Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

A început în mod oficial Ziua Mondială a Tineretului - Cracovia, 2016

Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) din Cracovia s-a deschis marți, 26 iulie 2016, cu un mandat îndreptat către tineri. "Dragi tineri - a zis cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, tinerilor adunați pe câmpul din Blonia - când vă veți întoarce în țările voastre, să purtați flacăra credinței și scânteia milostivirii". O invitație, așadar, de a face o comoară din această experiență de împărtășire, de prietenie, de credință, pentru a fi misionari acolo unde tinerii trăiesc zilnic, molipsind și pe alții cu modul lor de a fi Biserică.

De unde venim? Unde suntem acum? Spre ce tindem? - i-a întrebat cardinalul pe tineri. Întrebări simple și fundamentale la care nu este necesar să fie dat repede un răspuns, a precizat el, e de ajuns să accepte provocarea întrebărilor. De la răspunsul pe care îl vom da va deriva marea responsabilitate pe care o avem. Dziwisz a subliniat în mod clar: "Imaginea Biserici depinde de noi, de credința și sfințenia noastră".

Ceremonia a început pe notele imnului ZMT, cântat de zeci de mii de tineri, în timp ce un grup de tineri purta la altar marea cruce din lemn și icoana "Maria, Salus Populi Romani", simbolurile ZMT. Pe altar erau prezente relicva sfântului Ioan Paul al II-lea și cea a sorei Faustina Kowalska, așezate în monstranțe de aur, "ca semn vizibil al invizibilei prezențe a apostolilor milostivirii", a subliniat cardinalul Dziwisz. Cu această ocazie a fost aprinsă și stema ZMT.

Înainte de începerea ceremoniei, ploaia a salutat pelerinii - estimați în jurul a 200.000 - care nu s-au descurajat, continuând să umple spațiul avut la dispoziție cu bucurie și entuziasm molipsitor.

Pe scena enormă se vedea așezată imaginea lui Isus milostiv, pentru a aminti sensul mai profund al acestei ZMT, inserată în cadrul mai amplu al Jubileului Extraordinar al Milostivirii, voit de papa Francisc. Pe scenă, de asemenea, o mare cruce albă se înălța peste parcul din Blonia. Mii de preoți adunați în primele rânduri, pentru a forma o pată albă sub scena altarului, inserată într-o ramă colorată de tricouri și steaguri. Numeroși au fost chiar și episcopii, care de miercuri, 27 iulie, vor fi angajați în ținerea catehezelor pentru tineri în diferitele biserici și parohii din Polonia.

Cardinalul Dziwisz, în cadrul predicii, i-a încurajat pe tineri în trăirea credinței: "A fost Isus acela care v-a condus aici. El este prezent printre noi. Ne însoțește așa cum i-a însoțit pe discipoli la Emaus. Să încredințăm cotidianul nostru, fricile și speranțele... Întâlnindu-ne cu Isus, experimentăm faptul că împreună formăm aceeași Biserică. Suntem toți fiii aceluiași Dumnezeu". El a îndreptat un îndemn și către creștinii care sunt persecutați crud în diferite țări ale lumii. De aici, mesajul de speranță încredințat noilor generații: "Fie ca flacăra iubirii să îmbrățișeze întreaga noastră lume, care să respingă egoismul, violența și nedreptatea, astfel încât să se consolideze pe pământ civilizația binelui, a reconcilierii, a iubirii și a păcii".

(Daniele Sebastianelli pentru http://www.krakow2016.com)

Traducere de pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie: A început în mod oficial Ziua Mondială a Tineretului - Cracovia, 2016


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat