Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului: pleacă Lombardi, vine Burke. Vicele este femeie

De Andrea Tornielli

La 29 august va împlini 74 de ani, din 2012 era "pensionabil" și chiar astăzi, 11 iulie 2016, este a zecea aniversare a numirii sale ca director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun: părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt care cu discreție și stil străin de orice protagonism conjugat cu o profundă cunoaștere a Bisericii și a mecanismelor de comunicare a însoțit aproape tot pontificatul lui Benedict al XVI-lea și primii trei ani ai pontificatului lui Francisc, lasă funcția. Îi urmează jurnalistul american Greg Burke, 56 de ani, numit în decembrie 2015 vicedirector al Sălii de Presă a Vaticanului după ce a fost timp de trei ani "advisor" pentru comunicare în Secretariatul de Stat. Și ca nouă vicedirectoare vine o femeie, jurnalista spaniolă Paloma García Ovejero, corespondentă la Roma a postului de radio catolic Radio Cope.

Pensionarea părintelui Lombardi reprezintă o schimbare destinată să cântărească mult asupra sistemului informativ vatican. Născut la Saluzzo (Cuneo) în 1942, nepot fie al celebrului iezuit Riccardo Lombardi cunoscut ca "microfonul lui Dumnezeu" în timpul Bisericii papei Pacelli, fie al vestitului jurist catolic Gabrio Lombardi, părintele Federico Lombardi a făcut primul său parcurs școlar la Torino și a frecventat școala medie la Institutul "Social" al părinților iezuiți. În 1960 intră în noviciatul din provincia torineză a Societății lui Isus la Avigliana. Din 1962 până 1965 face studiile filozofice la Aloisianum a iezuiților la Gallarate, apoi timp de patru ani a fost asistentul studenților din Colegiul Universitare ținut de iezuiți la Torino. Studiază la Universitatea din Torino și ia licența în matematică. Din 1969 până în 1973 frecventează Facultatea de Teologie "Phil.-Theol. Hochschule St. Georgen" a iezuiților din Frankfurt am Main și obține licența în teologie. Este hirotonit preot în 1973 și începe să lucreze la redactor la "La Civilt? Cattolica", revista iezuiților italieni, unde devine vicedirector în 1977. Timp de șase ani, din 1984 până în 1990 este provincial pentru Italia al Societății lui Isus. După un an este numit director de programe la Radio Vatican. În 2001 devine director general și al Centrului de Televiziune Vatican, după răsunătoarea ieșire din scenă a predecesorului părintele Ugo Moretto, care decide să se lase de preoție pentru a se căsători cu o colegă jurnalistă. Lombardi lasă Televiziunea vaticană în mâinile părintelui Edoardo Viganò la sfârșitul anului 2012, de acum în ajunul istoricei renunțări a lui Benedict al XVI-lea. Și în martie 2016 lasă Radio Vatican, rămânând încă pentru câteva luni director al Sălii de Presă. Schimbul de gardă la Radio și acum la Sala de Presă se înscrie în reforma și în unificarea mass-media vaticane, studiată și dusă înainte de prefectul Secretariatului pentru Comunicații, părintele Edoardo Viganò.

În cursul acestor zece ani părintele Lombardi a trebuit să înfrunte "furtuni" mediatice considerabile, precum și evenimente care au tulburat Curia Romană, ca în cazul celor două Vatileaks și al respectivelor procese. Cu stilul său un pic reținut, minimalist, străin de orice protagonism - a fost un purtător de cuvânt care n-a furat niciodată scena adevăraților protagoniști - a fost "glas" al papilor fără a striga vreodată și fără a recurge la focuri de artificii. Identificat total în instituția pe care a reprezentat-o, departe de orice status symbol și favoritism, a întrupat perfect acel ideal de colaborator al papei obișnuit să slujească fără a se arăta vreodată.

Ca director al Sălii de Presă a trebuit să înfrunte criza care a urmat după revocarea excomunicării episcopilor lefebvriști, între care era Richard Williamson, negaționist cu privire la camerele de gazare. S-a înțeles în acel moment, în Vatican, că era necesar de monitorizat constant și zilnic web-ul pentru a înțelege care știri au fost publicate despre Biserică și îndeosebi despre papa și despre Sfântul Scaun. Cealaltă mare criză pe care Lombardi a trăit-o a fost aceea a scandalului pedofiliei, în 2010, cu atacuri foarte dure și cereri judiciare care voiau să ajungă chiar la figura pontifului, considerat ca un manager al unei multinaționale și de aceea într-un fel responsabil de acțiunea preoților din lume. Prin Radio Vatican, cu comentariile sale liniștite, dar punctuale, cu redactarea de materiale informative în diferit limbi puse prompt la dispoziția jurnaliștilor, părintele Federico a devenit un punct de referință de neînlocuit.

Cu umorismul său subtil s-a descurcat însoțind mii de jurnaliști în timpul conclavului din 2013, primul din istoria Bisericii care avea loc cu un papă demisionar din motive de vârstă și "emerit". În briefing-urile sale zilnice n-au lipsit niciodată puncte de ironie, ca atunci când a fost constrâns să prezinte caracteristicile chimice ale fiolelor destinate să provoace fumul alb sau negru din soba de la Capella Sistina: "Astăzi ținem acest briefing cu ceea ce petrece conventul", le-a spus reporterilor din toată lumea. Sau când zâmbitor le-a cerut jurnaliștilor: "Nu-mi telefonați toți împreună pentru a ști data conclavului, altminteri nu reușesc să vă trimit comunicatul". Sau când a răspuns celui care-l întreba ce a mâncat în ziua aceea papa emerit: "Ar trebui să-l întrebăm pe el".

Alegerea primului papă iezuit din istorie l-a tulburat pe purtătorul de cuvânt vatican iezuit, care nu o considera în lista posibilităților și care a avut nevoie de aproape o oră ca să-și revină din cauza știrii. Părintele Lombardi a trebuit să se adapteze cu stilul lui Bergoglio, foarte diferit de cel al predecesorului și mai disponibil să dea interviuri și să dialogheze deschis fără perdea în timpul zborurilor de întoarcere din călătorii.

Cu succesorul său Sala de Presă a Sfântului Scaun are din nou ca director un jurnalist laic "numerar" din Opus Dei așa cum a fost timp de mulți ani Joaquín Navarro Valls: este Gregory Joseph Burke, născut la Saint Louis în noiembrie 1959 într-o familie catolică. A studiat într-un liceu condus de iezuiți și în 1983 a luat licența în literaturi comparate la Comumbia University din New York. În acei ani cunoaște Opus Dei și aderă la ea, devenind membru "numerar", adică având vocația la celibat. S-a specializat în jurnalism, a lucrat cu "United Press International" la Chicago, apoi cu săptămânalul "Metropolitan" pentru a deveni apoi corespondent la Roma al săptămânalului "National Catholic Register". Colaborează cu Time și devine corespondent al său în 1994. După șapte ani trece la Televiziune, corespondent de la Roma pentru Fox News, muncă pe care o menține până în iulie 2012, când în plin scandal de Vatileaks este chemat în Secretariatul de Stat pentru funcția creată ad hoc de "advisor" al comunicării. În decembrie 2015 este numit vicedirector al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, unde ia în primire funcția la 1 februarie 2016.

Este semnificativă și alegerea de a-i alătura lui ca vice o femeie, Paloma Ovejero, născută la Madrid în 1975, licențiată în jurnalism în Spania, cu un master în comunicare la New York University, de trei ani la Roma drept corespondentă a postului de radio catolic Radio Cope. Preluarea va fi operativă din august și părintele Federico Lombardi îl va mai însoți pe papa Francisc în călătoria în Polonia la sfârșitul lui iulie, pentru Ziua Mondială a Tineretului din Cracovia.

(După Vatican Insider, 11 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat