Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Monseniorul Gądecki: "Papa n-a reproșat nimic episcopilor polonezi. Întâlnire liberă și senină"

De Salvatore Cernuzio

O întâlnire afectuoasă și familială "ca un tată care vorbește fiilor săi". Cu această imagine arhiepiscopul Wojciech Polak, primat al Poloniei, intervenind în seara de 27 iulie 2016 la Media Center din Cracovia, a sintetizat întâlnirea papei cu cei 130 de episcopi polonezi care a avut loc în aceeași după-amiază în catedrala "Sfinții Stanislav și Venceslau".

O întâlnire care, din voința pontifului însuși, s-a desfășurat cu ușile închise fără telecamere, reportofoane și aparate fotografice, în manieră "informală" întocmai pentru a avea libertatea deplină de a vorbi cu păstorii. "Nu era niciun secret, nici lucruri dramatice", a clarificat părintele Lombardi, intervenind și el la briefing. "Cea mai mare parte a întâlnirilor papei cu episcopii au loc așa: fără lumini sau telecamere care pot pune în supunere schimbul fratern".

Și efectiv acest caracter rezervat a contribuit la instaurarea unui "climat de seninătate și familiaritate" și a acelei parresia cerută din totdeauna de pontif, în virtutea căreia mulți prelați - prezintă sursele prezente la întâlnire - s-au simțit liber să îndrepte și câteva reclamații Sfântului Părinte cu privire la unele pasaje din Amoris laetitia și pentru teme reieșite deja de la Sinodul din octombrie.

"Papa a exprimat voința de a intra în dialog cu noi", a preciza arhiepiscopul Stanislaw Gądecki, președinte al episcopilor polonezi, al treilea oaspete al conferinței de presă, care a atenuat diferitele interpretări ale mass-media conform cărora "papa a venit aici în Polonia pentru a le reproșa ceva episcopilor polonezi". Această teză, a precizat Gądecki, "n-a avut de loc deloc, dimpotrivă papa a fost foarte empatic și călduros cu păstorii care-l ascultau, a încercat să răspundă la toate întrebările episcopilor".

Temele tratate se situau de la secularizarea în Europa, în special în Occident, la mărturia milostivirii în situațiile concrete, de la viața parohială în raport cu mișcările și asociațiile la chestiunea refugiaților și cum să se dea un răspuns la această problematică folosind rațiunea și neuitând Evanghelia.

Francisc, a afirmat Gądecki, "n-a răspuns cu un discurs pregătit", cu atât mai puțin a furnizat indicații "în stil intelectual", ci "în mod simplu, dând exemple din viața sa la Buenos Aires sau din întâlniri în pontificatul său" a dat un răspuns "exhaustiv" la întrebările prelaților.

"Încă o dată Sfântul Părinte mi-a deschis inima, rațiunea și urechile prin ceea ce a spus ca părinte și păstor", a afirmat la fel Polak. El, a continuat el, "nu a voit numai să arate reflecții din punct de vedere teoretic, ci a indicat o atitudine spirituală față de procesele aflate în desfășurare".

Apoi cu privire la chestiunea spinoasă a refugiaților, Francisc a îndemnat să se rezolve problema "acolo unde pleacă migranții", vindecând și plaga "dezechilibrului ecologic", printre primele cauze ale migrațiilor. Deci trebuie adoptată "o atitudine diferită față de creație".

Apoi cu privire la secularizare, sau mai bine zis la "descreștinarea" unei Europe în care "Isus este eliminat din viața umană", Bergoglio a îndemnat să se ofere ca răspuns "apropierea de viața omului", prin faptele de milostenie. "Omul îl exclude pe Cristos și Evanghelia dar continuă să caute ceva", a spus Papa conform celor relatate de mons. Polak.

De aici încurajarea de a se interesa de tineri și mai ales de bătrâni și "să se vadă în ei înțelepciunea, bagajul de experiență a vieții și mai ales să se încerce să se creeze o relație, o punte, între lumea tinerilor și lumea bătrânilor". "Sfântul Părinte - a spus primatul polonez - încearcă să ne apere de marginalizarea bătrânilor, într-o cultură în care sunt rebutați în anonimat".

Printre teme este și "idolatria banului" și proprietățile materiale ale Bisericii, apoi cea a solidarității și a angajării concrete, apoi realizarea în lumea de astăzi a milostivirii ca "arhitravă" și "prioritate" a Bisericii, urmând indicațiile din Dives in misericordia a lui Ioan Paul al II-lea. Bergoglio a citat în schimb Evagelii gaudium a sa pentru a vorbi despre parohii care - a remarcat el - "nu sunt structuri demodate ci este centrul vieții creștine", care trebuie deci renovate "în mod adecvat" pentru a le face să devină un "centru în ieșire care să aibă un aspect misionar".

Cu prelații, Francisc i-a amintit și pe cei doi cardinali polonezi Zygmunt Zimowski, președinte al Consiliul Pontifical al Pastorației Sănătății, decedat la 13 iulie la vârsta de 67 de ani, și Franciszek Macharski, arhiepiscop emerit de Cracovia, pe care l-a vizitat în această dimineață în spitalul unde este internat pentru o boală gravă.

La sosirea sa papa a fost primit de arhiepiscopul de Cracovia, cardinalul Stanisław Dziwisz, timp de decenii secretar particular al lui Wojtyła, și de paroh, care i-a prezentat Capitlul. Un moment foarte intens a fost rugăciunea în tăcere a Sfântului Părinte în fața Capelei Sfântului Stanislau unde se află expuse și relicve ale sfântului Ioan Paul al II-lea și vizita la Capelă pentru a venera preasfântul sacrament.

În timp ce papa Francisc ieșea din catedrală, după o "fotografie colectivă foarte frumoasă" cu toți episcopii - a explicat Lombardi - cardinalul Parolin a coborât în cripta sfântului Leonard unde Karol Wojtyła a celebrat prima Liturghie și s-a întors ca papă acolo în timpul unei călătorii în Polonia. "Secretarul de stat s-a rugat pentru toți răposații ale căror rămășițe pământești sunt păstrate în catedrală", între aceștia președinți, artiști, eroi naționali.

(După Zenit, 28 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat