Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Toplița: Catolicii din Moldova la Zilele Miron Cristea

În perioada 17-20 iulie 2016 a avut loc la Toplița (județul Harghita) cea de-a XIX-a ediție a "Zilelor Miron Cristea", manifestare cultural-științifică organizată de Fundația Culturală "Miron Cristea", Centrul Cultural Toplița, Biblioteca Municipală "George Sbârcea", Primăria și Consiliul Local Toplița.

Participanții (profesori, istorici, cercetători, arhiviști, muzeografi, scriitori, oameni de cultură etc.) au beneficiat de un program divers, în cadrul manifestărilor având loc, printre altele, Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice "Istorie, cultură, civilizație și credință străbună", vernisarea unor expoziții de artă plastică, documentară (referitoare la monumentele dedicate eroilor din zona de nord a județului Harghita), de carte veche bisericească, o vizită documentară în comuna Bilbor, participarea la sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea hramului mănăstirii "Sfântul Prooroc Ilie" din Toplița.

De la Bacău au participat ca invitați: ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș") și prof. dr. Anton Coșa.

Deschiderea festivă a ediției din acest an a Zilelor "Miron Cristea" a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Toplița. Tot în acest spațiu s-au desfășurat lucrările în plen, precum și prezentarea unor cărți și reviste publicate recent.

Având în vedere faptul că această ediție a Zilelor "Miron Cristea" s-a desfășurat sub semnul împlinirii unui veac de la intrarea României în Primul Război Mondial (fapt subliniat și de principalul organizator al manifestărilor: prof. Ilie Șandru), în cadrul lucrărilor în plen, distinsul istoric, prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, de la Facultatea de Istorie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" Iași, a prezentat comunicarea: "Războiul nostru pentru întregirea României. Semnificația unei angajări".

Lucrările pe secțiuni ("Miron Cristea și Biserica Ortodoxă Română", "Istorie", "Cultură și Civilizație") au prilejuit dezbateri interesante, majoritatea comunicărilor fiind publicate în numărul din acest an (10/2016) al revistei "Sangidava", revistă lansată, la rândul ei, cu prilejul manifestărilor.

Printre evenimentele care au avut loc în cadrul Zilelor "Miron Cristea", menționăm și lansarea, în sala mare a Casei de Cultură din municipiul Toplița, a volumului omagial "Valer Dorneanu la 70 de ani", actualul președinte al Curții Constituționale din România fiind născut în zonă.

Invitații de la Bacău au susținut, la rândul lor, două comunicări publicate în revista "Sangidava". Este vorba de: Concordatul dintre România și Sfântul Scaun în viziunea mitropolitului primat Miron Cristea (prof.dr. Anton Coșa) și Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș" la 15 ani: 2001-2016 (ing. Gheorghe Bejan).

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-20 iulie: Toplița: Catolicii din Moldova la Zilele Miron Cristea


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat