Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Polonia n-ar putea trăda niciodată învățătura lui Ioan Paul al II-lea"

De Andrea Tornielli

Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia este de acum iminentă. La sfârșitul lui iulie papa Francisc va fi în Polonia, mergând pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea. La 23 iunie a încredințat scrisorile de acreditare în mâinile pontifului noul ambasador polonez pe lângă Sfântul Scaun, istoricul Janusz Kotański. Vatican Insider l-a intervievat.

Dumneavoastră tocmai ați luat în primire funcția de ambasador pe lângă Sfântul Scaun: cum ați fost primit și ce impresie aveți de la întâlnirea cu papa și cu colaboratorii săi?

"De la întâlnirea cu Sfântul Părinte, în timpul căreia am avut onoarea de a încredința scrisorile de acreditare, am ieșit emoționat de căldura sa și de bunătatea sa. În primul rând am vorbit despre iminenta Zi Mondială a Tineretului. Mi-am permis să-i cer Sfântului Părinte să aprindă din nou pe pământ scânteia Milostivirii Divine. «Scânteia», despre care vorbea sfânta Faustina, a pornit din Polonia și a fost aprinsă de sfântul Ioan Paul al II-lea. L-am asigurat pe papa Francisc că în Polonia îl așteaptă inimile călduroase ale tinerilor din țara noastră, din Europa și din lume. Simțeam că Sfântul Părinte este emoționat. După aceea am vorbit despre proiectele misiunii mele, mai ales despre voința de a crea o «coaliție a conștiințelor», care va susține Sfântul Scaun, bazată pe civilizația iudaico-creștină, filozofia greacă și dreptul roman. «Da, sunt cele trei coloane pe care se poate construi», a spus papa Francisc. A adresat după aceea cuvinte afectuoase față de națiunea noastră, care în decursul anilor a suferit așa de mult datorită vecinilor săi, dar cu toate acestea a reușit să păstreze vie credința. L-am asigurat pe Sfântul Părinte că tradiția ospitalității poloneze și a toleranței față de cei persecutați este mereu vie. Am menționat faptul cu privire la câte acțiuni întreprinde guvernul nostru în favoarea celor persecutați în Orientul Mijlociu. Papa a primit aceste cuvinte cu satisfacție".

Și colocviile cu Secretariatul de Stat cum au mers?

"Colocviile în Secretariatul de Stat au confirmat că pozițiile Sfântului Scaun și ale Republicii Polonia în chestiunile fundamentale sunt complet coerente. Cu aprobare au fost primite informații despre ajutorul pe care polonezii l-au adus comunităților și minorităților religioase reprimate din Orientul Mijlociu, din Irak, Siria, Liban și Iordania. Dar și despre ajutorul oferit cecenilor care fug de exterminare, unui milion de ucraineni care în patria noastră au găsit un port sigur și tătarilor din Crimeea care încep să sosească în țara noastră. Am fost asigurat că Sfântul Scaun nu acceptă schimbările frontierelor în Europa, nu acceptă să aibă loc cu folosirea forței și că poziția luată de Polonia este bine înțeleasă. Așadar, au fost colocvii foarte constructive".

În aceste luni papa Francisc a continuat să adreseze apeluri Europei pentru a nu uita valorile sale fundamentale și pentru a-i primi pe refugiații și migranții care bat la porțile sale. Guvernul țării pe care o reprezentați a luat poziții care provoacă discuții cu privire la această temă. Ce ne puteți spune?

"Aș vrea cu toată forța să subliniez că Polonia dă mărturie despre valorile creștine pe care se bazează civilizația europeană și invită națiunile la antica christianitas și la credință, la rădăcinile lor. Am putea să uităm vreodată învățătura sfântului Ioan Paul al II-lea și să trădăm cuvintele sale? Când țările din Uniunea Europeană încă nu aveau de înfruntat problema migraților, chiar în Polonia soseau mii de ceceni musulmani în căutarea unui refugiu. Au fost primiți cu ospitalitate, conform vechilor tradiții poloneze ale toleranței religioase. Europa occidentală uită că Polonia a fost cea care a eliberat circa un milion de vize pe termen lung cetățenilor din Ucraina care scăpau de războiul din Donbass. Și continuăm să nu închidem poarta în fața refugiaților. Guvernul polonez a demarat o acțiune de ajutoare cu spectru larg pentru persoanele care fug din teritorii unde sunt în desfășurare conflicte armate. Lucrăm în acord cu organizații umanitare ecleziastice precum Caritas sau Ajutor pentru Biserica ce suferă (Kirche in Not). Suntem prezenți în Siria, în Irak și în Iordania. În Liban, ministerul de externe polonez a pregătit un lagăr pentru refugiații sirieni cu o infrastructură adecvată (școli, puncte de asistență medicală, distribuire de pâine) pentru 6-10 mii de persoane. Acolo vor putea să aștepte în liniște sfârșitul războiului și să se întoarcă în casele lor. Guvernul polonez, nerespingând în niciun mod primirea refugiaților a căror viață este în pericol, este în favoarea rezolvării conflictelor in situ, în țările unde s-au născut. La începutul acestui an, președintele Republicii Polonia, Andrzej Duda, a primit o scrisoare de la Patriarhul de Antiohia al melchiților Grigore al III-lea cu mulțumiri pentru ajutorul pe care Polonia îl oferă comunităților din Bisericile orientale chiar acolo. Este dovada cea mai bună că am ales calea corectă pentru a acționa. Problema refugiaților este de natură globală și consecințele sale vor fi întâlnite în toată lumea încă pentru mult timp. Pentru acest motiv trebuie întreprinse acțiuni pe termen lung, înainte de a fi reflectat bine despre ceea ce este de făcut".

Însă țara dumneavoastră este contrară sistemului "cotelor" stabilit de Europa...

"Polonia este contrară impunerilor care pornesc de sus, cu caracter arbitrar, cele ale așa numitului sistem de «cote» în primirea refugiaților. Aș vrea să afirm că, vorbind cu Sfântul Părinte despre problema refugiaților și expunând poziția guvernului din Polonia celor mai înalte funcții din Secretariatul de Stat, am fost primit cu înțelegere. Sfântul Scaun și Republica Polonia vor continua să colaboreze pentru rezolvarea pașnică a problemelor din Orientul Mijlociu și să susțină fie pe creștini și yazidi amenințați cu exterminarea, fie pe musulmanii care scapă de ororile războiului".

Luarea în primire a avut loc în ajunul Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia: cum așteaptă și cum se pregătește Polonia pentru acest eveniment?

"Tema Zilei Mondiale a Tineretului a fost mereu prezentă în toate întâlnirile pe care le-am avut în Vatican. Am avut impresia că Sfântul Părinte așteaptă profund întâlnirea cu tinerii din toată lumea la Cracovia. Am putut să-l asigur că pregătirile sunt bine demarate și înaintează fără probleme. Amănuntele au fost discutate în timpul întâlnirilor de la Secretariatul de Stat. Am putut din nou să-i asigur pe interlocutorii mei cu privire la angajarea profesională a serviciilor poloneze responsabile de siguranța a circa un milion și jumătate de tineri pelerini, conform estimărilor. Toate chestiunile logistice au fost deja rezolvate și nu prevedem niciun tip de probleme referitoare la transport, masă și cazare ale participanților. Ministerul afacerilor externe din Polonia a promovat deja de mult timp o inițiativă pentru eliberarea din partea țărilor din Europa și din lume a vizelor gratuite pentru pelerinii care merg în Polonia. Multe țări au primit în mod favorabil inițiativa. Cât privește primirea care va fi dată tinerilor pelerini în Polonia, nimeni n-ar trebui să aibă temeri în această privință. Ospitalitatea noastră va rămâne imprimată în amintirile tinerilor care vor veni din toată lumea. Polonia este o țară democratică, sigură, în curs de o dezvoltare foarte rapidă. O țară frumoasă și deschisă. Sunt convins că mulți dintre cei care vor vizita Polonia cu ocazia ZMT, se vor întoarce după aceea. În sfârșit, un aspect important: în Polonia credința este vie și fenomenul secularizării nu s-a manifestat într-o scară amplă. Religiozitatea noastră tradițională din timpurile primatului mileniului Stefan Wyszynski și Ioan Paul al II-lea a fost aprofundată și reînnoită. Sunt convins că pentru mulți creștini din Occident vizita în Polonia va fi o cufundare în apele vii ale credinței".

Care este atitudinea Bisericii poloneze, îndeosebi episcopi și cler, față de Papa Francisc?

"«Polonia semper fidelis!» - cu aceste cuvinte m-am adresat Sfântului Părinte Francisc la începutul întâlnirii. Conferința Episcopală din Polonia împreună cu Biserica din Polonia așteaptă cu bucurie și mare speranță sosirea ilustrului oaspete. Episcopii noștri se bazează pe faptul că această mare sărbătoare a Bisericii tinere să aducă rezultate spirituale optime. Credincioșii în parohii se roagă după intenția Sfântului Părinte și pentru reușita ZMT. Sunt sigur că atunci când, în timpul sfintelor Liturghii se vor afla în fața cordialității calde a succesorului sfântului Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, care erau primiți în Polonia cu entuziasm, îl vor iubi și mai mult".

Dumneavoastră sunteți un istoric ce a lucrat în arhive: amintirea împărtășită a trecutului precum și a suferințelor din trecut poate să devină ocazie pentru o reconciliere care să privească spre viitor? Poate exista riscul răzbunării?

"«Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va elibera» - sunt cuvinte ale lui Cristos. Unul dintre cei mai importanți scriitori polonezi din secolul al XX-lea, Józef Mackiewicz, a scris: «Numai adevărul este interesant». Și avea dreptate! Faptul că amintirea suferințelor trăite poate să devină ocazia pentru reconciliere mărturisește în cel mai bun mod istoria relațiilor dintre Polonia și Germania după al doilea Război Mondial. Prin mâna naziștilor germani, în Polonia între anii 1939 și 1945, au murit milioane de cetățeni ai săi de origine ebraică, poloneză, ucraineană și bielorusă. Patria noastră a avut cele mai mari pierderi dintre toate națiunile din Europa. Polonia, unică și în acest caz, a făcut față la două totalitarisme barbare: național-socialismul și comunismul. N-am avut o singură familie care să nu fi pierdut pe unul dintre cei dragi în timpul războiului. În anul 1944, în timpul Insurecției de la Varșovia, capitala Poloniei a fost complet distrusă. Armata germană a ucis circa 150 de mii de locuitori civili ai săi. Sub carele armate erau trimiși la moarte femeile și copiii. A fost un fratricid monstruos, ar părea, imposibil de iertat. Însă în anul 1965, episcopatul din Polonia a trimis episcopatului din Germania o scrisoare în care erau conținute aceste cuvinte: «Iertăm și cerem iertare!». Pentru aceste cuvinte, primatul Wyszynski a fost catalogat de autoritățile comuniste ca un trădător. Rănile războiului erau încă deschise și se vindecau încet, dar cu toate acestea națiunea poloneză a ascultat de primatul său și a iertat! După aceea, au fost făcute importante gesturi din partea germanilor, cancelarul Willy Brandt a îngenuncheat pe locul unde înainte se ridica ghetoul din Varșovia a cărui urmă germanii au șters-o. Astăzi germanii și polonezii sunt deja foarte înainte în procesul reconcilierii istorice și al iertării reciproce a greșelilor. Da, adevărul istoric poate și ar trebui să folosească pentru reconcilierea dintre națiuni. În Rusia Sovietică, încă înainte de anul 1939, și-au pierdut viața circa 200 de mii de polonezi. În timpul celui de-al doilea război mondial și după el au fost uciși și lăsați să moară de foame în Siberia circa un milion de cetățeni polonezi. Katyn, unde cu un proiectil în cap au fost uciși în anul 1940 prizonierii de război polonezi este aici numai un simbol tragic de genocid. Polonezii sunt o națiune cu suflet naturaliter christiana și știu să ierte. Dar vor să audă adevărul. Un genocid trebuie să fie numit genocid. În relațiile dintre națiuni este necesar adevărul. Fără el ne vom scufunda într-o mlaștină formată din repetarea urii".

(După Vatican Insider, 9 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat