Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scurtă reflecție la sărbătoarea sfinților Ioachim și Ana

"După roadele lor îi veți cunoaște" (Mt 7,16).

Iosif cel drept din Vechiul Testament, cel care era cast și se ruga, pentru că a interpretat corect "visul regelui", regele i-a încredințat grija hranei poporului său (cf. Gen 41,1-41). Parafrazând, spunem că Ioachim și Ana pentru că noaptea și ziua îi slujeau Domnului prin posturi și rugăciuni, așteptând mântuirea lui Israel și îl rugau pe Dumnezeu să viziteze poporul său (cf. Lc 2,37-38; 7,16), au interpretat și ei bine "visul" lui Dumnezeu referitor la mântuirea poporului său. De aceea Dumnezeu le-a încredințat lor misiunea de a o naște și de a o educa pe cea care îl va naște pe Mesia.

Ideea sărbătorii de astăzi este că Dumnezeu are pentru toți cei care cred în el o misiune și o răsplată mare în cer.

Din teamă ca nu cumva Isus să fie confundat cu zeii păgâni care aveau bunici, părinți, frați și rude, evangheliștii ne-au dat puține detalii în acest sens. Dar Protoevanghelia lui Iacob, o scriere pioasă din secolul al II-lea creștin, ne dă câteva amănunte utile din viața sfinților Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria și bunicii lui Isus după trup.

Această scriere pioasă, mergând pe linia de soților credincioși binecuvântați de Dumnezeu cu dar de copii după o lungă sterilitate: Abraham și Sara, Isaac și Rebeca, Iacob și Rahela, dar mai ales mergând pe exemplul lui Elcana și Ana, părinții profetului Samuel (cf. 1Sam 1,1-28), ne spune că și Ana, evlavioasa soție a lui Ioachim, după o îndelungată sterilitate, a obținut și ea de la Dumnezeu darul nașterii de copii. Ea a născut-o pe Fecioara Maria, din care s-a născut Isus. Și, cum Elcana și Ana, la trei ani după naștere, l-au dus pe Samuel la templu și l-au consacrat lui Dumnezeu, tot astfel Ioachim și Ana, la trei ani după nașterea Mariei, au dus-o la templu pentru a fi consacrată, crescută și educată ca să devină Mama curată a lui Isus.

La vremea când trăiau sfinții Ioachim și Ana, "bărbați și femei vestite" erau numai cei credincioși (cf. Sir 44,1.10ss). Ei se deosebeau de toți ceilalți oameni prin roadele lor (cf. Mt 7,16). La vremea aceea toți soții credincioși își doreau să devină părinții lui Mesia, de aceea bărbații și femeile se căsătoreau de tineri și primeau toți copiii de la Dumnezeu, sperând că între ei va fi și Mesia. După ce Isus s-a născut din Fecioara Maria prin puterea Duhului Sfânt, mulți doreau să-i fie măcar apropiați și prieteni; mulți doreau să-i devină apostoli sau ucenici; mulți lăsau toate: familii, averi și chiar viața, pentru a fi lângă el; mulți doreau ca măcar să-l atingă sau să-l vadă. Toți erau convinși că lângă Isus este siguranță și mântuire.

Isus le-a spus într-o zi ucenicilor săi: "Fericiți sunt ochii voștri pentru că văd și urechile voastre pentru că aud! Adevăr vă spun: mulți profeți și drepți au dorit să vadă ceea ce vedeți și n-au văzut și să audă ce auziți și n-au auzit" (Mt 13,16-17). Ce să vedem și ce să auzim? Să vedem și să auzim că Isus s-a jertfit pentru noi la cruce și că ne-a deschis paradisul; să-l vedem pe Isus în Ostia albă și să-l auzim în Sfintele Scripturi; să vedem și să auzim că-i putem fi: frate, soră, mamă, ucenici, apostoli și prieteni prin ascultarea și trăirea cuvintelor sale (cf. Mt 12,50; Mc 3,35). Și mai ce să vedem și să auzim? Să vedem și să auzim că vom domni într-o zi cu el în împărăția cerurilor: "Voi nu mai sunteți străini și nici oaspeți, ci sunteți concetățeni ai sfinților și oameni de casă ai lui Dumnezeu, zidiți pe temelia apostolilor și a profeților, piatra unghiulară fiind Cristos Isus" (Ef 2,19-20).

Amintesc iar că, pentru fiecare ucenic al său din toate timpurile și locurile, Isus are o misiune pe pământ și un loc în împărăția sa. Cine refuză misiunea pământească dată de Isus: misiunea trăirii publice a credinței; misiunea mărturisirii evangheliei și a aducerii oamenilor pe calea mântuirii sale, refuză și locul din cer. Ioachim și Ana, Iosif și Maria, apostolii și creștinii buni, nu a refuzat misiunea pământească și acum sunt în paradis cu Isus. Noi să facem la fel ca ei și nu vom regreta în veci.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat