Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa către Argentina: "Patria Mamă nu se vinde"

De Andrea Tornielli

Cu ocazia celor două sute de ani de independență a Argentinei, papa Francisc a scris o scrisoare adresată președintelui Conferinței Episcopale, José María Arancedo, cu care se adresează autorităților naționale și întregului popor argentinian. Invitând să "nu vândă Patria Mamă" și să opună rezistență "oricărui tip de colonizare".

Francisc scrie: "Doresc ca această celebrare să ne facă mai puternici pe drumul întreprins de părinții noștri în urmă cu două sute de ani. Cu aceste urări manifest tuturor argentinienilor apropierea mea și îi asigur de rugăciunea mea". În mod special papa vrea să fie aproape "de cei care suferă mai mult: bolnavii, cei care trăiesc în lipsuri, prizonierii, cei care se simt singuri, cei care nu au loc de muncă și au orice tip de necesitate, cei care sunt sau au fost victime ale traficului de persoane, ale comerțului uman și ale exploatării persoanelor, minorii victime ale abuzului și atâția tineri care suferă de flagelul drogurilor". Toți aceștia "sunt fiii cei mai răniți ai patriei".

"Da - continuă Francisc - fii ai patriei. La școală ne învățau să vorbim despre Patria Mamă, să iubim Patria Mamă. Exact aici se înrădăcinează sentimentul patriotic de apartenență: în iubirea Patriei Mame. Noi, argentinienii, folosim o expresie, curajoasă și pitorească uneori, când ne referim la persoane fără scrupul: «acesta e capabil chiar să-și vândă mama». Dar știm și simțim în adâncul inimii că Mama nu se vinde, nu poate fi vândută... și nici Patria Mamă".

Papa amintește apoi cei două sute de ani de drum al patriei, dorințele sale și dorința de fraternitate, care se proiectează dincolo de granițele țării: "până la Patria Mare pe care au visat-o San Martín și Bolivar. Această realitate ne unește într-o familie cu orizonturi largi și cu lealitate de frați. Pentru această Patrie Mare ne rugăm astăzi în celebrarea noastră: ca Domnul s-o păzească, s-o facă puternică și s-o apere de orice tip de colonizare".

Invitând să privească înainte, Francisc scrie că acest obiectiv poate fi obținut grație bătrânilor și tinerilor. "Bătrânilor, «memoriosi» istoriei, le cer ca depășind această cultură a rebutului care în lume ne este impusă, să aibă curaj să viseze. Avem nevoie de visele lor, izvor de inspirație. Tinerilor le cer ca să nu pensioneze existența lor în cvietismul birocratic în care sunt izolați de atâtea propuneri lipsite de iluzie și de eroism". Numai dacă "bătrânii noștri se determină să viseze și tinerii noștri să profețească lucruri mari, patria va putea fi liberă. Avem nevoie de bătrâni care să viseze și care să-i determine pe tineri care - inspirați chiar de acele vise - să alerge înainte cu creativitatea profeției".

Apar semnificative cuvintele despre Patria Mamă care nu trebuie vândută și cele despre colonizare, într-un moment în care există o dezbatere foarte puternică despre influența puterii economice internaționale în Argentina și despre liberalizările care au făcut să se umfle costurile pentru servicii precum lumina și gazul.

(După Vatican Insider, 8 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat