Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Pizzaballa: Numai milostivirea va salva Orientul Mijlociu de fundamentalism

De Dario Salvi

Una dintre probleme, sau probabil "problema principală" a Orientului Mijlociu este "incapacitatea de a se ierta". Iată pentru ce milostivirea este singura forță capabilă să frângă acest "cerc vicios". Pentru creștini ea este "mărturia" cea mai mare pe care o pot da celorlalte popoare de pe acest pământ, într-un context adesea caracterizat de violențe, extremism, teroare. Asta afirmă, într-un interviu la agenția AsiaNews, noul administrator apostolic al Patriarhiei de Ierusalim a latinilor, mons. Pierbattista Pizzaballa, în aceste săptămâni la Roma așteptând să se întoarcă în Țara Sfântă. Noul episcop explică faptul că iertarea nu este rod al "sentimentalismului", ci este fiică "a unui parcurs, a unei conștientizări a răului" și a "primirii comune, reciproce".

La 24 iunie, fostul custode din Țara Sfântă, mons. Pierbattista Pizzaballa, a fost numit administrator apostolic al Patriarhiei de Ierusalim a latinilor, cu scaun vacant, ca urmare a demisiei patriarhului Fouad Twal ca urmare a ajungerii la limita de vârstă. Noul arhiepiscop de 51 de ani va primi consacrarea episcopală la 10 septembrie în catedrala din Bergamo, în Italia, dieceza sa de proveniență.

El lucrează în Țara Sfântă din 1999 și, în mai 2004, a fost ales custode. La 22 martie numirea pentru un al doilea mandat. În 2013 a fost cerut pentru alți trei ani. Funcția sa s-a încheiat în aprilie 2016. Fin cunoscător al culturii ebraice, el a predat și ebraica biblică la Facultatea franciscană de științe biblice și arheologice din Ierusalim și întreține multe raporturi cu personalități ebraice israeliene de prim plan.

Iată, în continuare, interviul monseniorului Pizzaballa dat la AsiaNews:

Excelență, care vor fi prioritățile dumneavoastră în domeniul pastoral?

În domeniul pastoral, teritoriul diecezei este foarte diversificat: Iordania, Israel și Palestina sunt realități diferite între ele, deci va trebui să fim atenți la diferitele dinamici sociale care implică lumea familiei, a muncii, a tinerilor și care au nevoie de răspunsuri diversificate în funcție de teritoriu. Există apoi o problemă urgentă, evidentă, și care atinge și teritoriul diecezei noastre: ea se referă la raportul și la dialogul cu celelalte religii, mai ales islamul care în acest context de fundamentalism crescând a devenit și mai important. Și apoi confruntarea cu Israelul, raportul cu celelalte Biserici, imigrația și persecuțiile, tot ceea ce se întâmplă obligă Biserica să se coordoneze mai bine la nivel pastoral și nu numai. Iată, aș spune că sunt multe de făcut.

Și cum se combină exigența de a salvgarda comunitatea arabă originară și noii creștini fii ai imigrației, care îi depășesc de acum pe cei locali?

Este greșit a face o lectură antitetică, ca și cum un factor ar fi contrar celuilalt. Elementul universal nu este contrar celui local și viceversa. Va trebui lucrat împreună pornind nu de la apartenența etnică, cât mai degrabă de la cea religioasă. Sfântul Paul spune că suntem ai lui Cristos, și de la acest punct trebuie să pornim. Apoi este clar că în toate lucrurile trebuie să fim concreți, să diversificăm activitățile în funcție de exigențe, care pot să fie chiar diferite dar nu antitetice. Suntem o unică Biserică.

De altfel Patriarhia Latină este de mult timp în prima linie în munca de primire...

Da, și aici în manieră foarte diferită. Una sunt imigrații în Israel, alta sunt refugiații care vin din Siria și din Irak și s-au stabilit în Iordania; sunt realități foarte diferite, care au nevoie de răspunsuri diversificate, însă în cadrul unui context eclezial unic.

Cum s-a schimbat Țara Sfântă, și Orientul Mijlociu, în ultimii 12 ani, perioadă în care dumneavoastră ați avut funcția de custode?

Schimbările din punct de vedere politic sunt foarte evidente. Și chiar foarte clare. În tot Orientul Mijlociu, în Țara Sfântă, în Iordania, politica a devenit foarte slabă și incapabilă de perspective. Din punct de vedere social venirea imigraților, și apoi a refugiaților, a adus schimbări enorme, și chiar deteriorare economică. Din 2004 până astăzi cifra acestei schimbări a fost creșterea neliniștilor, a fricilor, care cer tocmai pentru aceasta un răspuns foarte clar din partea Bisericii. Din punct de vedere politic este puternică pierderea de perspectivă și aici trebuie să intervenim. În timp ce pe planul religios va fi important să contrastăm creșterea fundamentalismelor, islamic pe de o parte și ebraic pe de altă parte. Am fost martori ai unor evenimente inimaginabile până în trecutul recent și în fața acestora trebuie să reacționăm în manieră echilibrată, înțeleaptă, mereu dispuși să primim dar fără a renunța la nimic din istoria noastră, din apartenența noastră.

Care sunt mijloacele pentru a contrasta extremismul și folosirea religiei pentru scopuri de război, terorism, violență?

Singurul răspuns în fața a toate acestea este de a face exact contrariul. Fundamentalismele vor să încerce să ne închidă pe fiecare în cadrul propriul ghetou și să evite orice formă de diversitate, de diferență; în schimb, noi vrem să demonstrăm că Orientul Mijlociu are o istorie diferită și să insistăm cu încăpățânare pe asta, cu claritate, denunțând folosirea instrumentală a religiei și favorizând toate formele de întâlnire și de dialog posibil. Un dialog care nu este o atitudine "cumsecade", ci este un mod concret de a face legat cu viața tuturor. Noi trebuie să lucrăm în acest domeniu și cu această perspectivă, altminteri vor învinge prejudecățile și neîncrederile reciproce.

Și cu statul izraelian există câteva noduri nerezolvate: Zidul de la Cremisan, fondurile pentru școlile creștine care n-au venit niciodată...

Și în acest caz trebuie vorbit cu multă claritate și determinare, revendicând drepturile noastre și libertatea tuturor, fără niciun compromis și fără nicio ezitare, rămânând mereu gata pentru confruntarea senină. Îndeosebi, cât privește chestiunea fondurilor pentru școlile creștine situația [și pentru perioada de vacanță] este în fază de stagnare. Totuși, chestiunea rămâne deschisă și vom încerca s-o rezolvăm prin confruntare și dialog, rămânând neatinse drepturile noastre ca și comunitate creștină.

Sunt multe provocările care vă așteaptă în această nouă misiune. Ce semnificație are Anul Milostivirii, voit cu putere de Papa Francisc, în acest context așa de controversat?

Cred că poate reprezenta o indicație de metodă foarte importantă. Una dintre probleme, dacă nu problema principală din Orientul Mijlociu este incapacitatea de a se ierta; iată, este un cerc vicios care poate să fie frânt numai de iertare, de milostivire. Și cât ne privește pe noi creștinii, ea este mărturia principală pe care o putem da. Desigur, iertarea nu este un lucru simplu, nu este un gest bazat pe sentimentalism, ci trebuie să fie rod al unui parcurs, al unei conștientizări a răului, al unei conștientizări despre sine, despre celălalt, al primirii comune, reciproce. Nu înseamnă să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, ci este un obiectiv pe care-l avem în față și la care trebuie să ajungem ducând în spatele nostru întreaga comunitate. Timpurile nu le decidem numai noi, ci trebuie să facem asta împreună.

În concluzie, care sunt principalele provocări în viitorul imediat?

Primul lucru pe care trebuie să-l fac este să întâlnesc dieceza dintr-o altă perspectivă, să ascult mult, să favorizez implicarea și participarea, acestea sunt primele provocări la nivel de Biserică. Și restul va veni de la sine...

(După agenția AsiaNews, 8 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat