Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dialog împotriva terorii

Se înmulțesc apelurile autorităților religioase după atacul abject la biserica din Saint-Étienne-du-Rouvray

Autoritățile franceze au difuzat numele celui de-al doilea atentator de la Saint-Étienne-du-Rouvray: e vorba de un tânăr de 19 ani Abdel Malik Petitjean, născut în Lorena, la Saint-Dié-des-Vosges. Împreună cu Adel Kermiche de vârsta lui, în urmă cu două zile l-au asasinat în mod brutal pe părintele Jacques Hamel într-o biserică din orășelul din Normandia. Așa-numitul Stat Islamic (IS) a difuzat ieri un material video în care arată pe cei doi tineri care jură fidelitate organizației teroriste.

Biroul procurorului a afirmat că tânărul a fost identificat grație testului ADN. În realitate, numele său fusese deja difuzat ieri, după ce un document al său fusese găsit la casa lui Kermiche, dar pentru identificarea formală a tânărului - cunoscut și el la antiterorism și înregistrat cu litera "S" (risc pentru siguranța statului) - a trebuit să se aștepte rezultatul testului. Trei persoane din anturajul familial al lui Abdel Malik Petitjean au fost arestate. O a patra persoană, un minor de 16 ani, născut în Algeria și arestat marți, a fost reascultat de investigatori astăzi dimineață. S-a aflat că Malik Petitjean a fost semnalat agenților 007 francezi de autoritățile din Turcia, însă această semnalare a ajuns "prea târziu pentru a permite arestarea lui".

În Franța lovită de trei atentate în masă în ultimele 18 luni, reprezentanții marilor religii, primiți ieri la Elizeu de președintele francez, François Hollande, au cerut "mai multă siguranță pentru biserici, sinagogi și moschei", întărind protecția în ansamblul locurilor de cult. La rândul său, guvernul a anunțat potențarea operațiunii antiterorism "Santinele". În total, vor fi angajați peste 23.500 de oameni din poliție, jandarmi, militari și rezerviști.

Și după atentatele care au lovit Germania, cancelarul Angela Merkel a afirmat astăzi că împotriva "amenințării terorismului" este nevoie de "noi măsuri".

Între timp, pe frontul reacțiilor, marele imam de la Al Azhar, Ahmad Al Tayyeb, figura cea mai prestigioasă din lumea islamică sunnită, a condamnat "atacul terorist care a avut loc în biserica din Saint-Étienne-du-Rouvray". "Cei care au săvârșit acest atac sălbatic - a continuat el - sunt lipsiți de orice simț de umanitate și de toate valorile și principiile de toleranță islamică, ce invită la pace și la apărarea sângelui celor nevinovați, fără nicio deosebire de religie, culoare, gen sau apartenență etnică". Ahmad Al Tayyeb a subliniat că islamul "impune să se respecte locurile sacre și de cult și sacralitatea non-musulmanilor". Marele imam de la Al Azhar a adresat apoi un apel pentru ca "să se intensifice eforturile și inițiativele comune pentru a face față cancerului terorismului, care amenință de acum întreaga lume, distruge suflete nevinovate și pune în pericol pacea mondială". Marele imam a confirmat în sfârșit că moscheea Al Azhar va continua "propriul drum de luptă împotriva gândirii extremiste reformând lexicul folosit în religie până când terorismul nu va fi smuls definitiv din rădăcinile sale și vor fi secate izvoarele sale".

La rândul său, cardinalul Jean Louis Tauran, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, într-un mesaj trimis arhiepiscopului de Rouen, monseniorul Dominique Lebrun, reafirmă importanța "dialogului sincer și respectuos cu musulmanii și credincioșii din alte religii", subliniind că "adevărul în caritate, coloană portantă a acestui dialog autentic, este mai necesară ca oricând".

O severă condamnare a "nelegiuirii atroce comise într-o biserică catolică din Rouen" a fost exprimată de patriarhul de Moscova și al tuturor Rusii, Chiril, într-un mesaj trimis arhiepiscopului de Paris, cardinalul André Vingt-Trois. "Această crimă abjectă - a scris el - a fost comisă într-un loc sfânt și lovește prin cruzimea inumană cu care toate normele morale posibile sunt călcate în picioare. Nu se poate găsi nicio justificare".

Și între timp devine tot mai închisă dezbaterea în Europa cu privire la rolul mass-media în relatarea terorismului. Sunt mulți, de la cotidianul italian "La Repubblica" la cel francez "Le Monde", care au ales să limiteze publicare de fotografii sau alte amănunte referitoare la teroriști și la gesturile lor. Asta pentru a evita mai ales efecte dezastruoase cum ar fi emulația sau propaganda printre subiecții mai extremiști.

(După L'Osservatore Romano, 29 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat