Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A integra, a dialoga, a genera: trei cuvinte cheie și pentru episcopii europeni

A 44-a întâlnire a secretarilor generali ai Conferințelor Episcopale din Europa s-a desfășurat anul acesta în Germania la Berlin de la 30 iunie la 3 iulie, la invitația secretarului Conferinței Episcopale Germane (DBK), părintele Hans Langendörfer SJ.

În anul milostivirii și ținând în minte cele trei cuvinte cheie (a integra, a dialoga, a genera) cu care papa Francisc a indicat vocația Europei în ziua în care primea Premiul Carol cel Mare, secretarii generali au discutat despre solidaritate față de migranți și refugiați (a integra), față de familii (a dialoga) și între conferințele episcopale de pe continent (a genera). Sesiunile s-au desfășurat ținând cont de rezultatul referendumului Brexit și întrebările care animă astăzi discuțiile despre viitorul Uniunii Europene.

A deschis lucrările secretarul general al CCEE, mons. Duarte da Cunha, care în salutul său inițial a amintit cum CCEE, înainte de a fi o structură eclezială, este o ocazie, o sală de antrenament, unde vârfurile Bisericii din Europa pot exercita discernământul comunitar, la care adesea cheamă papa Francisc, menit să găsească prioritățile reale ale societății, și prin urmare, ale Bisericii din Europa.

După aceea, părintele Hans Langendörfer SJ, a prezentat Biserica din Germania. Cu o populație de circa 81,1 milioane de locuitori - dintre care 6 milioane sunt străini - Germania rămâne o națiune în care peste jumătate dintre locuitori se declară de religie creștină. Împreună, Biserica Evanghelică (EKD) și Biserica Catolică sunt instituțiile cu cei mai mulți angajați în teritoriul german.

Întâlnind și prezidând Euharistia cu secretarii generali, cardinalul Reinhard Marx, președinte al Conferinței Episcopale Germane și președinte al COMECE, s-a oprit asupra raportului intim care leagă creștinismul și Biserica de Europa. "Avem nevoie de o reînnoire a evanghelizării - a declarat cardinalul Marx -. Pentru aceasta este necesar să unim împreună Evanghelia și angajarea noastră pentru Europa. De fapt, Evanghelia este mesajul central pentru continentul european. Nu putem înțelege Europa fără credința noastră, fără Evanghelie, și nu putem înțelege Biserica fără istoria libertății pe care am experimentat-o în acest continent. Calea Bisericii nu este o «recucerire» sau un castel care trebuie apărat. Drumul Bisericii este misiunea de a încuraja și de a conduce persoanele la o gestionare responsabilă a darului libertății".

În dimineața zilei de vineri, 1 iulie, a fost tratată tema solidarității față de migranți și refugiați, cea exprimată în numeroasele experiențe de primire și de integrare promovate de Biserică, dar și în implicațiile sale în raporturile cu statele. Sesiunea a avut contribuția ministrului federal de interne al Republicii Federale Germane, Thomas De Maizi?re, care s-a oprit asupra politicii migratoare pună în aplicare de guvernul german și asupra dificultăților datorate limbajului cu care se vorbește despre fenomenul "care nu mai atinge inima și mintea" atât ale cetățenilor europeni cât și ale migranților care caută o nouă casă. Prea des, recunosc secretarii generali, se vorbește despre fenomenul migrator în termeni de "criză" în loc de oportunitate pentru națiunile noastre, cu o emfază excesivă și cuvinte care nu corespund faptelor, numerelor sau realității.

Germania, ca multe țări europene, recunoaște contribuția "excepțională" a Bisericii în răspunsul generos dat urgenței imigraților. Însă, în același timp, politicile migratoare sunt adesea inspirate dintr-o lectură cel mult "economică" a fenomenului, neglijând adevăratele cauze de la origine.

Sesiunea de lucru cu privire la provocările migrațiilor s-a încheiat apoi cu intervențiile patriarhului de Antiohia a siro-catolicilor, Ignațiu Iosif al III-lea Younan, și a delegatului SCEAM-SECAM (Simpozionul Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar), mons. Jean-Vincent Ondon, episcop de Oyem (Gabon), care au adus mărturia suferințelor și a necesităților celor care ajung în Europa cu speranța de a fi primiți. Îndeosebi patriarhul de Antiohia a mărturisit neînțelegerea sa în fața inerției politicienilor occidentali în fața răspândirii islamului politic și a sharia. La rândul său, monseniorul Ondon a denunțat destinul trist al tuturor celor care ajung îngrămădiți în "lagăre mizerabile de refugiați", la mâna "exploatatorilor" lor.

În după-amiaza aceleiași zile, o sesiune de lucru a fost dedicată solidarității față de familii în lumina exortației Amoris laetitia. Introducerea la temă a fost făcută de arhiepiscopul de Berlin, mons. Heiner Koch, președinte al Comisiei pentru Căsătorie și Familie din DBK, și participant la Sinodul Episcopilor despre familie, în octombrie 2015. Conform monseniorului Koch, provocarea cea mai mare este aceea de a face ca o populație care nu se simte interpelată de fenomenul religios să înțeleagă semnificația sacramentalității căsătoriei.

După aceea, secretarul CCEE a prezentat un scurt raport despre ceea ce realizează diferitele conferințe episcopale pentru a aplica indicațiile prezente în exortația papei Francisc. Reiese că toate conferințele episcopale sunt deosebit de atente la drumurile de pregătire la căsătorie și ca să pună familia ca origine și scop al întregii acțiuni pastorale a Bisericii. În acest scop, se revelează tot mai necesar să se instituie un dialog între pastorația tineretului și pastorația familiei.

După aceea, nunțiul apostolic din Germania, arhiepiscopul Nikola Eteroviæ, fost secretar general al Sinodului Episcopilor (2004-2013), s-a oprit asupra practicii sinodalității (acel "a merge împreună") în Biserică. Sinodalitatea este în același timp o aptitudine și o practică eclezială, făcută concretă prin structura Sinodului Episcopilor.

Ca mărturie a acestui "a merge împreună", discuția a continuat apoi sâmbătă, 2 iulie, cu rapoartele CCEE și COMECE, cele două organisme europene care sunt în fruntea comuniunii dintre episcopatul de pe continent, și cu intervențiile a patru secretari generali care au declinat tema solidarității între conferințele episcopale.

Lucrările s-au încheiat duminică, 3 iulie, cu celebrarea euharistică prezidată de arhiepiscopul Koch în catedrala din Berlin.

(După Zenit, 4 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat