Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Prima baie de mulțime a papei la ZMT din Cracovia

De Iacopo Scaramuzzi

Papa a făcut prima sa baie de mulțime la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) din Cracovia, pe pajiștea Blonia, la mică distanță de centrul orașului, unde a ajuns la bordul unui tramvai ecologic în compania unui grup de tineri neputincioși.

Un "Tram del Papa", cu această scriere luminoasă în italiană în locul numărului de linie, pictat cu culorile Vaticanului, alb și galben, l-a așteptat pe Francisc în fața sediului Arhiepiscopiei de Cracovia.

Jorge Mario Bergoglio, urmat mereu de organizatorul călătoriilor, monseniorul columbian Mauricio Rueda Beltz, și de cardinalul arhiepiscop de Cracovia, Stanislaw Dziwisz, secretar istoric al lui Ioan Paul al II-lea, a ieșit la 17.00 fix primit de aplauzele unei mici mulțimi de persoane și de marșurile unei fanfare militare în spatele barierelor privite la vedere de oamenii forțelor de ordine. Primarul de Cracovia i-a încredințat cheile orașului. Apoi Francisc a urcat în tramvai unde a găsit un grup de tineri neputincioși care l-au însoțit la ceremonia de primire a ZMT, unde a ajuns, pentru ultimul parcurs bine supravegheat de oamenii forțelor de ordine la bordul papamobilului.

Sub o ploaie fină și continuă, în cursul orelor au ajuns la parcul Blonia, acoperiți de fâșuri impermeabile roșii, galbene, albastre și transparente, peste 300 de mii de tineri din toate țările. Fiecare grup purta drapelul său național, multe din Polonia, Italia, Spania, Franța, dar și Portugalia, SUA, Liban, Norvegia, Croația, Slovacia, Mozambic, Georgia, Canada, și apoi drapele mai rare, Israel, China, Ecuador, Grecia, Brazilia, țara unde s-a desfășurat ultima ZMT, în 2013, sau din Panama, unde ar putea să se desfășoare următoarea, peste trei ani, și apoi și steaguri curcubeu ale păcii, steaguri sarde, ba chiar un steag Ferrati. În primul rând, episcopi și cardinali acoperiți de umbrele albe. Francisc a fost primit de coruri, cântece, dansuri, orchestra a executat și un tangou printre multele melodii est-europene.

Siguranța pentru vizita papei, în Polonia, a fost pregătită cu grijă. Forțele de ordine poloneze au informat că 20.000 de persoane au fost obiect al controalelor în ziua precedentă sosirii lui Francisc, 226 de persoane au fost oprite la graniță, după o întărire a controalelor, dar prevalent a fost vorba de persoane fără document regulamentar și oricum niciunul pentru terorism suspect. O mașină a fost oprită marți la Varșovia cu cinci persoane, toate străine, care expuneau un steag al "Emiratelor caucaziene", însă controalele au constatat că nu era niciun pericol efectiv. Atentatul de la Rouen, în Franța, unde teroriștii jihadiști au decapitat un preot care celebra Liturghia, Jacques Hamel, este o "mare tragedie" care însă n-a mărit în sine alerta și controalele de securitate, a asigura Mariusz Bzaszczak, ministru internelor și administrației. "Noi - a spus el - luăm în serios orice semnal, dar Polonia este o țară sigură. Desigur trebuie să fim conștienți că nu toate scenariile sunt previzibile, dar forțele noastre de ordine sunt experte și pregătite și suntem gata pentru vizita papei".

Cât privește inclinația papei de a avea un contact direct cu persoanele, "are un mod al său foarte specific de a se comporta diferit de predecesori și noi suntem gata să ne adaptăm, nu este altă opțiune. Suntem gata să asigurăm siguranța atât a papei cât și a tuturor pelerinilor".

În regiunea din Cracovia sunt desfășurați 12.000 de polițiști (față de 7.000 în mod obișnuit) și 40.000 de bărbați și femei care formează toate forțele de ordine. Prezență masivă și pregătită, uneori cu oarecare exces de zel. Astăzi un agent a oprit și mașina în care călătorea rabinul șef al Poloniei, Michael Schudrich, și prietenul argentinian al lui Jorge Mario Bergoglio, rabinul Abraham Skorka, în timp ce se îndreptau spre edificiul Agh University of Science and Technology unde a fost pregătită sala de presă pentru un briefing despre vizita pe care Pontiful o va face mâine la lagărul de la Auschwitz Birkenau. "Sunt 40.000 de membri ai forțelor de ordine, își fac treaba, dar uneori exagerează...", au comentat organizatorii. "Îmi pare rău că nu ni s-a permis să trecem - a comentat la rândul său rav Schudrich - desigur agenții își fac datoria, și sper ca acest episod să nu arunce o umbră asupra evenimentului pentru care suntem aici".

(După Vatican Insider, 28 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat