Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un papă "nesincronizat" cu ideologia, dar nu cu evanghelia

De Andrea Tornielli

Sute de mii dintre ei n-au văzut nimic. N-au reușit să-l vadă pe papa nici de departe, nici pe vreunul dintre foarte rarele ecrane. Au participat la toate evenimentele de la ZMT eventual în sectoare foarte îndepărtate, reușind cu greu să asculte cântecele, rugăciunile, glasul lui Bergoglio. Și asta după ce au făcut în autocar o călătorie lungă o zi întreagă sau chiar mai mult. De ce sunt aici acești tineri? De ce au dedicat timp și energii unei întâlniri ca aceasta? Nu, nu este generația canapelei, obișnuință care aparține probabil mai mult părinților lor. Sunt tineri care cred, în pofida a toate. Care speră, în pofida a toate. Care nu se lasă înduioșați de idolii unui consumism care îi face sclavi și care este așa de comod pentru putere. Care nu se opresc la ciocnirea de civilizații, la ură și la violența oarbă, în pofida a toate.

ZMT poloneză care s-a desfășurat în inima Europei centru-orientale a fost marcată de faptele teribile din zilele trecute petrecute la Nissa, München din Bavaria, Rouen. Terorismul fundamentalist de matrice islamistă, cel al măcelurilor, al mașinilor capcană, al kamikaze jihadiste, al violenței oarbe, cel al grupurilor îndopați cu arme și cu bani veniți grație ajutorului țărilor considerate cele mai bune aliate din Occident, a intrat în viețile noastre. Până când era vorba despre imagini de la televiziune, despre mii de trupuri de copii, femei, tineri, bătrâni nevinovați, spintecați în atentatele zilnice din Kabul, din Bagdad, până când era vorba de persecuțiile și de măcelurile petrecute în Nigeria sau în Pakistan, părea că lucrul nu ne interesează. Acum, în lumea în care era în vigoare "globalizarea indiferenței" sunt unii care insistă pentru a globaliza ura, închiderea, zidurile. Exact ceea ce ar vrea teroriștii din ISIS și din afiliații săi și fanii: să semene teroarea și frica, să ne facă să credem că suntem în fața Armaghedonului, a ciocnirii finale dintre civilizația creștină occidentală și islam.

Și această fabulă povestită în mod interesat de cel care o nevoie disperată să compacteze rândurile islamului sunnit împotriva dușmanului "cruciat" este sprijinită în mod inconștient de multele chemări la arme ale intelectualilor și comentatorilor care au redus creștinismul la o ideologie identitară. Papa Francisc, cu curaj și determinare, a amintit că acela care este în desfășurare în lume, al treilea război mondial pe bucăți, nu este un război de religie. Eventual este un război în interiorul unei religii, așa cum demonstrează faptul că marea majoritate a victimelor atentatelor jihadiste sunt nevinovați musulmani. Dar este mai ales un război pentru bani, pentru interese, pentru dominație asupra popoarelor.

Oricare ar fi natura acestui conflict, papa nu poate face abstracție de Evanghelie. Și pentru a-l considera "sincronizat" cu exigențele războiului de religie, ale unui răspuns dur împotriva islamului, pe care mulți l-ar vrea, trebuie uitat magisteriul celor doi predecesori imediați ai săi. Trebuie să ne prefacem că n-au existat, trebuie să le construim o imagine falsă și deviată. Francisc este acuzat că nu se năpustește public împotriva islamului în comentariile sale după atentate. În Polonia, țara sfântului Ioan Paul al II-lea, cum se poate uita că niciodată - nici după 11 septembrie - papa Wojtyła n-a atacat islamul? Și atâtor exegeți ai discursului lui Benedict al XVI-lea la Regensburg, prezentat astăzi ca un strigăt de bătălie, ar trebuie amintit că acea lecție academică n-a fost rostită după un atentat și că nucleul său central nu era violența musulmană, ci o critică adusă Occidentului care uită de rădăcinile sale și consideră religiile niște subculturi. Niciodată papa Ratzinger cu ocazia atentatelor jihadiste n-a citat islamul. A înrola pe Wojtyła și pe Ratzinger împotriva lui Francisc în războiul sfânt este o forțare, ba chiar o operațiune mai puțin transparentă. Posibilă numai punând între paranteze realitatea.

"Noi acum nu vom începe să strigăm împotriva cuiva, nu vom începe să ne certăm, nu vrem să distrugem, nu vrem să insultăm. Noi nu vrem să învingem ura cu ură mai multă, să învingem violența cu violență mai multă, să învingem teroarea cu teroare mai multă", a spus Francisc tinerilor în timpul veghii de la ZMT. Pentru că "răspunsul nostru pentru această lume aflată în război are un nume: se numește fraternitate, se numește frățietate, se numește comuniune, se numește familie". Mâinile împletite ale tinerilor din toate părțile lumii, rugăciunea lor tăcută sunt adevăratul anti-jihad. Unica reacție creștină în fața violenței. Unicul mod evanghelic de a cinsti sângele atâtor martiri din timpul nostru așa de zbuciumat.

(După Vatican Insider, 31 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat