Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Focșani: O sămânță plantată să crească

Sâmbătă, 23 iulie 2016, la biserica "Ss. Petru și Paul" din Focșani, s-au ținut cursurile diecezane de formare umană pentru logodnici. Au fost prezenți tineri care au decis ca anul acesta să spună în mod oficial "Da-ul" lor de iubire reciprocă, pentru toată viața.

Ideea cursului a venit pe fondul necesității unei mai profunde pregătiri pentru viața de familie, conștienți fiind că familia este celula de bază a societății, școala iubirii, leagănul respectului, dar și spațiul în care, deși trebuie să se experimenteze iubirea în cel mai înalt grad, se întâmplă atâtea drame care au ca efect o profundă suferință. Când familia nu este autentică, suferă nu doar ea însăși, ci întreaga societate, suferă întreaga Biserică.

Ziua s-a deschis prin captatio benevolentiae, în cadrul căreia am înțeles că cel pe care Dumnezeu ni l-a pus alături, pentru a forma împreună o familie este un dar, este darul lui Dumnezeu pentru mine. Nu eu am ales să intru în această lume, ci Dumnezeu m-a introdus în urma unui act de iubire.

Am înțeles că suntem chemați ca prin iubirea pe care el a pus-o în fiecare, să ne prețuim, să ne respectăm reciproc, iar în momentele dificile ale vieții, în acel "și la greu" pe care o să-l amintim în cadrul celebrării sacramentului căsătoriei, tocmai acolo se găsește logica sacramentului căsătoriei, ne căsătorim pentru acest sau acel "greu", pentru acel "greu", Dumnezeu ne-a pus alături unul lângă celălalt. Căsătoria înseamnă un "împreună" și la bine și la greu, un "împreună" care nu înseamnă doar eu cu el, ci și noi cu Dumnezeu.

Am învățat că "Te iubesc" este ca și cum i-ai spune celuilalt, "Ce bine e că exiști!" Am mai învățat că iubirea înseamnă dăruire de sine sau în cazul soților, dăruire totală de sine. Ni s-a mai spus că suntem creați pentru comuniune, că trupul nostru este construit în așa fel încât să ofere și să primească iubire și că cea mai mare suferință e să nu ai cui să oferi iubire.

Ce să mai spun de actul conjugal, cel pe care oamenii îl "zugrăvesc" fie în tabu, fie în cuvinte de "șantier", fie îl "calcă în picioare"! Am învățat că este "sărbătoarea familiei", că de el depinde în cea mai mare parte bunul mers al familiei, e apogeul iubirii, e templul vieții. Netrăit cum se cuvine, devine "mormânt", "viespar de neînțelegeri" și, în loc să unească, divide.

Am înțeles apoi cât de important este să-l "protejăm" pe celălalt de tot ceea ce îl poate afecta și mai ales, cât de frumos este să-l scoți pe celălalt în evidență, așa încât prin el să "crești" și tu.

Am învățat că frumusețea trece prin greutate și că, legat de procrearea și creșterea copiilor, nu trebuie să avem impresia că e greu să crești copii. Copiii sunt bucuria familiei, unesc familia, o motivează și o fac să fie ceea ce vrea și Dumnezeu: «primăvară». Tinerii soți nu trebuie să se teamă de greu, viața este cea mai mare greutate, toată lumea simte greutatea, dar nu trebuie să fugim de ea, ci să ne-o asumăm așa cum ni se derulează ea, cu bune și cu grele. Frumusețea vieții izvorăște tocmai din greutatea ei!

Noi, cei puțini care am participat la aceste cursuri, dăm mărturie că se merită! Tinerilor nu trebuie să le fie frică să participe. Este o latură care lipsea formării în vederea viitoarei vieți de familie, mă refer la cea umană. Și este atât de importantă!

La capătul acestui curs am înțeles un lucru, și anume, că pregătirea religioasă pentru căsătorie este foarte importantă, dar cea umană este fundamentală.

Am auzit în câteva ore lucruri pe care până acum, sincer vorbind și cu tot respectul pentru părinții și educatorii noștri, dar nu ni le-a spus nimeni. Sperăm să se continue, pentru că este o bună ocazie să se redreseze familia atât de mult pusă la încercare astăzi. A fost ca o sămânță plantată să crească!

Ioana Ungureanu și Eduard Baciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 iulie: Focșani: O sămânță plantată să crească


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat