Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Întoarcerea la început

La Cracovia unde Karol Wojtyła a animat primele experiențe pastorale cu tinerii

De Stanisław Dziwisz

cardinal arhiepiscop de Cracovia

În urmă cu trei ani, la 28 iulie 2013, la sfârșitul celebrării euharistice care încorona Ziua Mondială a Tineretului la Rio de Janeiro, cu emoție foarte mare am ascultat cuvintele papei Francisc: "Dragi tineri, avem întâlnirea pentru următoarea Zi Mondială a Tineretului, în 2016, la Cracovia, în Polonia. Prin mijlocirea maternă a Mariei, să cerem lumina Duhului Sfânt pe drumul care ne va duce la această nouă etapă de celebrare bucuroasă a credinței și a iubirii lui Cristos".

Din acel moment, Biserica poloneză, și îndeosebi Biserica din Cracovia, a început să trăiască intens evenimentul, care face parte din misiunea Bisericii universale din timpurile noastre. Și eu, ascultând cuvintele Pontifului în pământul brazilian, mi-am dat seama că într-un anumit sens se întorcea la punctul de plecare. Marele proiect pastoral, care este fiecare ediție a Zilei Mondiale a Tineretului, de data aceasta avea să fie realizat în orașul în care a crescut, pentru slujirea Bisericii și a lumii, Karol Wojtyła, inițiatorul sărbătorii credinței Bisericii tinere.

După studiile de la Roma și o scurtă practică pastorală în parohia de la țară Niegowiæ, tânărul Wojtyła este trimis la Cracovia, unde a început să se dedice muncii de cercetare și de predare, devenind în același timp călăuză spirituală pentru studenții universitari. Celebra pentru ei liturgia. Ținea conferințe. Răspundea la întrebările lor. Organiza reculegeri. Îi însoțea în excursiile la munte și la lacurile Masuri. A continuat această slujire ca episcop auxiliar.

Ca mitropolit de Cracovia a rămas în contact viu cu pastorația universitară și a continuat să rămână aproape de foștii studenți, care formau familiilor lor și ocupau roluri tot mai mari în domeniile culturii și al profesiilor. El a susținut mult mișcarea Lumină și Viață, numită "oază", în care se formau întregi generații de tineri polonezi. Toate acestea se întâmplau într-o societate guvernată de comuniști, dincolo de cortina de fier, unde se lupta pentru sufletele umane. Discipolii preotului și episcopului Karol Wojtyła știau cum să înfrunte provocările legate cu viața într-un sistem totalitar și ateu.

Devenit Papă la 16 octombrie 1978, Ioan Paul al II-lea a trebuit în mod semnificativ să lărgească spațiul inimii sale, pentru ca să găsească loc în ea toate națiunile, culturile, limbile, precum și tinerii din toată lumea. Încă de la începutul pontificatului a declarat că tinerii vor avea un loc special în slujirea sa pastorală. I-a numit speranță a Bisericii și speranța ei. Și n-a fost vorba numai de cuvinte goale.

Experiență pastorală importantă a fost pentru el întâlnirea cu tinerii francezi pe stadionul Parcul Pincipilor, la 1 iunie 1980. Cu acea ocazie le-a răspuns la întrebări, punându-se în dialog cu ei și dând o extraordinară mărturie personală de credință. I-a încurajat să-și îndrepte privirea spre Isus Cristos, pentru că numai el, învățătorul din Nazaret, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitor al lumii, putea să răspundă la cele mai importante întrebări ale fiecărui om și la nostalgiile profunde ale inimii.

Ioan Paul al II-lea îi conducea mereu la Cristos pe tineri. Îi încuraja să înainteze în larg pe marea credinței, a speranței și a iubirii. Le indica idealuri sublime, pentru ca să facă din viața lor un dar pentru Dumnezeu și pentru aproapele, construind o lume mai dreaptă și solidară. N-a trebuit să aștepte îndelung răspunsul. Papa credea în tineri și ei au înțeles că au în el o călăuză expertă.

Putem spune că într-un anumit sens întâlnirea pariziană la Parcul Principilor a constituit preludiul organizării Zilelor Mondiale ale Tineretului. Ideea s-a format puțin câte puțin, în timpul următoarelor - și de acum obișnuitelor - întâlniri ale papei cu tinerii la Roma: în 1984, anul jubiliar al răscumpărării, și în 1985, în cadrul anului internațional al tinerilor, și de această dată în cetatea eternă. În această perioadă și în anii următori a dat un ajutor competent Papei cardinalul argentinian Eduardo Pironio, președinte al Consiliului Pontifical pentru Laici. Tocmai acest dicaster a asumat responsabilitatea de a organiza întâlnirile tinerilor.

În 1987, inițiativa depășise de acum granițele Romei. La Buenos Aires, Ioan Paul al II-lea a trăit cu tinerii prima Zi Mondială a Tineretului. Și de atunci, la fiecare doi sau trei ani, tinerii creștini din toată lumea se adună în jurul succesorului lui Petru pentru a sărbători credința lor, apartenența la Cristos și la Biserica sa. După Buenos Aires a fost rândul lui Santiago de Compostela, iar apoi au fost Czêstochowa, Denver, Manila, Paris, Roma (în anul marelui jubileu al anului 2000) și Toronto; apoi Köln, Sydney și Madrid cu Benedict al XVI-lea și Rio de Janeiro cu Papa Francisc. Astăzi ar fi greu de imaginat dinamica vieții de credință a Bisericii contemporane fără aceste evenimente.

De data aceasta tinerii, pe care Ioan Paul al II-lea i-a numit la Tor Vergata "santinele ale dimineții care veghează la venirea celui de-al treilea mileniu", vin în patria și în orașul lui Karol Wojtyła, în inima căruia a apărut și s-a format ideea Zilei Mondiale a Tineretului, una dintre cele mai frumoase inițiative ale pontificatului său și ale Bisericii după Conciliul al II-lea din Vatican. Următorii Pontifi - Benedict al XVI-lea și Francisc - și-au însușit această inițiativă și concentrează în jurul ei programul pastoral pentru tineri.

În ce țară, în ce oraș vin "santinele dimineții", tinerii creștini din 2016? În urmă cu un sfert de secol Polonia s-a eliberat de lanțurile comunismului și de atunci construiește cu răbdare structura unei societăți democratice, mai drepte și solidare. Învățăm din succese și din greșeli. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul botezului, primit de Polonia în urmă cu 1050 de ani. Mulțumim pentru istoria noastră care n-a fost ușoară, în care victoriile se alternează cu înfrângerile, iluziile cu speranțele. Trăim într-o Europă care se unește și împărtășim temerile lumii noastre agitate, în care sunt războaie și adesea se văd semnele unui terorism orb. Apasă îndeosebi în inima noastră suferințele din Ucraina, națiune atât de apropiată de noi. Facem față și unei secularizări progresive, care propune un model de viață fără Dumnezeu, care îl convinge pe om de autosuficiența sa. Dar omul se poate salva cu propriile forțe? Poate el să construiască solid casa propriei existențe pe nisipul unei ideologii iluzorii?

La Cracovia îi așteptăm pe tineri, pentru a împărtăși cu ei credința noastră, încercată adesea ca aurul în cuptorul experiențelor dure. Cracovia este un oraș de cultură și de artă. Este un oraș de sfinți și fericiți, între care se distinge Ioan Paul al II-lea. El aici s-a format în slujire și în sfințenie. Cracovia este capitala spirituală a milostivirii divine. Chiar la Cracovia o soră umilă, sfânta Faustina Kowalska, a amintit lumii adevărul lui Dumnezeu "bogat în milostivire" (Ef 2,4). De mulți ani la sanctuarul milostivirii divine din Cracovia vin pelerini din toată lumea.

La Cracovia îl așteptăm pe papa Francisc, Petru al timpurilor noastre. La Cracovia îi așteptăm pe tineri, pentru a ne îmbogăți din credința lor tinerească și a fi contaminați de entuziasmul lor pentru credință. Îi așteptăm pentru a arăta lumii, cu ei, fața tânără a Bisericii solidare și milostive. Așteptăm schimbul darurilor.

(După L'Osservatore Romano, 27 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat