Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Piera Noro

Sr. Piera Noro, soră franciscană misionară de Assisi, a fost chemată în Casa Tatălui milostiv în dimineața zilei de duminică, 17 iulie 2016.

Vrem să vă împărtășim ceva din viața sorei Piera celor care au avut oportunitatea s-o cunoască mai îndeaproape și celor care măcar i-au întâlnit sau pe care i-a întâmpinat cu un zâmbet sincer și un cuvânt bun. De aceea, prin aceste câteva rânduri vă transmitem, în cuvinte simple, cine a fost sora Piera și ce a însemnat ea pentru noi, surorile ei.

Născută la Camposampiero - Padova (Italia) la 6 septembrie 1934, sr. Piera a intrat în Institutul nostru la 20 octombrie 1958, urmând primii ani de formare în noviciat, mai apoi profesând sfaturile evanghelice prin profesiunea temporară la 27 decembrie 1960 și cea perpetuă la 25 octombrie 1965. A răspuns favorabil chemării divine la viața consacrată nu doar la început, ci în fiecare etapă a vieții sale și în fiecare zi, aderând la voința Domnului ei iubit.

Îmbrățișând viața religioasă a fost chemată de Isus, prin superioarele care s-au succedat, la diferite slujiri în Institut și în Bisericile locale din care a făcut parte. Rugăciunea s-a împletit cu munca, iar fraternitatea era mereu în centrul atenției sale, punctând pe o trăire autentică a sfaturilor evanghelice profesate și a valorilor specifice vieții noastre. A făcut parte din mai multe comunități din provincia italiană, în slujirea ca superioară, slujind în același timp îndeosebi în câmpul educației, îngrijindu-se de copii, adolescenți și tineri. Din mărturiile pe care le avem știm că a fost mereu discretă și umilă în modul de a fi și de a sluji.

Putem spune că provincia noastră din România a avut-o ca pionieră în reaprinderea scânteii vieții noastre consacrate de la noi, după revoluția din 1989. Începând cu anul 1991, sr. Piera a răspuns chemării Domnului de a-și oferi disponibilitatea de a fi instrument în mâinile Sale pentru reconstruirea comunităților din România, după perioada comunistă. I-a fost încredințată slujirea directă ca delegată generală pentru surorile din România. Timp de 12 ani s-a pus în slujba Institutului nostru și a Bisericii din România, dăruind cu generozitate din experiența acumulată de-a lungul anilor, atât tinerelor în formare cât și surorilor tinere care-și începeau viața consacrată. Putem spune că a fost pentru fiecare dintre noi o femeie plină de iubire pentru Domnul ei, plină de încredere în providență, cerșind la propriu pentru ca să nu ne lipsească strictul necesar și lipsindu-se de multe ori de ceea ce i-ar fi plăcut. A fost pentru noi și tată și mamă, soră apropiată, iubitoare de fraternitate și de construire a punților de comuniune între noi - surorile - dar și cu persoanele pe care le întâlnea în drumurile ei. Îi vedem încă zâmbetul cald, simțim încurajarea ei printr-un gest de mângâiere și de tandrețe, dar și prin cuvinte spuse cu fermitate atunci când era nevoie. A fost pentru noi educatoare și formatoare, învățându-ne să-l iubim pe Domnul cu ființa noastră întreagă, urmându-l cu bucurie oriunde, și nu cu jumătăți de măsură. Coerența vieții ei, credința, simplitatea, umilința și bucuria au caracterizat-o tot timpul trăirii ei printre noi.

După cei 12 ani de slujire în România, în anul 2003, a fost chemată să pună bazele prezenței Institutului nostru în Kaluga (Rusia). Astfel timp de cinci ani a slujit în această misiune, oferindu-și viața prin același mod de a fi: simplă și discretă, în anonimat. Însă, având probleme cardiace serioase, în 2008 a fost rechemată în Italia și a făcut parte din comunitatea de la Camin (Padova) unde a slujit până la moartea ei. În acest loc ea a adormit liniștit și senin în brațele Tatălui milostiv, după ce revenise în comunitate după un curs de exerciții spirituale.

Liturghia de înmormântare a sorei Piera Noro a fost celebrată la Camin (Padova - Italia) la 20 iulie 2016, și în aceeași zi a fost înmormântată la Loreto (Ancona).

Suntem recunoscătoare lui Dumnezeu pentru darul vieții sr. Piera, pentru tot ceea ce a împlinit prin ea și, îndeosebi, pentru fidelitatea cu care l-a urmat pe Domnul până la capăt.

Surorile Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat