Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Martoră a milostivirii divine

Prima sărbătoare liturgică a sfintei Maria Magdalena

De cardinal Robert Sarah

Prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor

La 22 iulie, prin decizia papei Francisc și în Anul Milostivirii, o celebrăm pe sfânta Maria Magdalena ca sărbătoare liturgică. Noua prefață, intitulată De apostolorum apostola ("apostola apostolilor"), urmându-l pe Raban Maurul și pe sfântul Toma de Aquino, o prezintă pe sfânta iubită de Domnul ca testis divinae misericordiae ("martoră a milostivirii divine"), prima mesageră care le-a vestit apostolilor învierea Domnului (cf. Ioan Paul al II-lea, Mulieris dignitatem, nr. 16). Vreau să mă opresc asupra a două atitudini ale sfintei care sunt inima prefeței și a textelor de la liturghie și care pot ajuta pe toți creștinii, bărbați și femei, să aprofundeze misiunea noastră ca ucenici ai lui Cristos: adorația și misiunea.

În prefață este prezentată Magdalena care l-a iubit cu pasiune pe Cristos cât timp era în viață, l-a văzut murind pe cruce, l-a căutat când zăcea în mormânt și a fost prima care l-a adorat înviat din morți. Apoi textul scoate în evidență că sfânta, cinstită cu misiunea de a fi apostolă al apostolilor, anunță vestea bună a lui Cristos viu apostolilor, care la rândul lor vor răspândi această veste până la marginile pământului.

Iubirea e ceea ce caracterizează viața Mariei Magdalena. Iubire pasionată, cum amintesc cele două lecturi posibile de la liturghie: "l-am căutat pe cel pe care-l iubește sufletul meu: l-am căutat, dar nu l-am găsit. M-am ridicat și am înconjurat cetatea, pe străzi și în piețe l-am căutat pe cel pe care-l iubește sufletul meu l-am căutat, dar nu l-am găsit" (Ct 3,1-2), pentru că "iubirea lui Cristos ne constrânge" (2Cor 5,14). O iubire care duce la căutarea Domnului, așa cum cântă psalmul responsorial și prefața sărbătorii: "Dumnezeule, tu ești Dumnezeul meu, pe tine te caut dis-de-dimineață. Sufletul meu e însetat de tine, pe tine te dorește trupul meu, ca un pământ pustiu, uscat și fără apă" (Ps 63,2). Pentru aceasta, dilexerat viventem și quaesierat in sepulcro iacentem ("l-a iubit în timp ce trăia" și "l-a căutat când zăcea în mormânt"). De fapt, "dis-de-dimineață, pe când mai era întuneric, Maria Magdalena a venit la mormânt" (In 20,1).

Iubirea este cea care trebuie să caracterizeze viața noastră de creștini, de adevărați prieteni ai lui Isus. O iubire care ne face să-l căutăm pe Domnul. Acesta este unicul program valabil pentru Biserică, așa cum amintea Ioan Paul al II-lea: "Nu este vorba, așadar, de a inventa un «nou program». Programul deja există: este cel dintotdeauna extras din Evanghelie și din tradiția vie. Este centrat, în ultimă analiză, pe Cristos însuși, pe care trebuie să-l cunoaștem, să-l iubim, să-l imităm, pentru a trăi prin el viața trinitară și pentru a transforma cu el istoria până la împlinirea sa în Ierusalimul ceresc. Este un program care nu se schimbă o dată cu variația timpurilor și a culturilor, chiar dacă ține cont de timp și de cultură, pentru un dialog adevărat și o comunicare eficace. Acest program dintotdeauna este programul nostru pentru cel de-al treilea mileniu" (Novo millennio ineunte, nr. 29).

A-l căuta pe Cristos pentru a-l iubi, așa cum a făcut Maria Magdalena. La asta ne ajută cuvintele Papei Francisc atunci când ne destăinuiește: "Ce dulce este a sta în fața unui crucifix, sau în genunchi în fața Preasfântului Sacrament și pur și simplu a sta în fața ochilor săi! Cât de bine ne face să lăsăm ca El să atingă din nou existența noastră și să ne lanseze să comunicăm viața sa nouă! Așadar, ceea ce se întâmplă este ca, în definitiv, «ce am văzut și am auzit vă vestim» (1In 1,3)" (Evangelii gaudium, nr. 264). A-l căuta pe Cristos pentru a-l iubi și a-l dărui altora. Este programul pentru Biserică și pentru fiecare dintre fiii săi.

Sfânta Maria Magdalena îl caută pe Domnul și când îl găsește îl adoră. Este prima care-l adoră pe Domnul, așa cum cântă prefața: quaesierat in sepulcro iacentem, ac prima adoraverat a mortuis resurgentem. Pe primul loc, adorația. Magdalena ne amintește necesitatea de a recupera primatul lui Dumnezeu și primatul adorației în viața Bisericii și în celebrarea liturgică. Acesta era obiectivul fundamental al Conciliului al II-lea din Vatican și continuă să fie și acum. Dumnezeu trebuie să ocupe primul loc, dar acest lucru nu se poate considera indiscutabil. Ioan Paul al II-lea, la a douăzeci și cincea aniversare a lui Sacrosanctum Concilium, amintea: "Nimic din tot ceea ce facem noi în liturgie nu poate să apară ca mai important decât ceea ce în mod invizibil, dar real, face Cristos prin lucrarea Duhului său. Credința vie prin caritate, adorația, lauda adusă Tatălui și tăcerea contemplației, vor fi mereu primele obiective care trebuie obținute pentru o pastorație liturgică și sacramentală" (Vicesimus quintus annus, nr. 10).

A-l adora pe Dumnezeu, așa cum afirmă Episcopul de Roma, în "fiecare ceremonie litrugică", ceea ce "este mai important este adorația" și nu "cântecele și riturile", oricât ar fi de frumoase: "Toată comunitatea adunată privește altarul unde se celebrează jertfa și adoră. Dar eu cred, cu umilință o spun, că noi creștinii probabil am pierdut un pic simțul adorației. Și ne gândim: mergem la templu, ne adunăm ca frați, și este bun, este frumos. Însă centrul este acolo unde este Dumnezeu. Și noi îl adorăm pe Dumnezeu" (22 noiembrie 2013). Papa ne întreabă: "Tu, eu, îl adorăm pe Domnul? Mergem la Dumnezeu numai pentru a cere, pentru a mulțumi, sau mergem la El și pentru a-l adora? Ce înseamnă așadar a-l adora pe Dumnezeu? Înseamnă a învăța să stăm cu El, să ne oprim pentru a dialoga cu El, simțind că prezența sa este cea mai adevărată, cea mai bună, cea mai importantă dintre toate" (14 aprilie 2013).

La jumătate de secol de la Sacrosanctum Concilium, tot Pontiful ne amintește necesitatea de a da lui Dumnezeu primul loc: "Nu folosește să ne pierdem în atâtea lucruri secundare sau superflue, ci să ne concentrăm asupra realității fundamentale, care este întâlnirea cu Cristos, cu milostivirea sa, cu iubirea sa și iubirea fraților așa cum El ne-a iubit. O întâlnire cu Cristos care este și adorație, cuvânt mai puțin folosit: a-l adora pe Cristos" (14 octombrie 2013).

Maria Magdalena este prima martoră a acestei duble atitudini, a-l adora pe Cristos și a-l face cunoscut. Cum mai spune prefața, urmând Evanghelia zilei: prima adoraverat a mortuis resurgentem, et eam apostolatus officio coram apostolis honoravit ut bonum novae vitae nuntium ad mundi fines perveniret. "Du-te la frații mei și spune-le: Mă urc la Tatăl meu și Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru. Maria Magdalena a venit la discipoli și le-a vestit că l-a văzut pe Domnul și că el i-a spus acestea" (In 20,17-18).

Este vorba în definitiv de a centra viața noastră pe Cristos și pe Evanghelia sa, pe voința lui Dumnezeu, despuindu-ne de proiectele noastre pentru a putea spune cu sfântul Paul: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). Apostola apostolilor, Maria Magdalena iese din ea însăși pentru a merge la Cristos cu adorația și misiunea. Tot în această linie afirmă papa Francisc: "Acest «exod» din noi înșine înseamnă a porni pe un drum de adorație și de slujire. Un exod care ne duce la un drum de adorație a Domnului și de slujire a Lui în frați și în surori. A adora și a sluji: două atitudini care nu se pot separa, dar care trebuie să meargă mereu împreună. A-l adora pe Domnul și a-i sluji pe ceilalți, neținând nimic pentru sine" (8 mai 2013).

(După L'Osservatore Romano, 22 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat