Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tăcerea lui Francisc pentru victimele Shoah

De Andrea Tornielli

Este ziua tăcerii și a rugăciunii. Papa Francisc înaintează lent, singur, trecând prin vestitul arc cu scrierea: "Munca face liberi". Parcurge o bucată de drum la bordul unei mașini electrice, apoi - așezat pe o bancă între copaci - se roagă mut în Piața Apelului, locul de spânzurare a prizonierilor, unde sfântul Maximilian Kolbe și-a oferit viața pentru un alt prizonier, un gest de iubire în locul barbariei și a inumanității. Mâini împreunate, uneori și cu capul înclinat și ochii închiși, Francisc s-a rugat singur în tăcere timp de mai multe minute.

Bergoglio, al treilea pontif care trece prin porțile de la Auschwitz și Birkenau, lagărele de concentrare unde au fost exterminați peste un milion de evrei, a ales să nu rostească discursuri. Pentru că tăcerea este cea mai înaltă formă de respect față de victime. Ceea ce avea de spus despre tragedia uriașă a Shoah, Francisc a spus la Yad Vashem, la Ierusalim, și în dialogul cu rabinul prieten Abraham Skorka: "Shoah este un genocid ca și celelalte genocide din secolul al XX-lea, dar are o particularitate. Nu vreau să spun că este de importanță primară în timp ce celelalte sunt de importanță secundară, ci există o particularitate, o construcție idolatră împotriva poporului evreu. Rasa pură și ființa superioară sunt idolii pe baza cărora s-a constituit nazismul. Nu este numai o problemă geopolitică, ci există și o chestiune religioasă și culturală. Și fiecare evreu care era ucis era o palmă dată lui Dumnezeu cel viu în numele idolilor".

În locul masacrului, orice cuvânt ar fi reductiv. Papa a fost primit de premierul Beata maria Szydlo. În Blocul 11 îi întâlnește personal pe cei unsprezece supraviețuitori, dintre care ultimul îi încredințează o lumânare cu care Francisc aprinde o candelă ca dar oferit lagărului. Candela, cu stema în argint aurit, este constituită dintr-o bază de lemn de nuc răsucit, care se inspiră de la gardul de sârmă ghimpată de la lagărul de concentrare, de acum erodat de timp, ca reprezentare a puterii care vine să teoretizeze supremația asupra omului și asupra naturii.

Trei dintre supraviețuitori au peste o sută de ani. La Yad Vashem, Francisc a sărutat mâna supraviețuitorilor, acum aici la Auschwitz, în interiorul Blocului 11, îi îmbrățișează pe fiecare, după ce a strâns mâna fiecăruia. Unii îi arată fotografii și cer o semnătură a lui ca amintire. Și sunt unii care pentru a-l saluta îi sărută mâna.

A doua etapă, tot la Auschwitz, este vizita și rugăciunea în celula unde a murit Kolbe, conventual franciscan polonez.

În celula foamei, luminată de o mică fereastră cu gratii, Francisc se așează singur, în penumbră. Părintele Kolbe i-a spus medicului care îi injecta acidul fenic pentru a accelera moartea: "Dumneavoastră n-ați înțeles nimic din viață. Ura nu folosește la nimic, numai iubirea creează".

Apoi Francisc a mers la Birkenau, adevăratul loc simbol al Shoah, intrând prin intrarea principală și înaintând - la bordul unei mașini electrice - paralel cu calea ferată, de-a lungul acelor șine care duceau la moarte. În fața monumentului pentru victimele națiunilor îl așteaptă mii de oaspeți. Papa trece în revistă lespezile comemorative ale victimelor în diferite limbi. Și se roagă în tăcere.

(După Vatican Insider, 29 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

* * *

Înregistrare video realizată de "The Guardian" de la vizita papei Francisc la Auschwitz:


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat