Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un dar mare

Preoții "dar al credinței" - Sacerdotes "fidei donum"

În spiritul comuniunii și al carității

Episcopul Petru Gherghel s-a aflat în perioada 3-10 iulie 2016 într-o vizită în Austria. A trecut pe la Bad Deutsch-Altenburg, locul de naștere al episcopului martir Anton Durcovici. La Bregenz a participat la manifestările ocazionate de sărbătorirea a 50 de ani de existență a parohiei. S-a întâlnit cu preoții români din Austria, cu câțiva episcopi și cu card. Christoph Schönborn. La întoarcere a trecut prin Budapesta unde s-a întâlnit cu cardinalul Péter Erdö. Preasfințitul a binevoit să împărtășească, în cele ce urmează, câteva dintre impresiile acestei vizite.

Termenul de preoți "fidei donum" îi aparține papei Pius al XII-lea, care, la 21 aprilie 1957, scria o enciclică specială cu același titlu prin care făcea un apel către toate țările catolice occidentale de a oferi pentru comunitățile din Africa preoți generoși și plini de zel pentru a ajuta la procesul de evanghelizare început în acest continent dornic de a primi evanghelia. A fost o adevărată deschidere de întrajutorare creștină și de colaborare apostolică.

Acest spirit de solidaritate evanghelică a continuat să crească și să capete diferite forme noi, iar prin Conciliul Vatican II și lucrarea pastorală a marilor pontifi a făcut ca spiritul de evanghelizare să crească și astfel să ajungă și la noi, unde, atât în condițiile de dictatură, cât și după obținerea libertății, numărul vocațiilor, prin harul lui Dumnezeu, a căpătat o creștere binecuvântată. Așa se face că, de mai bine de 25 ani, un număr impresionant de preoți din Dieceza de Iași, dar și din întreaga țară, după ce au făcut studii teologice adecvate în diferite seminarii, în țară sau în străinătate, răspunzând cu generozitate la invitația lui Isus de a merge în via sa, unde "secerișul este mare și lucrătorii sunt puțini", s-au oferit să răspundă mandatului de a vesti evanghelia acolo unde este mai mare nevoie.

În această nouă lumină unii dintre ei au ales să îmbrățișeze chemarea de a fi misionari în țările de misiuni, cum ar fi Kenya și Coasta de Fildeș, sau ca preoți "fidei donum" în diferite țări și dieceze din Europa sau în alte părți ale lumii, unde să-și ofere slujirea lor în păstrarea valorilor creștine amenințate de valul nimicitor de secularizare și unde secerișul este atât de mare, iar lucrătorii au devenit așa de puțini. Este bine de știut că alegerea de a lucra ca "preoți dar al credinței" este o adevărată angajare liberă, din convingere proprie și reprezintă o decizie profundă de a se oferi să lucreze cu toată generozitatea acolo unde secerișul este mare.

Ne bucurăm, de asemenea, să știm și să întâlnim atâția preoți care, în baza angajării luate în ziua hirotonirii, se arată gata oricând să-și ofere slujirea lor însoțindu-i și ajutându-i pe credincioșii catolici plecați din România să lucreze în alte țări și care au nevoie de îngrijire și susținere pastorală conform cu tradițiile de acasă.

Este deja cunoscut de mult că majoritatea acestor preoți care au ales să îndeplinească această misiune se află în Italia, Germania, Austria, Spania, precum și în țara vecină, Republica Moldova.

Păstrând o vie legătură cu acești preoți care au decis să lucreze dincolo de granițele Diecezei de Iași, an de an, împreună cu Preasfințitul Aurel, am căutat diferite ocazii de a-i întâlni la locul de muncă pentru a întări spiritul de comuniune și de colaborare sacerdotală cu ei, dar și cu ierarhii locului.

Anul acesta am ținut să-i întâlnesc pe preoții noștri care se află în Austria și în Ungaria.

Dând curs invitației speciale a episcopului de Feldkirch, Excelența Sa Benno Elbs, de a lua parte la sărbătoarea Sfântului Columban, care s-a desfășurat în una dintre bisericile dedicate acestui sfânt, prin grija și angajarea prietenului și binefăcătorului nostru prelatul Albert Holenstein, m-am deplasat cu bucurie să reprezint dieceza la acest moment sărbătoresc. Este știut că în această comunitate activează părintele Pavel Solomon, de mai bine de 25 de ani, ca paroh și apoi decan, și unde, an de an, au ajuns alți preoți gata să răspundă cu generozitate la invitația prelatului Albert și, mai ales, a episcopului de atunci, Klaus Küng.

Cu pr. Pavel Balint
în biserica din Bad Deutsch-Altenburg
Pentru a ajunge în această comunitate am trecut, cum era și firesc, prin localitatea în care, în anul 1888, s-a născut și unde a fost botezat fericitul nostru martir Anton Durcovici, cel care, prin pronia divină, a ajuns la noi, mai întâi fiind copil alături de fratele său, Francisc, împreună cu mama sa, iar mai apoi ca episcop de Iași, devenind în acest fel păstorul cel bun al diecezei. Este cunoscut faptul că aici, tot prin harul lui Dumnezeu, a lucrat pr. Alois Fechet, iar acum lucrează mai departe, încă din anii 90, părintele paroh și apoi decan Pavel Balint.

Aici am avut bucuria de a vizita locul în care s-a născut și biserica unde a fost botezat episcopul Anton Durcovici și am celebrat o sfântă Liturghie de aducere aminte și de mulțumire chiar în minunata și istorica biserică a acestei comunități de care ne-a legat pentru totdeauna vrednicul nostru păstor, episcopul Anton.

Cu pr. Eusebiu Bulai la St. Pölten
E frumos că în această comunitate credincioșii sunt conștienți de oferta unuia dintre ei, care a venit la Iași și apoi la București, de unde a fost ales și consacrat episcop pentru eparhia noastră, în timpul greu al instalării noii orânduiri ateo-comuniste. În biserica unde a fost botezat se află o expoziție permanentă cu documente și imagini de arhivă și se celebrează frecvent Liturghii speciale. De asemenea, în această biserică vin pelerini din Dieceza de Iași pentru a intra în comuniune cu spiritul religios al vrednicului păstor.

Memoria lui este cu grijă păstrată și venerată de credincioșii de astăzi din Bad Deutsch-Altenburg sub păstorirea părintelui paroh și decan Pavel Balint.

Cu pr. Iosif Bălteanu, la Prinzersdorf
De la Bad Deutsch-Altenburg am trecut prin Dieceza St. Pölten pentru a-i întâlni pe alți doi preoți ai noștri, Eusebiu și Iosif, împreună cu episcopul locului, Excelența sa dr. Klaus Küng, unul dintre marii noștri prieteni de pe timpul când era episcop de Feldkirch și Vorarlberg, adică încă din anul 1990. În această dieceză, de mai mulți ani, lucrează cu multă dăruire zece preoți, care vestesc cu bucurie cuvântul Domnului credincioșilor. Punctul central al vizitei a fost, așadar, comunitatea Bregenz, unde a lucrat încă din anul 1992 prelatul Albert Holenstein, de fericită amintire. Aici a avut loc jubileul de 50 de ani de la construirea și consacrarea bisericii dedicată sfântului abate Columban (543-615), în care s-a celebrat sărbătoarea hramului.

Un moment special al sărbătorii a fost celebrarea solemnă a sfintei Liturghii a hramului și a jubileului prezidată de episcopul locului, Benno Elbs, înconjurat de episcopii oaspeți și de mulți preoți și credincioși, toți legați de marele apostol, venit din Irlanda să vestească evanghelia și să poarte credința catolică pe aceste meleaguri ale Europei. An de an se celebrează cu mare fast și bucurie memoria acestui mare misionar și mereu are loc un moment special care adună pe toți cinstitorii sfântului Columban, mereu într-o altă comunitate unde biserica este dedicată sfântului Columban, ca într-un lanț ce-i leagă pe toți cinstitorii din diferite țări ai marele misionar și apostol de la care au primit darul credinței

Cu pr. Pavel Solomon, la Bregenz
Am rămas impresionat de amploarea sărbătorii, de faptul că o mulțime de credincioși din Parohia Bregenz și din Dieceza de Feldkirch, având alături oaspeți din împrejurimi, dar și din Irlanda, Franța, Germania, Italia, au venit special în pelerinaj la această biserică frumoasă, nouă și modernă, dedicată marelui misionar, pentru a-l cinsti și venera cum se cuvine.

Memoria lui este vie la Bregenz, deși au trecut atâția ani de la sosirea lui din Irlanda în această parte a Europei.

Cu aceeași ocazie pentru mine și pentru preoții noștri care lucrează în această episcopie a fost o fericită ocazie de a ne aminti și de a ne ruga pentru odihna sufletului prelatului Albert Holenstein. Am ținut să ajung din nou la mormântul său unde am așezat o candelă de prețuire și de păstrare vie a memoriei sale pentru tot binele pe care l-a făcut preoților, seminariștilor, surorilor și credincioșilor noștri prin operele pe care le-a susținut în dieceza noastră cu o rară generozitate.

Întâlnirea cu preoții care activează în Dieceza de Bregenz a avut loc în parohia unde lucrează părintele paroh și decan Pavel Solomon și a fost un moment de împărtășire și de comuniune sacerdotală.

Cu PS Benno Elbs, la Bregenz
Important a fost și momentul întâlnirii cu episcopul locului, Excelența sa Benno Elbs, care a ținut să se întoarcă încă o dată în Parohia Bregenz pentru a cimenta buna noastră colaborare și continuarea raporturilor noastre sacerdotale.

La întoarcerea spre țară am avut posibilitatea să-l întâlnesc pe episcopul Diecezei de Graz-Seckau, Excelența sa Wilhelm Krautwaschl, în care activează șase dintre preoții diecezei noastre. Deoarece toți preoții români sunt tineri și generoși, ei reprezintă o notă de bucurie a episcopului locului, dar și a noastră, și justifică speranța unei activități pastorale rodnice și a colaborării noastre în favoarea credincioșilor din această dieceză. Aici am putut să-i întâlnesc pe toți și să trăim clipe de adevărată colegialitate și prietenie sacerdotală în casa parohială a părintelui Claudiu Budău, numit recent responsabil diecezan pentru toți preoții din alte țări și dieceze ce activează aici.

Cu cardinalul Christoph Schönborn
După ce am trecut prin Mannersdorf, parohia unde l-am întâlnit pe pr. Florin Farcaș - unul dintre preoții tineri care lucrează de câțiva ani în Arhidieceza de Viena - am avut bucuria de a-i întâlni pe alți preoți din țară și din dieceza noastră care desfășoară de câțiva ani o activitate pastorală intensă și care formează un grup de preoți generoși și curajoși care fac bucurie Bisericii locale, sub coordonarea cardinalului Christoph Schönborn, cel care de multe ori a vizitat România, Dieceza de Iași și pe mulți ierarhi ortodocși din țară și pe care am avut bucuria de a-l întâlni în mănăstirea dominicană din Retz.

În Arhidieceza de Viena, cea mai mare și cea mai importantă arhiepiscopie a Austriei, activează șapte preoți provenind din România și este prima arhidieceză din Austria cu care a început colaborarea noastră prin pr. Alois Fechet și pr. Pavel Balint, dar și a celorlalți pe care am reușit să-i întâlnesc direct și să împărtășim impresii și bucurii comune. Unul dintre cei mai recenți preoți care lucrează acum în Arhidieceza de Viena s-a întors de doi ani din Kenya unde a oferit o slujire generoasă și curajoasă în plină operă de primă evanghelizare împreună cu pr. Eugen Blaj și la școala lui misionară din Maikona. Este vorba de pr. Victor Osoloș, care oferă acum o slujire nouă împreună cu ceilalți părinți "fidei donum" din Austria.

Cu pr. Osoloș la Viena
După întâlnirea cu preoții din diferite zone ale Austriei am avut bucuria să întâlnesc la sediul Fraților Școlilor Creștine pe fratele Johann Gassner, provincial al Europei Centrale, și întreaga comunitate din Strebersdorf, din care fac parte și comunitățile fraților din Iași și Pildești. M-am bucurat să trăiesc clipe de frățietate cu toți cei din casă și să ne întâlnim în rugăciune cu vrednicii "bruderi" care au lucrat exemplar în domeniul educației și al școlii, lăsând o frumoasă moștenire spirituală generațiilor noi de azi.

Exemplul muncii lor din domeniul educației a fost și este foarte apreciat și reprezintă o adevărată școală de pregătire pentru viață, având ca fundament în toate principiile învățăturii creștine.

La întoarcere, trecând prin Budapesta, m-am bucurat să întâlnesc alți doi dintre cei trei preoți care lucrează în pastorația credincioșilor catolici de limbă română din capitala Ungariei, dar care oferă și slujirea lor comunității locale unde locuiesc și activează.

Cu cardinalul Péter Erdö
Unul dintre momentele speciale a fost întâlnirea cu cardinalul Péter Erdö, primatul Ungariei, care s-a bucurat de prezența preoților care au studiat și lucrat în pastorația locală și care și-a manifestat speranța unei continuări a acestui program de colaborare. Cardinalul și-a amintit de preoții Felix Măriuț și Andrei Varga, care au studiat la Universitatea din Budapesta, și s-a bucurat de venirea pr. Gabriel Balint, care acordă asistență credincioșilor catolici români din Budapesta.

Cu ce impresie m-am întors în țară?

În primul rând cu admirația ofertei tuturor preoților noștri de a lucra în ogorul Domnului și dincolo de granițele diecezei și țării noastre, plini de curaj și entuziasm. În același timp, m-au impresionat bucuria și speranța lor că tot ceea ce fac este un "donum fidei" - dar al credinței pentru credincioșii din alte dieceze, creând astfel punți de legătură între toți membrii Bisericii noastre catolice, fără deosebire de granițe și diferențe de limbă și obiceiuri, pentru că toți facem parte din același popor a lui Dumnezeu.

Gândindu-mă la cuvintele papei Pius al XII-lea și la apelul celorlalți pontifi care au păstorit Biserica lui Cristos în ultimii ani și admirând oferta și jertfa atâtor preoți din Dieceza de Iași, dar și din celelalte dieceze din România, care sunt deciși să-și onoreze angajamentul lor din ziua hirotonirii preoțești, îl preamărim pe Dumnezeu pentru tot ceea ce au făcut și fac acești slujitorii altarelor care se bucură să poarte un nume așa de frumos și grăitor: "sacerdotes fidei donum", adică "preoți dar al credinței"

La întoarcerea acasă aduc bucuria comuniunii lor și a fiecărui episcop de pe unde am trecut, sub păstorirea cărora preoții noștri lucrează cu mult zel și dăruire în marea grădină a Domnului și implor o binecuvântare specială pentru toți și pentru fiecare în parte și înalț o rugăciune de preamărire pentru darurile credinței care dă curaj celor ce se încred și speră în el.

Mărire ție, Doamne, mărire ție!

Iași, 12 iulie 2016

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-10 iulie: Vizita episcopului Petru Gherghel la preoții români care slujesc în Austria


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat