de fonduri, călătorie și participare.

Iordania. O sută de iordanieni la Cracovia. "Din păcate cu noi nu vor fi tineri refugiați sirieni sau irakieni. N-au obținut viza", spune părintele Ala' Musjarbash, capelan al pastorației tineretului din țară. "Terminăm pregătirile. În curând vom avea o întâlnire cu ambasadorul Poloniei în Iordania, pentru a cunoaște mai bine această țară europeană". În Polonia tinerii iordanieni vor merge pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea și ale sfintei Faustina, apostola milostivirii. "Mergem pentru a trăi o mare mărturie de credință, pentru a primi și a da speranță - afirmă preotul - trăim într-o țară marcată de tensiunile războiului din Siria, primim atâția refugiați. Dorința noastră cea mai mare este să mărturisim credința noastră tinerilor din lume și generozitatea poporului nostru. Venim și pentru a spune Europei să primească refugiații care fug".

Siria. Alep cheamă Cracovia. Din țara chinuită de cinci ani de război civil sunt așteptați la Cracovia câteva grupuri de tineri. Cel puțin asta rezultă din sistemul de înscrieri la ZMT. Totuși, după cele prezentate de Comitetul de organizare polonez, "până acum înscrierile n-au fost finalizate și plătite. Asta nu înseamnă că nu vor fi pelerini sirieni. Este posibil ca să fie înscriși în cadrul grupurilor din alte națiuni". În schimb este sigur faptul că tinerii sirieni din Alep, oraș martir simbol al războiului, organizează cu salezienii o Zi a Tineretului locală, la 29 și 30 iulie, în același timp cu Cracovia. "În pofida războiului - spun salezienii din oraș - vrem să lansăm un mesaj puternic de speranță întregii lumi, noi suntem oameni ai păcii și vrem pacea". Toate acestea în timp ce situația degenerează: "suntem în mâinile Domnului și sub mila celui care are deciziile. Știm că avem un potir amar de băut... și cât de amar!".

(După agenția SIR, 13 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat