Rouen, papa: durere pentru oroare, condamnare pentru ură
De Domenico Agasso jr.
Este "o nouă ştire teribilă, care se adaugă din păcate la o serie de violenţe care în aceste zile deja ne-au tulburat". Este un fapt care creează "imensă durere şi preocupare". Asta afirmă părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în prima declaraţie vaticană despre atentatul de la Saint-Etienne-du-Rouvrau, aproape de Rouen, unde un preot a fost înjunghiat în biserica sa şi unii prezenţi au fost răniţi (unul grav).
"Urmărim situaţia şi aşteptăm informaţii ulterioare pentru a înţelege mai bine ceea ce s-a întâmplat - asigură el -. Papa este informat şi este părtaş la durerea şi la oroarea pentru această violenţă absurdă, cu condamnarea cea mai radicală a oricărei forme de ură şi rugăciunea pentru persoanele lovite".
Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun afirmă: "Suntem deosebit de loviţi pentru că această violenţă oribilă a avut loc într-o biserică, un loc sacru în care se vesteşte iubirea lui Dumnezeu, cu uciderea barbară a unui preot şi implicarea credincioşilor".
Vaticanul este aproape "de Biserica din Franţa, de Arhidieceza de Rouen, de comunitatea lovită, de poporul francez".
Între timp este în desfăşurare la Cracovia, unde se desfăşoară Ziua Mondială a Tineretului la care va fi prezent de mâine şi pontiful, o întâlnire de criză între episcopii francezi după tragedia teroristă. Asta prezintă media franceze de la Cracovia, afirmând că cea mai mare parte a episcopilor se află actualmente în Franţa. Conform Liberation, Monseniorul Dominique Lebrun, episcop de Rouen, ar urma să se reîntoarcă în Franţa în dieceza sa.
"Eu plâng către Dumnezeu cu toţi oamenii de bunăvoinţă şi îi invit pe toţi cei care nu cred să se unească cu plânsul meu (pentru victime). Biserica Catolică nu are alte arme de luat decât rugăciunea şi fraternitatea între oameni". Aşa afirmă Lebrun într-o notă de la Cracovia după atacul de astăzi din Normandia. "Las aici - spune referindu-se la Cracovia - sute de tineri care sunt viitorul omenirii. Le cer lor să nu se oprească în faţa violenţei şi să devină apostoli ai civilizaţiei iubirii".
(După Vatican Insider, 26 iulie 2016)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
lecturi: 12.