Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Războiul din Irak și profeția sfântului Ioan Paul al II-lea

De Andrea Tornielli

În ianuarie 2003, în timpul unui mic dejun de lucru cu câțiva vaticaniști la nunțiatura din Italia, secretarul de stat de atunci Angelo Sodano a decis să răspundă la câteva întrebări despre de acum iminentul război anglo-american împotriva Irakului lui Saddam Hussein. "O spunem prietenilor noștri american: vă convine să iritați un miliard de musulmani și să riscați să aveți timp de decenii ostilitatea lumii islamice?". Cuvinte chibzuite, ale unui diplomat care știa să privească nu atât la capacitatea de a obține o victorie militară rapidă, cât mai degrabă la viitorul acelei țări. Cu diplomația Sfântului Scaun și carisma sa personală, bătrânul și bolnavul Ioan Paul al II-lea a încercat să descurajeze de la această "aventură fără întoarcere", care din păcate s-a revelat într-adevăr așa.

Papa Wojtyła a întâlnit mulți lideri și conducători de guvern. L-a trimis pe cardinalul Roger Etchegaray să vorbească cu Saddam și pe cardinalul Pio Laghi să vorbească cu George Bush jr. încercând să evite conflictul. Logica "războiului preventiv" a prevalat împotriva a toate, deși informațiile serviciilor secrete despre armele de distrugere în masă se vor revela false.

Toate acestea sunt confirmate acum de Raportul Chilcot, redactat de o comisie a guvernului englez, din care reiese că premierul de atunci Tony Blair, ca și Bush, a voit să facă acel război cu orice preț, ignorând posibilitățile alternative. Acele posibilități asupra cărora insista cu deosebită forță tocmai diplomația pontificală, convinsă pe bună dreptate că nu au fost parcurse toate căile. Războiul, se știe, trebuie învins mai întâi cu propaganda. Și despre propagandă a fost vorba, cu minciunile despre armele de distrugere în masă și teribilii agenți chimici care n-au fost găsiți niciodată. Au fost ignorate avertismentele cu privire la consecințele pe care războiul le-ar fi putut avea, nu în cel din urmă aceea de a arunca țara în haos lăsând-o ca pradă a terorismului islamist. Sute de mii de civili au fost uciși de bombe mai puțin inteligente, un conflict ale cărui consecințe întregul Orient Mijlociu și lumea îl plătesc și astăzi.

Ioan Paul al II-lea nu avea forța politică pentru a face să prevaleze bunul simț. Singura posibilitate era aceea de a mobiliza opinia publică propunând gesturi de pace la îndemâna oricărei persoane, precum postul și rugăciunea. Și când de acum războiul a apărut ireversibil, Wojtyła a anunțat pentru ziua de 5 martie o zi de rugăciune și de post pentru pacea în Orientul Mijlociu, o invitație preluată de întreaga opinie publică mondială.

Duminică 16 martie, arătându-se la fereastră pentru Angelus, Ioan Paul al II-lea a spus: "În fața consecințelor teribile pe care o operațiune militară internațională le-ar avea pentru populațiile din Irak și pentru echilibrul în întreaga regiune a Orientului Mijlociu, deja atât de încercată, precum și pentru extremismele care ar putea deriva din aceasta, spun tuturor: încă este timp pentru a negocia; încă este timp pentru pace; nu este niciodată prea târziu pentru a se înțelege și pentru a continua să se trateze". Wojtyla lansase două avertizări părților în cauză: "Responsabilii politici de la Bagdad au datoria urgentă de a colabora pe deplin cu comunitatea internațională, pentru a elimina orice motiv de intervenție armată. Lor le este adresat apelul meu urgent: destinele concetățenilor lor au mereu prioritatea!". În timp ce Statelor Unite, Angliei și Spaniei le-a amintit, fără a-i numi în mod expres, "că folosirea forței reprezintă ultimul recurs, după ce s-a epuizat orice altă soluție pașnică, conform principiilor binecunoscute din însă Carta ONU".

Apoi bătrânul Papă a improvizat, adăugând câteva cuvinte din inimă: "Eu aparțin acelei generații care a trăit al doilea război mondial și a supraviețuit. Am datoria să spun tuturor tinerilor, celor mai tineri decât mine, care n-au trăit această experiență: «Să nu mai fie niciodată război!», cum a spus Paul al VI-lea în prima sa vizită la Națiunile Unite. Trebuie să facem tot posibilul! Știm bine că nu este posibilă pacea cu orice preț. Dar știm toți cât de mare este această responsabilitate. Deci rugăciune și pocăință!".

Trebuia ascultat mai mult glasul acelui bătrân martori al ororilor din secolul al XX-lea în martirizata sa Polonie, în loc să se facă un război pe baza minciunilor, fără acoperirea ONU și fără a se gândi la perioada de după război. Trebuia ascultat mai mult glasul creștinilor din Irak, batjocoriți și considerați ca "pacifiști" în slujba lui Saddam și de unele mass-media catolice mereu gata să ia casca. "Când reușim să ne facem auzit glasul", spunea episcopul irakian Shlemon Warduni, "încercăm să facem să se înțeleagă că în Occident se știe puțin despre Irak și despre dinamicile sale. A interveni pe bază de cunoștințe așa de puține, sau chiar pe bază de convingeri greșite, poate duce la un dezastru colosal. Embargoul a făcut deja daune enorme, tinerii cei mai buni, cei deștepți și pregătiți, au plecat, și restul populației este sărăcit. Se vorbește mult despre arme, este corect, dar pentru ce sunt periculoase numai cele din Irak?". Într-o carte-interviu intitulată "Dumnezeu nu vrea războiul în Irak" Warduni amintea: "Tocmai ce încercăm să spunem că războiul nu este soluția, imediat strigă împotriva noastră: iată, aceia sunt cu Saddam, sunt complicii săi".

Nu erau "complici", erau numai realiști, deloc vrăjiți de sirenele interesate cu privire la "democrația de exportat". Au înțeles cu ce se vor întâlni destabilizând întreaga regiune și coroborând fundamentalismul și terorismul, așa cum exact s-a întâmplat. Și pe noi nu ne mai impresionează mașinile capcană aproape zilnice, care continuă să secere victime nevinovate meritând câteva rânduri în ziar, după treisprezece ani de la acel război-fulger care a "eliberat" țara de odiosul dictator Saddam.

(După Vatican Insider, 8 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat