Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: A revitaliza mănăstirile fără ispita cifrelor

De Iacopo Scaramuzzi

Papa invită mănăstirile de surori contemplative "să nu se lase cuprinse de ispita cifrelor și a eficienței", în constituția apostolică Vultum Dei quaerere (Căutarea feței lui Dumnezeu) publicată astăzi, alegând cu grijă vocațiile, evitând să recruteze candidate din alte țări "cu unicul scop de a salvgarda supraviețuirea mănăstirii", întărind federațiile (care pot să implice "schimbul de călugărițe și împărtășirea bunurilor") și autonomia juridică (ce implică "un număr chiar minim de surori, cu condiția ca majoritatea să nu fie de vârstă înaintată" și prevede un "proces de însoțire pentru o revitalizare a mănăstirii, sau pentru a-i demara închiderea").

"La cincizeci de ani de la Conciliul Vatican II, după cuvenitele consultări și discernământ atent", scrie Francisc în documentul cu 38 de numere semnat la 29 iunie, care abrogă norme precedente din trecut în această materie, "am considerat necesar să ofer Bisericii, cu referință deosebită la mănăstirile de rit latin, această Constituție apostolică, document care să țină cont fie de drumul intens și rodnic parcurs de Biserica însăși în ultimele decenii, în lumina învățăturilor Conciliului Vatican II, fie de schimbatele condiții socio-culturale. Acest timp a avut un progres rapid al istoriei umane: cu ea este oportun să se creeze un dialog care însă să salvgardeze valorile fundamentale pe care este întemeiată viața contemplativă, care, prin instanțele sale de tăcere, de ascultare, de chemare la interioritate, de stabilitate, poate și trebuie să constituie o provocare pentru mentalitatea de astăzi". După document, prezentat în Sala de Presă a Vaticanului de secretarul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, franciscanul monsenior José Rodriguez Carballo, va urma o Instrucțiune pe care o va da în curând același dicaster vatican despre aceleași teme.

Cu constituția apostolică, Francisc invită "să se reflecteze și să se discearnă cu privire la următoarele douăsprezece teme ale vieții consacrate în general și, îndeosebi, ale tradiției monastice: formarea, rugăciunea, Cuvântul lui Dumnezeu, Euharistia și Reconcilierea, viața fraternă în comunitate, autonomia, federațiile, claustrarea, munca, tăcerea, mijloacele de comunicare și asceza". Textul se încheie cu o "concluzie dispozitivă" mai operativă în 14 articole.

În privința formării, "dat fiind actualul context socio-cultural și religios, mănăstirile să acorde mare atenție discernământului vocațional și spiritual, fără a se lăsa cuprinse de ispita cifrelor și a eficienței", scrie papa, "să asigure o însoțire personalizată a candidatelor și să promoveze pentru ele parcursuri formative adecvate". În afară de asta, autonomiei juridice necesare a mănăstirilor de viață contemplativă (surori de claustrare, dar nu numai) "trebuie să-i corespundă o reală autonomie de viață, care înseamnă: un număr chiar minim de surori, cu condiția ca majoritatea să nu fie de vârstă înaintată; necesara vitalitate în trăirea și transmiterea carismei; reala capacitate formativă și de conducere; demnitatea și calitatea vieții liturgice, fraterne și spirituale; semnificativitatea și inserarea în Biserica locală; posibilitatea de subzistență; o structură adecvată a edificiului monastic". Când "nu subzistă condițiile pentru o reală autonomie a unei mănăstiri", Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică "va evalua oportunitatea de a constitui o comisie ad hoc" și, în orice caz, "această intervenție să aibă ca obiectiv punerea în act a unui proces de însoțire pentru o revitalizare a mănăstirii, sau pentru a-i demara închiderea".

"Inițial - mai stabilește documentul, care se adresează atât mănăstirilor deja federate cât și celor încă nefederate - toate mănăstirile vor trebui să facă parte dintr-o federație. Dacă din motive speciale o mănăstire nu va putea să fie federată, cu votul capitlului, să se ceară permisiune de la Sfântul Scaun, căruia îi revine să facă discernământul adecvat, pentru a permite mănăstirii să nu aparțină unei federații". În acest sens va fi "garantat ajutorul în formare și în necesitățile concrete prin schimbul de călugărițe și împărtășirea bunurilor materiale", se citește în text, care precizează, de altfel, că "se va favoriza asocierea, și juridică, a mănăstirilor la Ordinul masculin corespunzător".

În afară de asta, constituția apostolică precizează că "deși unele comunități monastice pot să aibă profituri, în acord cu dreptul propriu, oricum să nu se scutească de la datoria de a munci" și "pentru comunitățile dedicate contemplației, rodul muncii să nu aibă numai scopul de a asigura o întreținere demnă ci și, când este posibil, de a veni în ajutorul necesităților săracilor și ale mănăstirilor nevoiașe". Munca, în general, "să fie făcută cu devoțiune și fidelitate, fără a se lăsa condiționate de mentalitatea eficientistă și de activismul din cultura contemporană".

Pe un plan mai specific spiritual, papa avertizează contemplativele cu privire la unele ispite și subliniază, îndeosebi, că "printre ispitele cele mai viclene pentru un contemplativ amintim aceea numită de părinții din deșert «demonul de la amiază»: este ispita care ajunge în apatie, în rutină, în lipsă de motivare, în lene paralizantă. Așa cum am scris în Exortația apostolică Evangelii gaudium, asta duce lent la «psihologia mormântului, care puțin câte puțin îi transformă pe creștini în mumii de muzeu. Dezamăgiți de realitate, de Biserică sau de ei înșiși, trăiesc ispita constantă de a se alipi de o tristețe dulceagă, fără speranță, care pune stăpânire pe inimă ca "cel mai prețios elixir al diavolului"»". Viața de rugăciune și viața contemplativă, recomandă el, "nu pot să fie trăite ca o concentrare asupra vouă înșivă, ci trebuie să lărgească inima pentru a îmbrățișa întreaga omenire, îndeosebi pe aceea care suferă. Prin rugăciunea de mijlocire, voi aveți un rol fundamental în viața Bisericii. Rugați-vă și mijlociți pentru atâția frați și surori care sunt închiși, migranți, refugiați și persecutați, pentru atâtea familii rănite, pentru persoanele fără loc de muncă, pentru săraci, pentru bolnavi, pentru victimele dependențelor, ca să citez câteva situații care sunt în fiecare zi tot mai urgente". Papa invită să se folosească mijloacele de comunicare cu "discernământ prudent" și reafirmă valoarea tăcerii și a ascezei. Viața călugărească, de asemenea, să fie "mărturie de adevărată comuniune fraternă care să manifeste cu forță, în societatea marcată de dezbinări și inegalități, că este posibil și frumos de a trăi împreună, în pofida diferențelor generaționale, de formare și, uneori, culturale. Comunitățile voastre să fie semne credibile că aceste diferențe, departe de a constitui o piedică pentru viața fraternă, o îmbogățesc".

"Biserica are nevoie de voi!", scrie papa surorilor contemplative. "Nu este ușor ca această lume, cel puțin acea mare parte din ea care ascultă de logicile de putere, economice și consumiste, să înțeleagă vocația voastră specială și misiunea voastră ascunsă, și totuși are nevoie de ea imens. Așa cum marinarul în larg are nevoie de far ca să-i indice ruta pentru a ajunge în port, tot așa lumea are nevoie de voi. Fiți faruri, pentru cei de aproape și mai ales pentru cei de departe. Fiți candele care însoțesc drumul bărbaților și al femeilor în noaptea întunecată a timpului. Fiți santinele de dimineață (cf. Is 21,11-12) care anunță răsăritul soarelui (cf. Lc 1,78). Cu viața voastră transfigurată și cu cuvinte simple, rumegate în tăcere, indicați-ni-l pe Acela care este cale, adevăr și viață (cf. In 14,6), unicul Domn care oferă plinătate existenței noastre și dăruiește viață din belșug (cf. In 10,10). Strigați-ne ca Andrei lui Simon: «L-am găsit pe Domnul» (cf. In 1,40); vestiți, ca Maria Magdalena în dimineața învierii: «L-am văzut pe Domnul!» (In 20,18). Țineți vie profeția existenței voastre dăruite. Nu vă fie teamă să trăiți bucuria vieții evanghelice după carisma voastră".

Monseniorul José Rodriguez Carbalo într-o conferință de presă a furnizat datele actualizate despre surorile contemplative din lume: astăzi sunt 44 de mii și trăiesc în 4 mii de mănăstiri. În acest moment, a spus monseniorul spaniol, în Africa sunt 1.172 de surori cu voturi solemne, 372 cu voturi temporare, 230 de novice, în Asia 3.100, 379 și 271, în America de Nord 3.519, 303 și 206, în America de Sud 4.242, 443 și 315, în Oceania 188, 16 și 5, în Europa 22.315, 1.167 și 628. "În toată lumea sunt 43.500, aproape 44 de mii mai mult sau mai puțin", a spus secretarul dicasterului vatican responsabil de călugări. Este consistentă scăderea: de la anul 2000 la anul 2014 surorile cu voturi solemne au scăzut de la 48.834 la 38.773, cele cu voturi simple de la 3.819 la 2.817 și novicele de la 2.426 la 1.758. Mănăstirile sunt "circa 4 mii în lumea întreagă". Jumătate dintre surorile contemplative se află în Europa (850 în Spania, 523 în Italia, 257 în Franța și 119 în Germania). Familia cea mai amplă, "scuzați publicitatea", a zâmbit cu umor franciscanul, sunt clarisele, urmate de carmelitane, cele mai puțin numeroase sunt certozinele și baptistinele.

(După Vatican Insider, 22 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat