Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acel nu spus "recrutării" de surori tinere din țările sărace

De Andrea Tornielli

Printre noutățile cele mai semnificative introduse de noua constituție apostolică Vultum Dei quaerere este paragraful dedicat "recrutării" grăbite de candidate din străinătate. Un fenomen bine cunoscut, care a însemnat în anii trecuți ca multe tinere născute cele mai multe în țări sărace să fie invitate să adere la viața călugărească nu întotdeauna printr-un parcurs vocațional adecvat, cu scopul de a garanta un schimb de forțe.

"Mănăstirile vor presta atenție specială discernământului spiritual și vocațional - scrie Francisc în noua constituție - vor asigura candidatelor o însoțire personalizată și vor promova itinerarii formative adecvate, ținând cont mereu că formării inițiale trebuie să-i fie rezervat un amplu spațiu de timp". Papa Bergoglio precizează imediat după aceea: "Cu toate că o constituire de comunități internaționale și multiculturale manifestă universalitatea carismei, trebuie în mod absolut evitată recrutarea de candidate din alte țări cu unicul scop de a salvgarda supraviețuirea mănăstirii. Să fie elaborate criterii pentru a asigura îndeplinirea acestui lucru".

Niciodată nu va trebui să fie o problemă proveniența geografică a unei novice, nici existența de comunități internaționale și multiculturale. Însă parcursul vocațional riguros, explică Francisc, nu poate să devină ceva opțional și nu trebuie să ducă la scurtături.

Dialogând cu porțile închise în decembrie 2013 cu superiorii călugărești, Francisc a amintit cum s-a schimbat geografia vieții consacrate și că "toate culturile au capacitatea de a fi chemate de Domnul, care este liber să ridice mai multe vocații într-o parte sau în alta. Ce vrea Domnul cu vocațiile pe care ni le trimite din Bisericile mai tinere? Nu știu să spun. Dar îmi pun întrebarea. Trebuie să ne-o punem. Există o voință a Domnului în toate acestea. Există Biserici care dau roade noi. Probabil odinioară nu erau așa de rodnice, dar acum sunt rodnice".

După ce a amintit de necesitatea "înculturării carismei", adică a capacității carismei originare a fondatorilor de ordine să asume ceea ce este mai bun din fiecare cultură, papa explica: "Nu vorbesc despre adaptare folclorică la obiceiuri: este o chestiune de mentalitate, de mod de a gândi. De exemplu: există popoare care gândesc în manieră mai mult concretă decât abstractă, sau care cel puțin au tip de abstracție diferită de cea occidentală... Trebuie trăit cu curaj și să se confrunte cu aceste provocări și cu privire la teme importante. Așadar, nu pot să formez o persoană să fie călugăr fără a lua în considerare viața sa, experiența sa, mentalitatea sa și contextul său cultural".

Cu acea ocazie Bergoglio s-a declarat foarte conștient și de riscuri, chiar în termeni de "recrutare vocațională" din Bisericile mai tinere. Amintind că deja în 1994, în contextul Sinodului ordinar despre viața consacrată și misiunea sa, episcopii filipinezi au denunțat "traficul de novice", adică venirea masivă de Congregații străine care deschideau case în arhipelag cu scopul de a recruta vocații care să le transplanteze în Europa. "Trebuie ținuți ochii deschiși asupra acestor situații", a spus papa.

(După Vatican Insider, 22 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat