Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu iezuitul care după un deceniu lasă conducerea Sălii de Presă a Sfântului Scaun

De Andrea Tornielli

"Momentul cel mai dificil și suferit a fost scandalul pedofiliei". Părintele Federico Lombardi, născut la Saluzzo (Cuneo) în 1942, nepot al celebrului iezuit Riccardo Lombardi numit "microfonul lui Dumnezeu" în timpul papei Pacelli, licențiat în matematică la Universitatea din Torino, licențiat în teologie la Frankfurt, fost provincial al iezuiților italieni, fost director al TV și al Radio Vatican, după un deceniu lasă conducerea Sălii de Presă a Sfântului Scaun. Cu stilul său un pic reținut, minimalist, străin de orice protagonism a fost "glas" al papilor identificându-se total în instituția pe care a reprezentat-o. Mereu liniștit, dar și ironic. Ca atunci când în Liban cu Benedict al XVI-lea în septembrie 2012, a răspuns unui jurnalist local care greșind l-a definit "cardinal": "Pas encore, j'esp?re jamais!" - "Încă nu și sper niciodată". Sau când în timpul ultimului conclav a răspuns celui care-l întreba ce a mâncat în ziua aceea papa emerit: "Ar trebui să-l întrebăm pe el".

Cum este să fii purtător de cuvânt al papei?

"Fundamental înseamnă a fi la serviciu, a nu gândi să te pui în prim plan. Trebuie ajutată cunoașterea, difuzarea și lectura corectă a ceea ce papa spune și face. A fi un bun mediator pentru comunicatori, punându-le la dispoziție materialele necesare ajutându-i să înțeleagă, de exemplu, și motivele unei decizii".

Francisc are nevoie de spin doctor (un sfătuitor!)?

"Cred că nu, cel puțin eu n-am avut niciodată această atitudine. Papa nu are nevoie nici de interpreți. Desigur, purtătorul de cuvânt trebuie să fie mereu pregătit și disponibil să dea sfaturi, să evalueze expresii sau să sugereze propuneri. Dar mereu ca slujire discretă, cu respect față de papa, față de personalitatea sa și față de alegerile sale".

Care a fost momentul cel mai dificil din acești zece ani?

"A fost evenimentul abuzurilor asupra minorilor, foarte dureros, în care m-am simțit implicat și părtaș în constatarea prezenței păcatului și răului în viețile noastre și în viața Bisericii. Am încercat să-l trăiesc pentru a face pași de adevăr și de transparență după voința papei Ratzinger".

Ați fost purtător de cuvânt pentru doi papi diferiți, Benedict și Francisc. Despre primul ce ne puteți spune?

"Am admirat mereu profunzimea sa de gândire și de viziune spirituală a realității. M-a fascinat și trilogia sa despre Isus. Am încercat să-l însoțesc după posibilitățile mele în momentele dificile ale crizei abuzurilor și a Vatileaks".

Este adevărat că alegerea lui Francisc v-a zdruncinat în mod deosebit?

"Da, mi-a trebuit o oră să-mi revin după anunț! Nu-mi imaginam deloc că putea să fie ales un papă iezuit, un confrate al meu. Cu el este sintonie în spiritualitate, simt atitudinea sa ca familială. Este o mare sintonie cu modul său de a trăi Biserica în drum încercând să înțeleagă voința lui Dumnezeu și ducând Evanghelia în lume în solidaritate mai ales cu acela care suferă și cu acela care este sărac".

Spuneți adevărul, transpirați rece în timpul conferințelor de presă în avion?

"Nu, nu transpir rece. Am încredere în inteligența jurnaliștilor prezenți care știu să perceapă mintea papei".

Cum a fost raportul cu jurnaliștii?

"Un raport cu persoane concrete care au o gamă de atitudini variate, de la cele mai sensibile față de Biserică la cele mai distante sau indiferente. Am încercat să stabilesc raporturi libere, de respect și de slujire, respectând mereu libertatea fiecăruia, fără a manipula sau a influența".

Există libertatea presei în Vatican?

"Aș spune că există. Am încercat să creez condițiile pentru ca jurnaliștii să-și poată face bine munca lor, cu libertate, furnizându-le date și texte, împreună cu explicații despre motivul anumitor decizii. Propuneri și niciodată impuneri".

Cum v-ați descurcat în fața întrebărilor mai dificile?

"Nu am avut niciodată dificultate de a recunoaște că, uneori, nu puteam să răspund fie pentru că nu știam, fie pentru că răspunsul nu putea să fie dat, fie eventual încă nu exista. Am spus de mai multe ori: asta nu știu. Sau: aceasta este o informație pe care n-o am de dat".

(După Vatican Insider, 12 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat