Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat pelerinajului de săraci din diecezele franceze din provincia Lyon (6 iulie 2016)

Dragi prieteni,

Sunt foarte bucuros să vă primesc. Oricare ar fi condiția voastră, istoria voastră, povara pe care o purtați, Isus este cel care ne reunește în jurul său. Dacă există ceva ce are Isus, este tocmai acea capacitate de a primi. El primește pe fiecare așa cum este. În El suntem frați și eu aș vrea ca foi să simțiți cât sunteți de bineveniți; prezența voastră este importantă pentru mine, este și important că voi sunteți acasă.

Cu responsabilii care vă însoțesc voi dați o frumoasă mărturie de fraternitate evanghelică în acest drum împreună în pelerinaj. De fapt, voi ați venit însoțindu-vă reciproc. Unii ajutându-vă cu generozitate, oferind resurse și timp pentru a vă face să veniți aici; și voi, dăruindu-le lor, dăruindu-ne nouă, dăruindu-mi mie, pe Isus însuși.

Pentru că Isus a voit să împărtășească această condiție a voastră, din iubire s-a făcut unul dintre voi: disprețuit de oameni, uitat, unul care nu contează nimic. Când vi se întâmplă să simțiți asta, nu uitați că și Isus a simțit asta ca voi. Este dovada că sunteți prețioși în ochii săi și că El este aproape de voi. Voi sunteți în inima Bisericii, așa cum spunea părintele Giuseppe Wresinski, pentru că Isus, în viața sa, a dat mereu prioritate persoanelor care erau ca voi, care trăiau situații asemănătoare. Și Biserica, ce iubește și preferă ceea ce Isus a iubit și a preferat, nu poate sta liniștită până când n-a ajuns la toți cei care experimentează refuzul, excluderea și care nu contează pentru nimeni. În inima Bisericii, voi ne permiteți să-l întâlnim pe Isus, pentru că ne vorbiți despre El nu atât prin cuvinte, ci cu toată viața voastră. Și mărturisiți importanța gesturilor mici, la îndemâna fiecăruia, care contribuie la construirea păcii, amintindu-ne că suntem frați și că Dumnezeu este Tatăl nostru al tuturor.

Îmi vine în minte să încerc să-mi imaginez ce gândeau oamenii când i-au văzut pe Maria, pe Iosif și pe Isus pe străzi, fugind în Egipt. Ei erau săraci, erau chinuiți de persecuție: dar acolo era Dumnezeu.

Dragi însoțitori, vreau să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, fideli față de intuiția părintelui Giuseppe Wresinski, care voia să pornească de la viața împărtășită și nu de la teorii abstracte. Teoriile abstracte ne duc la ideologii și ideologiile ne fac să negăm că Dumnezeu s-a făcut trup, unul dintre noi! Pentru că viața împărtășită cu săracii ne transformă și ne convertește. Și gândiți-vă bine la asta! Nu numai voi mergeți în întâmpinarea lor - și în întâmpinarea celui căruia îi este rușine și se ascunde -, nu numai că mergeți cu ei, străduindu-vă să înțelegeți suferința lor, să intrați în dispoziția lor [sufletească]; dar voi vă străduiți să intrați în disperarea lor. În afară de asta, treziți în jurul lor o comunitate, redându-le, în acest mod, o existență, o identitate, o demnitate. Și Anul Milostivirii este ocazia pentru a redescoperi și a trăi această dimensiune de solidaritate, de fraternitate, de ajutor și de sprijin reciproc.

Iubiți frați, vă cer mai ales să păstrați curajul și, chiar în mijlocul necazurilor voastre, să păstrați bucuria speranței. Acea flacără care locuiește în voi să nu se stingă. Pentru că noi credem într-un Dumnezeu care repară toate nedreptățile, care mângâie toate necazurile și care știe să-i răsplătească pe cei care mențin încrederea în El. În așteptarea acelei zile de pace și de lumină, contribuția voastră este esențială pentru Biserică și pentru lume: voi sunteți martori ai lui Cristos, sunteți mijlocitori la Dumnezeu care ascultă în mod cu totul deosebit rugăciunile voastre.

Voi îmi cereați să amintesc Bisericii din Franța că Isus este suferind la ușa bisericilor noastre dacă săracii nu există. Dacă săracii nu există... "Comorile Bisericii sunt săracii", spunea diaconul roman sfântul Laurențiu. Și, în sfârșit, aș vrea să vă cer o favoare, să vă dau o misiune: o misiune pe care numai voi, în sărăcia voastră, veți fi capabili s-o împliniți. Explic: Isus, uneori, a fost foarte sever și a reproșat puternic persoanelor care nu primeau mesajul Tatălui. Și astfel, așa cum a spus el acel cuvânt frumos "fericiți" celor săraci, celor înfometați, celor care plâng, celor care sunt persecutați, a spus un alt cuvânt care, spus de El, provoacă frică! A spus: "Vai vouă!". Și a spus asta bogaților, înțelepților, celor care acum râd, celor cărora le place să fie adulați, fățarnicilor. Vă dau misiunea de a vă ruga pentru ei, pentru ca Domnul să schimbe inima lor. Vă cer să vă rugați și pentru cei vinovați de sărăcia voastră, pentru ca să se convertească! Să vă rugați pentru atâția bogați care se îmbracă în purpură și benchetuiesc cu ospețe mari, fără să-și dea seama că la ușa lor sunt atâția Lazări, doritori să se sature cu ceea ce rămâne de la masa lor. Rugați-vă și pentru preoți, pentru leviți, care - văzând acel om bătut și pe jumătate mort - trec mai departe, privind în altă parte, pentru că nu au compasiune. Tuturor acestor persoane, și desigur și altora care sunt legate negativ cu sărăcia voastră și cu atâtea dureri, zâmbiți-le din inimă, doriți pentru ele binele și cereți-i lui Isus ca să se convertească. Și vă asigur că, dacă voi faceți asta, va fi mare bucurie în Biserică, în inima voastră precum și în iubita Franță.

Acum, toți împreună, sub privirea Tatălui nostru ceresc, vă încredințez ocrotirii Mamei lui Isus și a sfântului Iosif și vă împart din inimă Binecuvântarea Apostolică. Și toți să-l rugăm pe Tatăl nostru.

[Tatăl nostru, recitat în franceză]

[Binecuvântarea în franceză]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat