Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit Piovanelli, cardinalul capelan

De Andrea Tornielli

A murit la 9 iulie 2016 cardinalul Silvano Piovanelli, arhiepiscop de Firenze din 1983 până în 2001. Era bolnav de mult timp și a fost supus la câteva intervenții chirurgicale. Avea 92 de ani. Născut la Ronta di Mugello, fiu al unui zugrav și al unei spălătorese, coleg de seminar al părintelui Lorenzo Milani, hirotonit preot în 1947, a primit ca primă misiune de la cardinalul Elia dalla Costa aceea de vicar colaborator al părintelui Giulio Facibeni, parohul de Rifredi, fondator al operei Providenței Divine "Madonnina del Grappa". Sunt primii de după război și Piovanelli se află în fața gravelor probleme al unei vaste și complexe comunități parohiale, în periferia industrială a orașului Firenze, care se dezvolta și se structura în jurul a două mari fabrici.

În octombrie 1948 asumă funcția destinată să marcheze viața sa: alături de părintele Enrico Bartoletti, timp de doisprezece ani, ca vice-rector al Seminarului mic. Au fost anii lui Giorgio La Pira, ai lui Nicola Pistelli, ai părintelui Raffaello Bensi, anii intenși și rodnici ai pre-Conciliului. În 1960, Piovanelli devine paroh de Castelfiorentino, un mare centru din periferia extremă a diecezei, la graniță cu Volterra și Siena, cu o lungă tradiție de viguroasă angajare politică puternic ideologizată, unde, imediat după război, tensiuni violente și un anticlericalism reînviat au provocat sfâșieri profunde în țesutul social și religios. Părintele Silvano reușește să sensibilizeze comunitatea creștină pentru a face în așa fel încât să-și asume propriile responsabilități. Astfel se naște în dieceza de Firenze primul experiment de conducere pastorală comunitară: primul consiliu pastoral parohial care se ocupă nu numai de probleme pastorale specifice, ci și de cele administrative.

În 1979, cardinalul Giovanni Benelli, de doi ani arhiepiscop de Firenze, îl cheamă la curie încredințându-i funcția de pro-vicar și apoi de vicar general. În mai 1982 devine episcop auxiliar. Pentru Benelli, toscan din naștere dar care a trăit în nunțiaturile din lume și apoi îndelung în Vatican, Piovanelli este un ajutor indispensabil în raportul cu clerul diecezan. În toamna anului 1982 Benelli moare aproape pe neașteptate. Ioan Paul al II-lea decide să încredințeze vicarului cardinalului conducerea diecezei. Piovanelli va primi bereta roșie în consistoriul din 1985. Ca arhiepiscop de Firenze, n-a voit niciodată să numească episcopi auxiliari pentru dieceza sa, pentru că, spunea el "tatăl este unul singur".

Din 2001 a trăit retras la Cercina, în parohia romanică "Sfântul Andrei" la poalele muntelui Morello, fiind capelan și în unele cazuri chiar improvizându-se ca șofer al parohului. Vârsta înaintată nu l-a împiedicat să învețe să folosească noile tehnologii, așa cum știu bine surorile care-l invitau să țină exercițiile spirituale văzându-l venind cu multe slide-uri în power point și cheițe USB în omagiu cu textele meditațiilor.

În urmă cu doi ani Vatican Insider l-a intervievat. Pentru el, "convertirea pastorală" cerută de Papa Francisc și invitația adresată episcopilor pentru ca să trăiască în mijlocul oamenilor și nu ca niște vip-uri, era deja realitate zilnică. Merit și al celor nouăsprezece ani ca paroh, pe care Piovanelli i-a trăit la granițele extreme ale diecezei, într-un dintre zonele cele mai anticlericale, în localitatea "cea mai roșie din Italia", Castelfiorentino, unde și-a dat seama că Biserica nu poate crea obstacole și impune taxe excesive celui care cere sacramentele, chiar dacă par persoane cu credință nesigură și cu lacune.

"Ceea ce am învățat, am învățat în parohie", destăinuia atunci cardinalul. "A fi paroh ajută enorm și pentru a fi episcop. Pentru mine a fost o catedră importantă, contactul cu oamenii, descoperirea zilnică a atâtor oameni buni și sfinți. Și mărturii întăritoare și de la cel care era departe și nu frecventa biserica. Îmi amintesc că atunci când au fost inundațiile din 1966, la Castelfiorino a rămas izolată casa de odihnă. Imediat ce s-au retras apele, am mers să-i luăm pe bătrânii internați. Unicul mod pentru a nu-i trimite era acela de a fi primiți în case. Îmi amintesc de unul care nu venea niciodată la biserică, dar care a primit o pereche de bătrâni culcându-i chiar în patul său, în timp ce el și soția s-au aranjat pe canapea. Sper ca acestui om să i se întâmple ceea ce afirmă Evanghelia lui Matei la capitolul 25: «Doamne, când ți-am făcut asta?». «Atunci când tu m-ai pus în pat, în patul tău, iar tu și soția ta v-ați culcat pe canapea»".

Riscul episcopilor cu "mentalitatea de principe", denunțată de Bergoglio, pentru Piovanelli "există, pentru că uneori anumite modele ale autorității în lume ajung să se reflecte și în modul de a trăi autoritatea religioasă. Însă asta - insista cardinalul - nu este Evanghelie. Papa ne învață că nu trebuie să ne punem deasupra și nici la același nivel, ci dedesubt, așa cum a făcut Isus spălând picioarele. Toți trebuie să ne punem în discuție și să învățăm tot mai mult să slujim, nu să apărăm autoritatea noastră".

(După Vatican Insider, 9 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat