Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viganò: A ține împreună diferitele sensibilități ale Bisericii

De Iacopo Scaramuzzi

A ține împreună diferitele sensibilități și a cultiva o hermeneutică spirituală a Bisericii care nu recunoaște nimănui rolul de antagonist: sunt cele două învățături ale părintelui Federico Lombardi, iezuit și director al Sălii de Presă a Vaticanului până la sfârșitul lui iulie, pe care prefectul Secretariatului pentru Comunicare, monseniorul Dario Viganò, le-a încredințat în mod ideal noilor vârfuri ale oficiului din via della Conciliazione 54, noul director, nord-americanul Greg Burke, membru al Opus Dei, și noua vice-directoare, spaniola Paloma Garcia Ovejero, amândoi jurnaliști de formare și amândoi laici.

"Îi mulțumim părintelui Lombardi din toată inima", a spus Viganò, prezentând jurnaliștilor numirile. Pentru iezuitul, care a asista la scurtul briefing, "expira astăzi al doilea mandat de cinci ani la conducerea Sălii de Presă a Sfântului Scaun: o perioadă lungă, importantă, care a avut evenimente de semnificație foarte mare, ca pontificatul lui Benedict al XVI-lea, alegerea și primii ani ai Papei Francisc, sau întâlnirea istorică la aeroportul din Havana dintre Pontif și patriarhul Kiril. Au fost zece ani în care au fost atâtea evenimente. Adresăm imediat recunoștința non-formală dar substanțială părintelui Federico, mulțumirea întregului Sfânt Scaun". Lecția lui Lombardi, a continuat Viganò, "este o lecție foarte lungă din care vreau să subliniez două aspecte. Primul este că ne-a lăsat ca stil viziunea eclezială a evenimentelor, ținând împreună diferitele sensibilități și complexitatea Bisericii. biserica nu este o experiență monolitică ci multiformă și variată. Deci este necesară o viziune amplă. A doua mare bogăție este faptul de a fi trăit, așa cum au amintit de mai multe ori Benedict al XVI-lea mai înainte și apoi Papa Francisc, o hermeneutică spirituală a Bisericii. biserica nu alege o proprie poziție, este catolică, nu recunoaște nimănui rolul de antagonist. Și acestea sunt învățăturile părintelui Federico ce se transmit celor care îi vor lua locul".

Viganò i-a prezentat pe Burke și pe Ovejero ca două curricula de profil foarte înalt, subliniind că noul director a început deja să cunoască funcționarea Sălii de Presă a Sfântului Scaun și noua vice-directoare are o importantă experiență profesională la Radio Cope a episcopilor spanioli. "Fiecare are experiența sa și sensibilitatea sa", a spus prelatul, "acum începe o slujire care este slujire adusă Sfântului Părinte și Sfântului Scaun, și acesta devine acum modul lor de a trăi experiența de credință conform profesionalității proprii. Sunt singur - a continuat Viganò adresându-se jurnaliștilor prezenți - că vor găsi în voi, colegii, ocazie pentru a dialoga și a discuta și despre unele aspecte care vor trebui să fie înțelese profund și deja știu că vor găsi în mine o figură care îi va putea ajuta în construirea marii familii a comunicării", a precizat prefectul Secretariatului pentru Comunicare, amintind că Sala de Presă "este una dintre cele cinci direcțiuni ale Secretariatului pentru Comunicare, deci în acest moment de regândire a funcțiilor și a organizării acesta este un element important".

Noul director și noua vice-directoare a Sălii de Presă a Sfântului Scaun au dat primele declarații colegilor jurnaliști la sfârșitul scurtei prezentări. Dubla numire "este un semn clar de internaționalizare" a Sfântului Scaun, a spus Burke: "Aici avem trei limbi, italiana este limba internă din Vatican, limba comună și va rămâne așa, dar în termeni de catolicism spaniola este enormă, este jumătate din Biserică, și dacă vrei să ajungi la ea este nevoie de engleză. Cred că este un semn foarte puternic de internaționalizare". Ce se va schimba acum? "Pas după pas... Dar veți auzi mai multă engleză!".

Numirea "mi se pare o decizie coerentă cu ceea ce Papa a spus mereu", a spus la rândul său Paloma Garcia Ovejero. "Un bărbat și o femeie, doi laici, un nord-american și o persoană spaniolă: dacă se citește Evanghelia, cele care au vestit învierea sunt femei", a continuat ea. În această dimineață cu Papa, cei doi au avut o "întâlnire privată la Sfânta Marta" și Francisc "a fost foarte gentil, dar serios și ferm: îi este foarte clar că e foarte importantă în comunicare fidelitatea, lealitatea și transparența, și cu atât mai mult pentru purtătorul de cuvânt".

(După Vatican Insider, 11 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat