Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Polonia
cu ocazia celei de-a XXXI-a Zi Mondială a Tineretului

(27-31 iulie 2016)

Salutul Sfântului Părinte adresat credincioșilor de la fereastra Arhiepiscopiei (II)

Arhiepiscopia din Cracovia, vineri, 29 iulie 2016

Dobry wieczór!

Astăzi a fost o zi specială, o zi de durere. Vinerea este ziua în care amintim moartea lui Isus și cu tinerii am terminat ziua cu recitarea lui Via Crucis. Ne-am rugat Via Crucis: durerea și moartea lui Isus pentru noi toți. Am fost uniți cu Isus suferind. Dar nu numai suferind acum două mii de ani, suferind și astăzi. Atâția oameni suferă: bolnavii, cei care sunt în război, cei fără adăpost, cei înfometați, cei care sunt în îndoială în viață, care nu simt fericirea, mântuirea sau care simt povara propriului păcat.

După-amiază am mers la Spitalul de copii. Și acolo Isus suferă în atâția copii bolnavi. Și mereu îmi vine acea întrebare: "De ce suferă copiii?". Este un mister. Nu există răspunsuri pentru aceste întrebări.

Dimineață și o altă durere: am fost la Auschwitz, la Birkenau, pentru a aminti dureri de acum 70 de ani... Câtă durere, câtă cruzime! Dar este posibil ca noi oamenii, creați după asemănarea lui Dumnezeu, să fim capabili să facem aceste lucruri? Lucrurile au fost făcute. Eu n-aș vrea să vă amărăsc, dar trebuie să spun adevărul. Cruzimea nu s-a terminat la Auschwitz, la Birkenau: și astăzi, astăzi se torturează oameni; atâția prizonieri sunt torturați, imediat, pentru a-i face să vorbească... Este teribil! Astăzi sunt bărbați și femei în închisori supraaglomerate; trăiesc - scuzați-mă - ca animalele. Astăzi există această cruzime. Noi spunem: da, am văzut cruzimea de acum 70 de ani, cum mureau împușcați, sau spânzurați, sau gazați. Dar astăzi în atâtea locuri din lume, unde este război, se întâmplă același lucru.

În această realitate a venit Isus pentru a o purta pe umerii săi. Și ne cere să ne rugăm. Să ne rugăm pentru toți Isus-ii care sunt astăzi în lume: înfometații, însetații, cei în îndoială, bolnavii, cei care sunt singuri, cei care simt povara atâtor îndoieli și a atâtor păcate. Suferă mult... Să ne rugăm pentru atâția copii bolnavi, nevinovați, care poartă crucea fiind copii. Și să ne rugăm pentru atâția bărbați și femei care astăzi sunt torturați în atâtea țări ale lumii; pentru cei închiși care sunt îngrămădiți acolo, ca și cum ar fi animale. Este un pic trist ceea ce vă spun, dar este realitatea. Dar este realitate și faptul că Isus a purtat asupra sa toate aceste lucruri. Și păcatul nostru.

Toți aici suntem păcătoși, toți avem povara păcatelor noastre. Nu știu dacă cineva nu se simte păcătos... Dacă cineva nu se simte păcătos să ridice mâna... Toți suntem păcătoși. Dar El ne iubește, ne iubește! Și să facem, ca păcătoși, dar fii ai lui Dumnezeu, fii ai Tatălui său, să facem toți împreună o rugăciune pentru acești oameni care suferă astăzi în lume atâtea lucruri urâte, atâtea răutăți. Și când sunt lacrimile, copilul o caută pe mama; și noi, păcătoși, suntem copii, s-o căutăm pe Mama și s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria toți împreună, fiecare în limba proprie.

Bucură-te, Marie...

Binecuvântarea

Vă urez noapte bună, odihnă plăcută. Rugați-vă pentru mine! Și mâine vom continua această frumoasă Zi a Tineretului. Multe mulțumiri!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat