Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A ne ruga lăsând ca Dumnezeu să ne privească

De Andrea Tornielli

"Primul lucru pentru un discipol este să stea cu Învățătorul, să-l asculte, să învețe de la El. Este un drum care durează toată viața. Înseamnă a sta în prezența Domnului, a ne lăsa priviți de El. A ne lăsa priviți de Domnul. Aceasta este o manieră de a ne ruga. Este un pic plictisitoare, te face să adormi? Adoarme, el tot te va privi. Dar ești sigur că El te privește". Aceste cuvinte rostite de Francisc în septembrie 2013 în cursul unei audiențe pentru cateheți, reprezintă un leitmotiv în predica sa și sugerează, inspirându-se din scrierile și din mărturiile unor sfinți din istoria Bisericii, un mod de a se ruga care îi lasă lui Dumnezeu toată inițiativa.

În 2003, revista lunară 30Giorni publica o conversație ținută de Albino Luciani despre rugăciune.

Recitind-o, uimește sintonia profundă între cel care avea să devină Papa Ioan Paul I, și al treilea succesor al său. Luciani, după ce a vorbit despre "sentimentul de adorație, de uimire în fața lui Dumnezeu", sugerând să ne simțim "mereu mici, lipsiți, în fața" Lui, adăuga: "Trebuie să-i ajutăm pe credincioși să-l adore pe Domnul, să-i mulțumească. Nimeni nu este mare în fața lui Dumnezeu. În fața lui Dumnezeu chiar și Sfânta Fecioară Maria s-a simțit privită, mică. Este foarte important să ne simțim priviți de Dumnezeu. Să ne simțim obiect al iubirii pe care Dumnezeu o are față de noi. Sfântul Bernard, când era foarte mic, într-o noapte de Crăciun, a adormit în biserică și a visat. I s-a părut că-l vede pe Isus prunc care spunea, arătându-l cu degetul: «Iată-l acolo, pe micul meu Bernard, pe marele meu prieten». S-a trezit, însă impresia din acea noapte nu s-a mai șters și a avut o influență enormă asupra vieții sale. Să ne simțim mici, pentru că suntem mici. Dacă nu ne simțim mici este imposibilă credința. Cine ridică creasta, cine se mândrește prea mult, nu are încredere în Dumnezeu. Tu ești foarte mare, Doamne, eu, în fața ta, foarte mic. Nu-mi este rușine să spun asta. Și voi face cu plăcere ceea ce îmi ceri".

Episcopul de atunci de Vittorio Veneto explica faptul că nu este un mistic. "Sfânta Tereza, care era o femeie foarte expertă, spune: «Eu am cunoscut sfinți, adevărați sfinți, care nu erau contemplativi, și am cunoscut contemplativi care aveau haruri de rugăciune superioară, care însă nu erau sfinți». Ceea ce înseamnă că «salvo meliore iudicio», n-ar fi necesară contemplația pentru sfințenie. De aceea, cu privire la contemplație nu pot deci să vă întrețin, pentru că în mod sincer nu mă pricep la asta, chiar dacă am citit niște cărți. De aceea mă opresc la rugăciunea simplă, cea umilă, cea a sufletelor simple".

"Eu explic de obicei - adăuga Luciani - cu un exemplu foarte simplu și practic. Ascultați: este tata care sărbătorește ziua onomastică: în casă au organizat un pic de sărbătoare. Vine momentul: el știe deja despre ce e vorba și spune: «Acum să vedem cu ce mă onorează!». Mai întâi vine cel mai mic dintre copiii săi: l-au învățat poezia pe de rost. Sărmanul mititel! Este acolo în fața tatălui, recită poezia sa. «Bravo!», îi spune tata, «mi-a făcut mare plăcere, te-ai descurcat bine, mulțumesc, dragule». Pe de rost. Pleacă micuțul și se prezintă al doilea copil, care deja este la școala medie. Ah, nici măcar nu s-a străduit să învețe o poezioară pe de rost; a pregătit un mic discurs, de-ale lui, treburi de-ale lui. Eventual scurt, dar își dă aere de orator. «N-aș fi crezut», spune tata, «că tu ești așa de bun să faci discursuri, dragule». Este mulțumit tata: dar uite ce gânduri frumoase!... Nu e chiar o capodoperă, dar... A treia, domnișoara, fiica. Aceasta a pregătit simplu un buchet de garoafe roșii. Nu spune nimic. Merge în fața tatălui, nici măcar un cuvânt: însă este emoționată, este așa de roși încât nu se știe dacă este mai roșie ea sau garoafele. Și tata îi spune: «Se vede că mă iubești, ești așa de emoționată». Dar nici măcar un cuvânt. Însă florile îi fac plăcere, în special pentru că o vede așa de emoționată și așa de plină de afect. Apoi este mama, este soția. Nu dă nimic. Ea îl privește pe soțul ei și el o privește pe ea: pur și simplu o privire. Știu atâtea lucruri. Acea privire reevocă un întreg trecut, o întreagă viață. Binele, răul, bucuriile, durerile familiei. Nu este altceva".

"Sunt cele patru tipuri de rugăciune - explica episcopul de Vittorio Veneto -. Primul este rugăciunea vocală: când spun rozariul cu atenție, când spun Pater noster, Ave Maria; atunci suntem niște copii. Al doilea, micul discurs, este meditația. Gândesc eu și fac discursul meu cu Domnul; gânduri frumoase precum și afecte profunde, să ne înțelegem. Al treilea, buchetul de garoafe, este rugăciunea afectivă. Fetița atât de emoționată și atât de afectuoasă. Aici nu este nevoie de multe gânduri, e suficient a lăsa să vorbească inima. «Dumnezeul meu, te iubesc». Dacă unul face și numai cinci minute de rugăciune afectivă, face mai bine decât meditația. Al patrulea, soția, este rugăciunea simplității sau a privirii simple, cum se spune. Mă pun în fața Domnului și nu spun nimic. Într-o manieră îl privesc. Pare că valorează puțin, această rugăciune, în schimb poate să fie superioară celorlalte".

(După Vatican Insider, 2 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat