Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Albanese: "Islamul instrumentalizat pentru scopuri subversive"

De Francesco Peloso

I-am cerut părintelui Giulio Albanese, misionar și jurnalist, expert în Africa, Orientul Mijlociu și în multele "zone de sud" din lume, recent autor al volumului "Victime și călăi în numele lui «Dumnezeu»" (2016), să ne explice care sunt factorii dezlănțuitori care stau în spatele violenței fundamentaliste, pornind de la atacurile recente din Dacca și Bagdad.

Părinte Albanese, noi atentate și alt sânge nevinovat și iarăși problema dramatică a fundamentalismului religios. Dar care este obiectivul politic al acestor violențe?

"Cred că este important să nu cădem în capcana acestor personaje, numindu-i criminali, teroriști, delincvenți. Desigur, este clar că în spatele acțiunilor lor există un sistem ideologic, «doctrinal», și printre altele reușește să găurească ecranul, știm ce tip de manipulare exercită asupra conștiințelor persoanelor: să ne gândim la «foreign fightes» din a doua și a treia generație care aparțin și păturilor mijlocii. De altfel, în cazul de la Dacca, știm că teroriștii erau toți descendenți, tineri din Dacca bună ca să spunem așa. Este evident așadar că ne aflăm în fața unei instrumentalizări a religiei pentru scopuri subversive. Eu nu voi înceta niciodată să repet asta. Riscul în care ne aflăm povestind aceste istorii este acela, într-o manieră sau în alta, fără a ne da seama, de a face jocul lor".

Este o reprezentare falsă aceea care ne este propusă?

"Dacă unul cunoaște lumea islamică și a studiat-o, mă gândesc la occidentali dar și la intelectuali din lumea islamică, știe cât este de necesar a evita să se cadă în logica ciocnirii civilizațiilor. Pentru că aceasta pe care ne-o propun este mai mult decât o erezie față de lumea islamică: este ceva care n-ar nimic de-a face cu acea tradiție, este ceva în contradicție clară chiar cu cuvântul coranic, ca să nu spunem despre tradiția sufi, adică tradiția de misticism islamic. Și acesta este un aspect care după părerea mea trebuie subliniat cu putere. Pentru că după aceea, mergând ca să vedem cifrele aceluia care a fost măcelul făcut de acești criminali în ultimii 4-5 ani, cea care plătește prețul cel mai mare este lumea islamică. Așadar este un război în lumea islamului cu propagări care ajung și în Occident".

Trebuie spus, în acest sens, că tocmai în timp ce avea loc atentatul foarte grav din Dacca, un alt atac, teribil, a avut loc la Bagdad cu peste două sute de victime...

"Da, unde au murit douăzeci de copii. Și ce relevanță a dat presa europeană, occidentală? Rămâne faptul că ceea ce trezește spaimă și descumpănire în aceste ore acasă la noi, este «pâine neagră» în acele părți - dar și în Africa sub-sahariană - aceste măceluri sunt la ordinea zilei în anumite realități. Și aici are dreptate Papa Francisc în denunțarea traficului de arme și când invită cancelariile la pace, pentru că ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este și responsabilitate a Occidentului: știm că există o rivalitate deschisă cu privire la chestiunea siriană între iranieni și ruși pe de o parte, Arabia Saudită, Statele Unite, Qatar pe de altă parte. Este clar că ISIS a găsit în această dialectică puternică un teren fertil, existența sa este un efect colateral al intereselor geopolitice, cu privire la asta n-a existat niciodată curajul de a denunța înșelarea".

Așadar războiul alimentează terorismul...

"Violența cheamă violență. Are dreptate Papa când spune că singura carte care trebuie jucată este cea a păcii, pentru că dacă noi continuăm să credem că rezolvăm acest tip de conflicte cu armele suntem perdanți din start. Acesta este momentul în care trebuie să coboare pe teren diplomațiile pentru că în culisele conflictelor există interese enorme".

A deschide negocieri adevărate între diferiții subiecți implicați în criza siriană este așadar unul dintre răspunsurile urgente de dat?

"Desigur, pentru că trebuie tăiat oxigenul pentru acești criminali, altminteri vor continua să speculeze situațiile geopolitice și planetare, deoarece inducerea anumitor problema este de așa natură încât se extinde în întregime ca o pată de ulei. Să ne gândim numai la polemica dintre Iran și Arabia Saudită, care nu este polemica între șiiți și sunniți: aici vorbim despre componente specifice interne din lumea sunnită, mă gândesc la salafiți, la wahabism, și același raționament se poate face pe versantul șiit. Problema este că lumea islamică este în criză de decenii și noi ne-am prefăcut că nu vedem".

Probabil că plătim și o anumită ignoranță față de această lume, ceea ce ne face să acceptăm cu ușurință simplificări excesive...

"Responsabilitatea mai mare este a celui care face informație. Pentru că noi până la urmă facem să treacă mesajul că acesta este un război împotriva «noilor cruciați din al treilea mileniu»; insist așadar, să mergem să vedem cifrele, și trebuie să ne punem mâinile în păr: dar Boko Haram a ucis mai mulți creștini sau musulmani? Și al Shabaab în Somalia pe cine ucid? Și acela este într-adevăr un război în interiorul islamului în numele unei ideologii perverse... Și desigur este și împotriva Occidentului pentru că în fond ceea ce ei reproșează unei anumite lumi musulmane este că a fost prea tolerantă față de un anumit capitalism și așa mai departe, dar aici problema ar fi foarte amplă...".

Dar dacă ciocnirea este în interiorul islamului, conflictul nu este și între o lume islamică reformatoare care moare în sânge din cauza acestor crize și invazivitatea grupurilor așa de brutal violente? Nu este și o problemă de cultură a drepturilor umane?

"Sunt perfect de acord. Există o provocare care are o valență net teologică și care se referă la relația dintre ceea ce este politic și ceea ce este religios: lumea islamică trebuie să meargă dincolo de o direcție teocratică ce condiționează statele suverane de la epoca post-colonială încoace, apoi este și provocarea modernității. Acest lucru este foarte adevărat, fără îndoială. Dar una este a spune asta, altceva este a considera personajele din ISIS, și asemenea organizații criminale, bărbați sau femei de religie. A cădea într-o capcană de acest gen, repet, înseamnă a face jocul lor. Și pentru că ceea ce spun acești domni nu are nimic de-a face nici cu tradiția coranică. Și față de cel care face parte din frontul conservator".

Cum s-a comportat Occidentul în fața acestui scenariu?

"N-am făcut nimic, am lăsat ca universitățile să ajungă în mâna salafiților, dar trebuie să spun mai mult: n-am cheltuit un euro pentru a-i finanța pe intelectuali în lumea islamică ce raționează asupra acestor lucruri și nu sunt puțini. În schimb am vândut armele".

(După Vatican Insider, 6 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat