Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Jacques, preotul de frontieră în Rouen cel roșu

De Leonardo Martinelli

Nu pot să creadă, încremeniți de durerea lor. Înspăimântați de toți acești jurnaliști și polițiști care în puțin ore au invadat străduțele din centrul lui Saint-Etienne-du-Rouvray, Maria și Sebastiano Velardita stau strânși unul de alta în piața din fața primăriei. Au 78 și 84 de ani, de o viață imigrați din sudul Italiei în această parte din nordul Franței, prosperă și laborioasă.

Îl vedeau în fiecare zi pe părintele Jacques Hamel, decapitat ieri (26 iulie 2016) la altarul din parohia sa. Pentru că Sebastiano și Maria, odată ieșiți la pensie, au devenit sacristani ai acelei biserici de piatră. Maria explică ceea ce fac în fiecare zi, apoi se corectează: "Nu facem, ajutăm". Îl ajutau și pe părintele Jacques, care "era solitar, timid, dar mereu atent față de ceilalți. Un preot de modă veche: pentru aceasta ne înțelegeam din priviri. O persoană magnifică". Sebastiano și Maria nu plâng. Părintelui Jacques nu i-ar fi plăcut.

Născut în urmă cu 86 de ani la Dornétel, câțiva kilometri de aici, a fost hirotonit preot în 1958. "A depășit din belșug vârsta la care preoții ies la pensie - amintește Alexandre Joly, paroh la Saint-Paul de Quevily, aici aproape -. Noi îi spuneam să lase, dar nu ne asculta cu urechea aceea. Voia să fie preot până la sfârșit. Pentru el era cu adevărat o misiune". De circa zece ani s-a stabilit la Saint-Etienne-du-Rouvray, ca preot auxiliar. Îl înlocuia pe paroh pentru liturghie, când acesta lipsea, ca ieri, de exemplu. Îl ajuta. Trăia în spatele prezbiteriului, în umilința cea mai absolută. "Nu era unul care încerca să iasă în față, dar eu mi-am dat seama la un moment dat că, atunci când era necesar, părintele Jacques era acolo, iată-mă - amintește Nicole Monoux, 76 de ani, pensionară -. Mi-a murit o mătușă, pentru care rămăsesem numai eu. M-am ocupat de ea până la sfârșit. El m-a susținut. La înmormântare a făcut o predică frumoasă. Umană, emoționantă".

Probabil, dintr-un anumit punct de vedere era și preot de frontieră, pentru că Saint-Etienne-du-Rouvray este și astăzi un bastion comunist. "Oameni la biserică sunt chiar puțini - adaugă Nicole -. Dar aici în realitate îl respectau toți. Era o persoană adevărată".

"Și-a dat viața celorlalți. A jertfit-o pentru religia sa. Este un martir", afirmă Mohammed Karabila, președinte al Consiliului regional al cultului musulman din Normandia de Nord, de care depinde principala moschee din Saint-Etienne. "De optsprezece luni ne întâlneam într-un comitet interconfesional local. Discutam despre religie, despre conviețuire pașnică. Îmi va lipsi părintele Jacques". Și Mariei și lui Sebastiano le va lipsi mult. "Am muncit o viață, soțul meu mai întâi ca zidar și apoi ca vânzător de fructe și legume în piețe - povestește femeia -. Eu aveam un magazin. Duminica, ani și ani n-am putut să merg niciodată la liturghie. După aceea, când am încetat să lucrăm, am decis în sfârșit să ne dedicăm parohiei". "M-a întrebat chiar părintele Jacques într-o zi: vreți să mă ajutați? - amintește Sebastiano -. Eu i-am spus că nu eram singur: ori cu Maria ori nimic". O pereche de sacristani: cum să fie o problemă pentru el? "Când și când îi spuneam - continuă Sebastiano -: părinte, odihniți-vă! Dar el spunea: voi fi preot până la moarte".

În ultima revistă trimisă enoriașilor, în iunie, a scris o scrisoare. Iată câteva din cuvintele sale: "Sperăm să putem asculta invitația Domnului ca să ne îngrijim de această lume și să facem din ea aici, unde trăim, o lume mai călduroasă, fraternă, umană". Apoi făcea aluzie la o primăvară într-adevăr prea răcoroasă și capricioasă în această parte a Franței, "dar nu vă îngrijorați, până la urmă va veni vara. Și vor veni și concediile. Acestea ne vor permite să facem plinul de prietenie și să regenerăm forțele noastre. Numai așa vom putea relua drumul împreună. Concediu plăcut din partea părintelui Jacques".

(După Vatican Insider, 27 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat