Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Curs pentru logodnici pentru Decanatul de Iași

Sâmbătă, 30 iulie 2016, la sediul Oficiului pentru Pastorația Familiei, a avut loc ultima ediție a cursului pentru logodnici pentru Decanatul de Iași. Au fost prezente șase perechi de tineri din mai multe parohii ale decanatului.

Nu mi-aș fi putut închipui că sunt atâtea lucruri pe care nu le știu! Sigur, într-o formă sau alta am auzit de ele, dar nu le luasem niciodată în calcul în ceea ce privește prietenia și apoi logodna noastră.

Sunt și eu unul din cei mulți cărora, logodnica și apoi soția, "mi se cuvine", că doar mi-a ajuns rândul! Mi se cuvine să o am, pentru am muncit s-o cuceresc, am muncit s-o conving să fie viitoarea mea soție și, da, eram pregătit să "preaiau" puterea. Acum, în perioada logodnei, era ceva doar de fațadă. Așteptam în mintea mea momentul căsătorie, momentul de după, pentru ca atunci să-i amintesc cine este cu adevărat soțul și cine este ea care are rolul de soție.

La cursul pentru logodnici de la Iași am învățat că ea este darul lui Dumnezeu oferit mie, cel mai prețios dar, este tot ceea ce Dumnezeu putea să-mi ofere astăzi. Am învățat că nu competiția contează, ci slujirea, nu vocea ridicată, ci cuvântul bun și blând. Am înțeles mult mai bine ce înseamnă a nu-ți folosi soția în cadrul actului conjugal, ce înseamnă a nu păcătui împotriva poruncii a șasea și a noua, ca soți și am mai înțeles un lucru, că industria "anticoncepționalelor" prosperă, în timp ce omul decade, că societatea de cele mai multe ori ar face orice pentru a distruge familia, pentru că nu are nevoie de familii, ci de omul singur, pe care să-l manipuleze cum dorește, în timp ce trebuie să fim conștienți că nici societatea și nici Biserica nu pot exista fără familie.

La Iași, la cursul pentru logodnici am învățat că mă căsătoresc, nu că " mă aranjez la casa mea", am învățat că Dumnezeu îmi oferă un om care să-mi stea alături o viață, nu că "eu te-am ales, eu te las când vreau" și am mai învățat că munca de cucerire a ei trebuie să continue toată viața.

Mulțumim părintelui Felician Tiba, doamnei Eugenia Dămătăr, doamnei Maria Gherghel, doamnei Galina Grămesc și familiei Simona și Claudiu Roca pentru că ne-au stat alături într-o astfel de zi, introducându-ne cu tact și răbdare în tainele umane ale vieții de familie.

Claudiu Pânzaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iulie: Iași: Curs pentru logodnici pentru Decanatul de Iași


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat