Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adjudeni: Întâlnirea națională a vincențienilor

În zilele de 23 și 24 iulie 2016 la Adjudeni, a avut loc întâlnirea națională a vincențienilor, membrii Societății "Sfântului Vincențiu de Paul" din România, cu tema "Vincențianul - misionar al milostivirii" organizată de echipa de formare la nivel național coordonată de doamna Ana Doboș și compusă din doamna Angela Dumea, președinte al conferinței gazdă, domnul Adrian Petruț, domnul Paul Demișcă și doamna Marilena Bartic. Conferința "Coborârea Duhului Sfânt" din Adjudeni, gazda acestei întâlniri, îl are ca asistent spiritual pe părintele Toma Encuță. Invitatul întâlnirii a fost fratele Celestin Farcaș, misionar lazarist în Franța, Provincia de la Paris.

Au participat membri din toată țara de la conferințele din: Adjudeni, Bălțați, Bocșa, București, Bălan, Câmpulung Muscel, Iași, Roman, Onești, Târgu Frumos, Turț, împreună cu doamna Georgeta Ciobanu, referent pentru România din partea SVP Franța, și domnul Erwin Josef Țigla, președintele internațional al Grupei Europa II (a țărilor foste comuniste), doamna Eva Peter, președinte național al Uniunii Asociațiilor vincențiene din România.

Programul de dimineață al zilei de sâmbătă s-a desfășurat la biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău și a fost deschis printr-o rugăciunea de început cu invocarea Duhului Sfânt, condusă de domnii Adrian Petruț și Paul Demișcă, apoi a urmat o sesiunea de discuții în grupuri mici în cadrul unor ateliere de lucru pe baza unor parabole: Drahma regăsită, Fiul risipitor, Bunul Păstor și Bunul Samaritean. Înțelegerea milostivirii Tatălui Ceresc descrisă în cele patru parabole a condus fiecare grup de discuții la găsirea unui cuvânt cheie: perseverența, iertarea, răbdarea și iubirea. Acestea stau la baza carismei societăți noastre trăită în practică prin înfăptuirea faptelor de milostivire.

În continuare, toți cei 63 de membrii prezenți la acest eveniment au avut ocazia de a trece prin Poarta Sfântă din biserică și apoi au participat la sfânta Liturghie concelebrată de pr. Dumitru Farcaș, pr. Pavel Chelaru și pr. Remus Ghiran din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș. Momentul trecerii prin Poarta Sfântă a fost trăit cu o emoție puternică.

După masa de prânz, activitățile au continuat la Adjudeni, mai întâi prin adresarea cuvântul de salut din partea comunității din Adjudeni, prin doamna Angela Dumea și părintele Toma Encuță, după care s-a făcut un scurt istoric al bisericii și conferinței gazdă. A urmat prezentarea a două conferințe.

În prima conferință, cu tema "Sfântul Vincențiu de Paul, mărturisitor al milostivirii lui Dumnezeu", fratele Celestin Farcaș a vorbit despre faptele de milostivire trupească și sufletească pe care Vincențiu de Paul le-a săvârșit de-a lungul vieții prin slujirea săracilor. Aceste fapte nu ar fi fost posibile dacă inima și credința sa nu ar fi experimentat îndoiala în credința în Dumnezeu, întâlnirea cu sărăcia spirituală și materială a semenilor. În urma acestor experiențe, Vincențiu nu va mai vorbi niciodată de un Dumnezeu care ne pedepsește, ci de un Dumnezeu care este milostiv, iubitor, un Tată atent la situația materială și spirituală a fiilor săi. Fratele Celestin a concluzionat subliniind că sfântul Vincențiu considera milostivirea ca o virtute care trebuie trăită în toate evenimentele vieții, o virtute pe care o primim de la Dumnezeu și fără el nimic nu se poate face.

A doua conferința, cu titlul "Faptele de milostenie", a fost prezentată de părintele Mihai Roca, responsabilul Oficiului pentru Cateheză din Dieceza de Iași. Părintele a făcut o scurtă reflecție asupra faptelor de milostenie trupească și sufletească desprinse din inima evangheliei, unde săracii sunt privilegiații milostivirii divine așa cum sunt descrise de papa Francisc în enciclica Misericordiae vultus. Pentru a ne oferi un exemplu real de realizare a faptelor de milostenie, părintele a venit cu un invitat surpriză, pr. Gabriel Cimpoeșu, preot misionar în Africa. Acesta din urmă ne-a povestit din experiența sa de peste zece ani în ținuturile africane din zonele de conflict în care trăiesc un număr mare de păgâni. Până în prezent părintele împreună cu echipa de cateheți autohtoni a contribuit la convertirea a peste 1.000 de persoane aparținând la 38 de comunități din 53 aflate pe teritoriul său misionar.

Sesiunea de comunicări s-a încheiat cu punerea în scenă de către fiecare grup de discuții a parabolei pe care au analizat-o transpusă în contextual actual din viața cotidiană: căutarea cu perseverență a darurilor oferite de Duhul Sfânt, vizita unei bătrâne singure și părăsite de copii, căderea în patima drogurilor a unei tinere urmată de iertarea părintească, iar versurile unei poezii au scos la iveală drama unor soți care își părăsesc țara pentru a duce o viață mai bună lăsând în urmă lacrimile de suferință ale copiilor care așteptă cu răbdare reîntoarcerea părinților. Seara a culminat cu o agapă menită să unească familia vincențiană prin bucuria trăirii în fraternitate.

Ziua de duminică a debutat cu sfânta Liturghie animată de vincențieni și concelebrată de pr. Gabriel Cimpoeșu, pr. Ilieș Iosif și pr. paroh Toma Encuță. Părintele Cimpoeșu ne-a vorbit despre dialogul emoționant dintre Abraham și Dumnezeu definind prin răbdare, iertare și iubire chipul milostiv al Tatălui ceresc atunci când patriarhul vrea să smulgă de la Domnul iertarea pentru Sodoma, orașul nelegiuirilor.

Comunicările zilei au continuat cu prezentarea conferinței având titlul "Fii milostiv cu tine pentru a fi milostiv cu aproapele", realizată de doamna Ana Doboș. Doamna Doboș ne-a vorbit despre indiferență privită ca un fenomen al secolului nostru sub cele trei aspecte ale sale: indiferența față de Dumnezeu, indiferența față de sine și indiferența față de aproapele. Privind la chipul lui Isus vom reuși să diminuăm acest flagel nociv al indiferenței. Privirea lui Isus ne va ajuta să ne angajăm în realizarea planului încredințat de Dumnezeu prin slujirea celor aflați în nevoi.

După-amiaza zilei de duminică a fost dedicată unei sesiuni de discuții libere în care participanții la întâlnire au avut ocazia fie de a răspunde întrebărilor adresate în cele trei conferințe, fie de a adresa ei întrebări sau chiar de a oferi sugestii organizatorilor pentru îmbunătățirea acestui tip de întâlnire.

În continuare doamna Doboș a propus ca în anul 2017 să avem o întâlnire festivă pentru a sărbători 400 de ani de carismă vincențiană. Toate persoanele prezente au primit cu bucurie această propunere și așteaptă cu nerăbdare ca să ne reîntâlnim.

Programul s-a încheiat prin rugăciunea de încheiere la care cei prezenți și-au exprimat propriile intenții inspirându-se din textele găsite pe răvașele primite.

Mulțumim organizatorilor și gazdelor pentru atmosfera caldă și prietenoasă care ne-a permis să ne bucurăm de momentele frumoase din cadrul acestei întâlniri.

Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-24 iulie: Adjudeni: Întâlnirea națională a vincențienilor

* * *

Adjudeni: Conferință națională vincențiană


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat