Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă a Sfântului Părinte în zborul de întoarcere din Polonia (31 iulie 2016)

(Părintele Lombardi)

Sfinte Părinte, mii de mulțumiri că sunteți aici cu noi, la întoarcerea din această călătorie. În pofida furtunii din această seară, mi se pare că totul a mers așa de bine, încât toți suntem foarte fericiți și mulțumiți și sperăm că și dumneavoastră sunteți pentru aceste zile. Ca de obicei vă vom pune câteva întrebări. Dar dacă dumneavoastră vreți să ne spuneți ceva pentru a introduce, suntem la dispoziție...

(Papa Francisc)

Bună seara și vă mulțumesc pentru munca voastră și pentru compania voastră. Aș vrea să vă exprim vouă, pentru că sunteți colegi de muncă, condoleanțe pentru moartea lui Anna Maria Jacobini. Astăzi am primit-o pe sora, pe nepot și pe nepoată, erau atât de îndurerați pentru acest lucru... Este un lucru trist din această călătorie.

Apoi aș vrea să-i mulțumesc părintelui Lombardi și lui Mauro, pentru că aceasta va fi ultima călătorie pe care o fac cu noi. Părintele Lombardi a fost la Radio Vatican peste 25 de ani și apoi în zboruri 10 ani. Și Mauro 37 de ani, 37 de ani responsabil de bagaje în zboruri. Mulțumesc mult lui Mauro și părintelui Lombardi. Și apoi la sfârșit vom mulțumi cu un tort...

Și sunt la dispoziția voastră. Călătoria este scurtă... Vom face în grabă de data aceasta.

(Părintele Lombardi)

Mulțumim, Sfinte Părinte. Prima întrebare, ca de obicei, îi aparține uneia dintre colegele noastre poloneze. Lui Madalena Wokinska de la TVP.

(Magdalena Wolinska - TVP)

Sfinte Părinte, în primul discurs la Wawel, imediat după sosirea la Cracovia, ați spus că sunteți bucuros să începeți să cunoașteți Europa centru-orientală chiar din Polonia. În numele națiunii noastre, aș vrea să vă întreb cum ați trăit această Polonie în aceste cinci zile? Cum vi s-a părut?

(Papa Francisc)

Era o Polonie specială, pentru că era o Polonie "invadată" încă o dată, dar de data aceasta de tineri! Cracovia, ceea ce am văzut, am văzut-o atât de frumoasă. Oamenii polonezi sunt atât de entuziaști... Uitați-vă la această seară: cu ploaie, de-a lungul străzilor, și nu numai tinerii, și bătrânelele... Este o bunătate, o noblețe. Eu aveam o experiență a cunoașterii polonezilor când eram copil: acolo unde lucra tata au venit să lucreze, după război, atâția polonezi. Erau oameni buni... și asta mi-a rămas în inimă. Am regăsit această bunătate a voastră. O frumusețe. Mulțumesc!

(Părintele Lombardi)

Acum îi dăm cuvântul unei alte colege a noastre poloneze, Ursula... de la Polsat. Îi cer lui Marco Ansaldo să se pregătească, apropiindu-se aici.

(Urzula Rzepczak - Polsat)

Sfinte Părinte, copiii noștri tineri au rămas înduioșați de cuvintele dumneavoastră, care corespund foarte bine realității lor și problemelor lor. Dar dumneavoastră foloseați, în discursuri, și cuvintele și expresiile proprii limbajului tinerilor. Cum v-ați pregătit? Cum ați reușit să dați atâtea exemple așa de apropiate de viața lor, de problemele lor și cu cuvintele lor?

(Papa Francisc)

Mie îmi place să vorbesc cu tinerii. Și îmi place să-i ascult pe tineri. Mereu mă pun în dificultate, pentru că îmi spun lucruri la care eu nu m-am gândit sau la care m-am gândit pe jumătate. Tinerii neliniștiți, tinerii creativi... Mie îmi place, și de acolo iau acel limbaj. De atâtea ori trebuie să întreb: "Dar ce înseamnă asta?", și ei îmi explică ce înseamnă. Mie îmi place să vorbesc cu ei. Viitorul nostru sunt ei și trebuie să dialogăm. Este important acest dialog dintre trecut și viitor. Pentru aceasta eu subliniez mult raportul dintre tineri și bunici, și când spun "bunici" înțeleg pe cei mai bătrâni și nu atât de bătrâni - dar eu da! - pentru a da și experiența noastră, pentru ca ei să asculte trecutul, istoria și să o preia și să o ducă înainte cu curajul prezentului, așa cum am spus în această seară. Este important, important! Mie nu-mi place când aud spunându-se: "Dar acești tineri spun trăsnăi!". Și noi spunem atâtea! Tinerii spun trăsnăi și spun lucruri bune, ca noi, ca toți. Dar trebuie ascultați, trebuie vorbit cu ei, pentru că noi trebuie să învățăm de la ei și ei trebuie să învețe de la noi. Așa este. Și așa se face istoria și așa crește fără închideri, fără cenzuri. Nu știu, așa este. Așa învăț aceste cuvinte.

(Părintele Lombardi)

Mii de mulțumiri. Și acum îi dăm cuvântul lui Marco Ansaldo de la "La Repubblica", ce pune întrebarea pentru grupul italian... Și între timp se pregătește și se apropie Frances D'Emilio...

(Marco Ansaldo - "La Repubblica")

Sanctitate, represiune din Turcia și cele cincisprezece zile care au urmat după lovitura de stat militară, conform aproape totalității observatorilor internaționali, a fost probabil mai rea față de lovitura de stat. Au fost lovite întregi categorii: militari, magistrați, administratori publici, diplomați, jurnaliști. Citez date ale guvernului turc: se vorbește despre peste 13 mii de arestați, peste 50 de mii de persoane "destituite". O purgare. Alaltăieri președintele Recep Tayyip Erdogan, în fața criticilor externe, a spus: "Gândiți-vă la treburile voastre!". Noi am vrea să vă întrebăm: pentru ce până acum dumneavoastră n-ați intervenit, n-ați vorbit? Vă temeți, oare, că pot să existe repercusiuni asupra minorității catolice din Turcia? Mulțumesc.

(Papa Francisc)

Când a trebuit să spun ceva ce nu plăcea Turciei, dar de care eu eram sigur, am spus, cu consecințele pe care voi le cunoașteți. Am spus acele cuvinte... Eram sigur. N-am vorbit pentru că încă nu sunt sigur, cu informațiile pe care le-am primit, despre ce se întâmplă acolo. Ascult informațiile care vine în Secretariatul de Stat și pe cele ale vreunui analist politic important. Studiez situația și cu colaboratorii de la Secretariatul de Stat și lucrul încă nu este clar. Este adevărat, trebuie să se evite mereu răul pentru catolici - și asta toți o facem - dar nu cu prețul adevărului. Există virtutea prudenței - trebuie spus asta, când, cum - dar în cazul meu voi sunteți martori că atunci când a trebuit să spun ceva ce atingea Turcia, am spus.

(Părintele Lombardi)

Acum îi dăm cuvântul lui Frances D'Emilio, care este colega de la Associated Press, marea agenție de limbă engleză.

(Frances D'Emilio - Associated Press)

Bună seara. Întrebarea mea este o întrebare pe care mulți și-o pun în aceste zile, pentru că a ieșit la iveală în Australia că poliția australiană ar investiga despre noi acuze împotriva cardinalului Pell, și de data aceasta acuzele se referă la abuzuri asupra minorilor, care sunt foarte diferite de acuzele precedente. Întrebarea pe care mi-o pun și pe care au pus-o atâția alții: după părerea dumneavoastră, care ar fi lucrul corect de făcut pentru cardinalul Pell, dată fiind situația gravă, locul așa de important și încrederea de care se bucură din partea dumneavoastră?

(Papa Francisc)

Mulțumesc. Primele știri venite erau confuze. Erau știri de acum patruzeci de ani și nici poliția n-a ținut cont de ele într-un prim moment. Un lucru confuz. Apoi toate denunțurile au fost prezentate justiției și în acest moment sunt în mâinile justiției. Nu trebuie să se judece înainte ca justiția să judece. Dacă eu aș da o evaluare în favoarea sau împotriva cardinalului Pell, n-ar fi bine, pentru că aș judeca înainte. Este adevărat, există îndoiala. Și există acel principiu clar al dreptului: in dubio pro reo. Trebuie să așteptăm justiția și să nu facem mai întâi o judecată mediatică, pentru că asta nu ajută. Judecata bârfelor, și apoi? Nu se știe cum va rezulta. A fi atenții la ceea ce va decide justiția. Odată ce justiția a vorbit, voi vorbi eu. Mulțumesc.

(Părintele Lombardi)

Acum dăm cuvântul lui Hernán Reyes de Télam. Îl rog să se apropie. Cum știm, este argentinian și reprezintă America Latină în mijlocul nostru, acum.

(Hernán Reyes)

Sanctitate, cum vă simțiți după căderea de alaltăieri? Vedem că vă simțiți bine... Aceasta este prima întrebare. A doua: în săptămâna trecută secretarul general al UNASUR, Ernesto Samper, a vorbit despre o mediere a Vaticanului în Venezuela. Este un dialog concret? Este aceasta o posibilitate reală? Și cum credeți că această mediere, cu misiunea Bisericii, poate ajuta stabilizarea țării?

(Papa Francisc)

Mai întâi căderea. Eu o priveam pe Sfânta Fecioară Maria și am uitat de treaptă... Eram cu cădelnița în mână... Când am simțit că eu cădeam, am lăsat să cad și asta m-a salvat, pentru că dacă aș fi opus rezistență, aș fi avut consecințe. Nimic. Mă simt foarte bine.

A doua era? Venezuela. Eu am avut în urmă cu doi ani o întâlnire cu președintele Maduro, foarte foarte pozitivă. Apoi el a cerut audiență anul trecut: era într-o duminică, în ziua după sosirea de la Sarajevo. Dar apoi el a șters acea întâlnire, pentru că era bolnav de otită și nu putea să vină. Apoi, după asta, am lăsat să treacă timp și i-am scris o scrisoare. Au fost contacte - tun ai menționat unul - pentru o eventuală întâlnire. Da, cu condițiile care se fac în aceste cazuri. Și se gândește, în acest moment... dar nu sunt sigur, și nu pot asigura, asta, e clar? Nu sunt sigur că în grupul medierii cineva... și nu știu dacă și guvernul - dar nu sunt sigur - vrea un reprezentant al Sfântului Scaun. Asta până în momentul în care am plecat din Roma. Dar lucrurile sunt acolo. În grup sunt Zapatero din Spanio, Torrijos și un altul, și un al patrulea se considera de la Sfântul Scaun. Dar despre asta nu sunt sigur...

(Părintele Lombardi)

Acum îi dăm cuvântul lui Antoine-Marie Izoard de la Media, din Franța. Și știm ce trăiește Franța în aceste zile...

(Antoine-Marie Izoard)

Sfinte Părinte, înainte de toate vă felicit pe dumneavoastră, pe părintele Lombardi precum și pe părintele Spadaro pentru sărbătoarea sfântului Ignațiu.

Întrebarea este un pic dificilă. Catolicii sunt sub șoc - și nu numai în Franța - după asasinarea barbară a părintelui Jacques Hamel în biserica sa, în timp ce celebra Sfânta Liturghie. În urmă cu patru zile, aici, dumneavoastră ne-ați spus din nou că toate religiile vor pacea. Însă acest sfânt preot de 86 de ani a fost în mod clar ucis în numele islamului. Deci, Sfinte Părinte, am două întrebări scurte. De ce dumneavoastră, când vorbiți despre aceste acte violente, vorbiți mereu despre teroriști dar niciodată despre islam? Niciodată nu folosiți cuvântul "islam". Și apoi, în afară de rugăciuni și de dialog, care desigur sunt foarte esențiale, ce inițiativă concretă puteți să demarați dumneavoastră sau măcar să sugerați pentru a contrasta violența islamică? Mulțumesc, Sanctitate.

(Papa Francisc)

Mie nu-mi place să vorbesc despre violența islamică, pentru că în fiecare zi când răsfoiesc ziarele văd violențe, aici în Italia: acela care o ucide pe logodnică, un altul care ucide soacra... Dacă eu aș vorbi despre violență islamică, ar trebui să vorbesc și despre violență catolică. Nu toți islamicii sunt violenți; nu toți catolicii sunt violenți. Este ca o salată de fructe, sunt de toate, există violenți din aceste religii. Un lucru este adevărat: cred că în aproape toate religiile există mereu un mic grup fundamentalist. Fundamentalist. Noi avem. Și când fundamentalismul ajunge să ucidă - dar se poate ucide cu limba, și asta o spune apostolul Iacob și nu eu, precum și cu cuțitul - cred că nu este corect a identifica islamul cu violența. Acest lucru nu este corect și nu este adevărat! A avut un lung dialog cu marele imam de la Universitatea al-Azhar și știu ce gândesc ei: caută pacea, întâlnirea. Nunțiul dintr-o țară africană îmi spunea că în capitală este mereu o coadă de oameni - este mereu plin! - la Poarta Sfântă pentru Jubileu: unii se apropie de confesionale, alții în bănci se roagă. Dar majoritatea merge înainte, înainte, ca să se roage la altarul Sfintei Fecioare Maria: aceștia sunt musulmani care vor să facă Jubileul. Sunt frați. Când am fost în Centrafrica am mers la ei și imamul a urcat și el în papamobil. Se poate conviețui bine. Dar există grupulețe fundamentaliste. Și mă întreb și câți tineri - câți tineri! - pe care noi europenii i-am lăsat goi de idealuri, care nu au loc de muncă, merg la droguri, la alcool... merg acolo și se înrolează în grupuri fundamentaliste. Da, putem spune că așa-numitul ISIS este un stat islamic care se prezintă ca violent, pentru că atunci când ne arată cărțile sale de identitate ne arată cum pe coasta libiană decapitează egiptenii, sau lucruri de acest fel. Dar acesta este un mic grup fundamentalist, care se numește ISIS. Dar nu se poate spune - cred că nu este adevărat și nu este corect - că islamul este terorist.

(Antoine-Marie Izoard)

O inițiativă concretă a dumneavoastră pentru a contrasta terorismul, violența...

(Sfântul Părinte)

Terorismul este peste tot! Dumneavoastră vă gândiți la terorismul tribal din unele țări africane... Terorismul - nu știu dacă s-o spun, pentru că este un pic periculos - crește atunci când nu există o altă opțiune, când în centrul economiei mondiale este dumnezeul ban și nu persoana, bărbatul și femeia. Acesta este deja primul terorism. Ai alungat uimirea creației, bărbatul și femeia, și ai pus acolo banul. Acesta este terorism de bază împotriva întregii omeniri. Să ne gândim la asta.

(Părintele Lombardi)

Mulțumim, Sanctitate. De vreme ce a fost în această dimineață anunțul despre Panama ca loc al următoarei Zile Mondiale a Tineretului, există aici un coleg care vrea să vă ofere un mic dar pentru a vă pregăti la această Zi.

(Javier Martínez Brocal)

Sfinte Părinte, ne-ați spus înainte, la întâlnirea cu voluntarii, că probabil dumneavoastră nu veți fi în Panama. Și asta n-o puteți face, pentru noi vă așteptăm în Panama!

(Papa Francisc - în spaniolă)

Dacă eu nu voi merge, va fi Pedro!

(Javier Martínez Brocal)

Noi credem că veți fi dumneavoastră! Vă aduc din partea panamezilor două lucruri: o cămașă cu numărul 17, care este data de naștere a dumneavoastră, și sombrero pe care-l poartă campesinos din Panama... Mi-au cerut dacă îl puneți pe cap... Dacă vreți să-i salutați pe panamezi... Mulțumesc!

(Papa Francisc - în spaniolă)

Panamezilor, multe mulțumiri pentru asta. Vă urez să vă pregătiți bine, cu aceeași forță, aceeași spiritualitate și aceeași profunzime cu care s-au pregătit polonezii, locuitorii din Cracovia și toți polonezii.

(Antoine-Marie Izoard)

Sanctitate, în numele colegilor jurnaliști, pentru că sunt un pic obligat să-i reprezint, voiam să spun două cuvinte și eu, dacă-mi permiteți Sanctitate, despre părintele Lombardi, pentru a-i mulțumi.

Este imposibil de rezumat 10 ani de prezență a părintelui Lombardi în Sala de Presă: cu Papa Benedict, apoi un inedit interregn și apoi alegerea dumneavoastră, Sfinte Părinte, și surprizele care au urmat. Ceea ce se poate spune cu siguranță este disponibilitatea sa constantă, angajarea și dedicarea părintelui Lombardi; capacitatea sa incredibilă de a răspunde sau nu la întrebările noastre, adesea stranii, și aceasta este și o artă. Și apoi și umorismul său un pic britanic: în toate situațiile, chiar și în cele mai rele. Și avem atâtea exemple.

[îndreptat spre părintele Lombardi] Desigur îi primim cu bucurie pe succesorii dumneavoastră, doi jurnaliști buni; dar nu uităm că dumneavoastră în plus de jurnalist erați și încă sunteți preot precum și iezuit. Nu vom lipsi în septembrie ca să sărbătorim în mod demn plecarea dumneavoastră pentru alte slujiri, dar vrem să vă adresăm deja astăzi felicitările. O urare de sărbătoare frumoasă a sfântului Ignațiu și apoi de viață lungă, de 100 de ani cu se spune în Polonia, de slujire umilă. Stolat se spune în Polonia: Stolat, părinte Lombardi!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat