Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Apelul tinerilor

Pentru o ecologie integrală

A căuta noi moduri, mai egale și sustenabile, pentru a gestiona economia și a urmări dezvoltarea cu obiectivul de a favoriza accesul la muncă pentru toți. Este apelul adresat guvernanților, organizațiilor internaționale și lumii întreprinzătoare de tinerii protagoniști ai ZMT de la Cracovia. Un grup dintre ei și-a dat întâlnire luni, 25 iulie 2016, la Universitatea Jagellonica pentru a da viață întâlnirii despre "Ecologia integrală. Laudato si' - Tinerii protagoniști ai lumii", care urmează după cel despre salvgardarea creației desfășurată în 2013 cu ocazia precedentei ZMT de la Rio de Janeiro.

Promovată de Consiliul Pontifical pentru Laici, de Universitatea Pontificală Catolică Ioan Paul al II-lea din Cracovia și de comitetul de organizare a ZMT 2016, întâlnirea a implicat și dicasterul vatican Iustitia et Pax, ministerele mediului italian și polonez și fundația Albert al II-lea din Monaco. În documentul final elaborat la sfârșitul lucrărilor - în timpul cărora a fost citit mesajul de urare și de încurajare trimis de Papa Francisc - tinerii cer politicienilor și administratorilor să recunoască "sensul uman al ecologiei și valoarea proprie a oricărei creaturi", pentru că acesta este începutul "dreptății dintre generații și principiul binelui comun". Documentul se adresează și guvernelor și firmelor, pentru ca să renunțe "la exploatarea nediscriminată a resurselor naturale" și, dimpotrivă, să acționeze "în mod responsabil pentru ocrotirea casei comune fără a ceda în fața dictaturii profitului imediat", deoarece creația este "un dar care trebuie păstrat: alții ne-au încredințat-o și noi avem responsabilitatea de a o transmite celui care va veni după noi".

Tinerii lansează apoi un apel tuturor oamenilor de bunăvoință pentru ca "să devină promotori ai marilor parcursuri de dialog cu privire la mediu în politica internațională". Obiectivul este de a introduce în politicile naționale și locale "acțiuni urgente și eficace de salvgardare a planetei". Sunt de folos pentru asta acorduri globale bune care "apoi trebuie să fie onorate pe planul juridic, politic și economic".

Documentul invocă și o informație completă și procese decizionale transparente cu privire la intervențiile asupra resurselor naturale, la tehnoștiințe și la apărarea muncii, pentru ca "să poată fi conștienți cetățenii de ceea ce se întâmplă, pentru a sprijini practicile bune și pentru a lupta împotriva intereselor grupurilor de putere care distrug în mod irațional izvoarele de viață".

Conștienți că respectarea mediului și ocrotirea creației trec prin orice persoană, tinerii se angajează să reînnoiască dialogul la orice nivel. Găsesc nevoia unei confruntare care să-i unească pe toți, așa cum învață enciclica Papei Francisc adresată tuturor locuitorilor pământului, invitați să "conștientizeze problemele «în așa fel încât să-i perceapă nu numai simptomele ci și cauzele cele mai profunde»". Pentru aceasta se declară dispuși îndeosebi să "cultive relația dintre știință și religie", având convingerea că "respectivele abordări diferite ale realității pot să intre într-un raport intens și productiv". Străduindu-se să întreprindă "o convertire ecologică drept fraternitate față de creaturi" și să caute căile pentru o "dezvoltare prudentă a creației", apoi își propun să realizeze o ecologie integrală, "construind rețele comunitare, capabile să facă să crească cultura solidarității" cu gesturi simple zilnice în care să fie frântă "logica violenței, a exploatării, a egoismului".

Drumul este înainte de toate acela de a întreprinde un "stil diferit de viață, mai sobru și mai deschis la uimire și la minunare datorită creației", după exemplul sfântului Francisc, "care a trăit în mod inseparabil preocuparea sa față de natură, simplitatea generoasă față de cei mai săraci, angajarea în societate și pacea interioară". Fără a uita să se recunoască și să se tuteleze "demnitatea specială a ființei umane, devenind instrumente de reconciliere și depășind frustrările, resemnarea și dezinteresele".

Tinerii sunt ferm convinși că în fața deteriorării globale a mediului, ceea este mai necesar este "transformarea inimii". Pentru a construi cu adevărat o ecologie integrală care "să permită să reparăm tot ceea ce am distrus" - asigură el - nu sunt suficiente soluții cu caracter științific, tehnic sau politic, ci este nevoie de "înțelepciunea, forța și speranța care provin dintr-o viziune reînnoită a raportului dintre umanitate și mediu". Apoi, tinerii cred că îngrijirea lumii se referă și la patrimoniul istoric, artistic și cultural și de aceea cere "protagonismul constant al actorilor sociali locali pornind de la propria lor cultură". Pentru aceasta, este necesar să se promoveze munca drept o "cale de responsabilitate, de angajare pentru dezvoltare și de construire a viitorului", contrastând tendința de a impune "un stil hegemonic de viață legat de un model de producție".

(După L'Osservatore Romano, 26 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat