Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Glume, selfie și lacrimi la prânzul papei cu tinerii

De Iacopo Scaramuzzi

Glume, întrebări și răspunsuri, selfie, precum și câteva lacrimi. Au fost ingredientele prânzului papei cu doisprezece tineri de la Ziua Mondială a Tineretului, sâmbătă, 30 iulie 2016, în Arhiepiscopia din Cracovia. Unei tinere columbiene Francisc a confirmat că este în program o călătorie în țara sudamericană anul viitor.

Francisc a luat prânzul cu 12 tineri din cele cinci continente și cu biografii disparate, în afară de traducători, timp de o oră și jumătate, după Liturghia de dimineață în sanctuarul Milostivirii Divine și înainte de veghea de încheiere a ZMT în Campus Misericordiae în periferia Cracoviei. Climat relaxat, meniu polonez (supă, "piroghi", orez și carne, prăjitură cu lapte și cafea), tinerii, dintre care unii fac parte din staff-ul de organizare a ZMT, i-au adresat multe întrebări despre temele cele mai diferite, de la evanghelizare la situația deținuților, fără a evita chestiuni mai personale.

"L-am întrebat cum se spovedește", povestește brazilianul José Pasternak în cursul unui briefing cu jurnaliștii, "ne spus că se spovedește la fiecare 15-20 de zile la un franciscan și a subliniat că nu trebuie să ne fie rușine de propriile păcate". Papa amintit de spovada, la 17 ani în Argentina, decisivă în decizia sa de a deveni preot. "Pentru el spovada înseamnă a se lăsa privit de privirea iubitoare a lui Dumnezeu care iartă totul". Apoi Francisc "ne-a spus că de fiecare dată când intră într-o închisoare se gândește că ar putea să fie el în locul deținuților și numai harul lui Dumnezeu i-a permis să evite asta". Tinerii l-au întrebat pe papa cum să-i evanghelizeze pe ceilalți tineri, cum să se comporte când întâlnesc un preot dificil, care este pentru el provocarea cea mai mare în acest moment: "Ar vrea ca noi tinerii să mergem înainte, să nu pierdem niciodată speranța", afirmă Fatima Leung-Wai din Noua Zeelandă, conform căreia papa, în contactul personal, apare ca un "lider umil, senin, pașnic: am încredere în el".

Tinerii care au mâncat cu papa vin din Polonia, Brazilia, Noua Zeelandă, Vietnam, Columbia, Zimbabwe, Ucraina, Canada. Este loc și pentru întrebările mai personale: ce muzică ascultă, care este mâncarea lui preferată? "Nu am una, dar îmi place bucătăria poloneză", răspunsul papei iezuit. Tânăra ucraineană, greco-catolică, evocă situația dramatică din țara sa, și ei și altor tineri îi curg câteva lacrimi. Paula Mora Diaz, columbiană, cere confirmare de la papa pentru o vizita și Francisc "mi-a confirmat că este în program călătoria", relatează ea. La sfârșitul prânzului saluturi, îmbrățișări, câteva selfie. Și câteva glume. "M-a întrebat cine este mai bun între Pel? și Maradona", povestește tânărul brazilian. "M-am gândit un pic și am răspuns: Messi. Papa a izbucnit în râs".

(După Vatican Insider, 30 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat