Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Caucaz: în centru rugăciunea ecumenică pentru pace

De Luis Badilla

Importantă și plină de semnificații, dar în același timp singulară, călătoria pe care papa Francisc o va face în Armenia între vineri, 24, și duminică, 26 iunie 2016, unde va vizita capitala Erevan, Gyumri, al doilea oraș armean și cel cu cea mai numeroasă comunitate catolică și în sfârșit Khor Virap, mănăstire armeano-apostolică, leagăn al creștinismului armean, la câțiva kilometri de granița turcă. Acest al 14-lea pelerinaj internațional al lui Francisc, circa 50 de ore în a șaptea națiune asiatică vizitată după Iordania, Palestina, Israel, Coreea de Sud, Filipine și Sri Lanka, este numai prima etapă a unei călătorii în Caucaz care include o a doua etapă: Georgia și Azerbaidjan, de la 30 septembrie la 2 octombrie. Nu e vorba de o precizare marginală. De fapt, papa consideră că prezența și misiunea sa pastorale au sens împlinit dacă duc apropierea și grija sa Bisericilor și popoarelor protagoniste ale istoriei, actuale și trecute, a întregii regiuni caucaziene, punctul de legătură între Asia și Europa. Printre altele așa s-a afirmat în comunicatul oficial al Sălii de Presă a Sfântului Scaun care a anunțat oficial cele două etape în același timp deși între cele două călătorii există un "intermezzo" de două luni. În text se spunea: "Primind invitațiile Sanctității Sale Karekin al II-lea, patriarh suprem și catholicos al tuturor armenilor, a autorităților civile și a Bisericii catolice, Sanctitatea Sa Francisc va merge în Armenia de la 24 la 26 iunie 2016. În același timp, primind invitațiile Sanctității și Preafericirii Sale Ilia al II-lea, catholicos patriarh al întregii Georgii, și a autorităților civile și religioase din Georgia și din Azerbaidjan, Sfântul Părinte va completa călătoria sa apostolică în Caucaz, vizitând aceste două țări de la 30 septembrie la 2 octombrie 2016".

Expresia "va completa" evidențiază că pelerinajul a fost conceput și organizat incluzând într-o singură dimensiune magisteriul itinerant în Caucaz.

În aceste călătorii papa Francisc va vizita țări care împreună au circa 17 milioane de locuitori. Catolicii în ansamblu sunt 3,6% dintre credincioși și, în practică, sunt prezenți numai în Armenia și Georgia. Aceste trei țări sunt principalele entități statale din Caucaz împreună cu teritoriile caucaziene ale Federației Ruse. Situația din regiune este foarte complexă din punct de vedere geopolitic și istoria sa este foarte zbuciumată, cu momente de violență feroce. Francisc va merge deci din nou într-o regiune a lumii care face parte din acea periferie unde numeroase echilibre politice, delicate și precare, se împletesc cu interese economice de mare importanță nu numai pentru regiune, ci și pentru Europa Centrală Orientală și pentru Orientul Mijlociu. Este vorba despre o zonă, e adevărat, periferică, punte între Europa și Asia, care însă nu trebuie să fie considerată marginală, aproape superfluă sau neinfluentă. Ca în țările africane vizitate în noiembrie 2015, ca la Lesbo și la Lampedusa, e vorba de zone-răscruce; zone, mici sau mari, în care se articulează interese economice, geopolitice și culturale precum și situații de criză care - deși nu se bucură adesea de o acoperire mediatică adecvată - au reflexii nu secundare atât în Occident cât și în Orient.

În acest context capătă relevanță deosebită unele evenimente din program prin care misiunea pastorală a lui Francisc dorește să fie clară și elocventă dincolo de cuvinte. Printre aceste momente trebuie subliniate întâlnirile cu episcopii din Biserica armeană apostolică și îndeosebi cu catholicosul Karekin al II-lea, al căruia oaspete va fi Pontiful în Palatul din Etchmiadzin, singura celebrare euharistică la Gyumri în Piața Vartanants, vizita și rugăciunea ecumenică pentru pace la memorialul genocidului armean (Tzitzernakaberd).

În exteriorul memorialului papa Francisc va depune o coroană de flori. În acel loc vor fi grupuri de copii și tineri și câțiva descendenți ai celor 400 de copii care din 1919, timp de mai multe luni, au fost găzduiți și îngrijiți în Vilele Pontificale de la Castel Gandolfo în timpurile Papei Benedict al XV-lea și Papei Pius al XI-lea. În Camera Flăcării Perene se va desfășura o scurtă ceremonie religioasă cu cântări și lecturi. Va urma mai întâi rugăciunea catholicosului în limba armeană și apoi cea a Pontifului în limba italiană. În sfârșit, alte cântece și recitarea rugăciunii Tatăl Nostru vor preceda binecuvântarea comună. O asemănătoare rugăciune ecumenică pentru pace va fi prezidată apoi la Erevan, în Piața Republicii, cu două discursuri: al catholicosului și al lui Francisc. În sfârșit, la câțiva kilometri de granița turcă, în fața Muntelui Ararat, pontiful și Karekin al II-lea, vor merge împreună la mănăstirea Khor Virap și împreună vor coborî în Sala Fântânii sfântului Grigore Iluminătorul unde Francisc va aprinde o lumânare mergând apoi în procesiune la apropiata capelă mică. În acest loc, catholicosul va încredința Sfântului Părinte o făclie. La rândul său Sfântul Părinte va oferi un dar al său mănăstirii. Va urma o rugăciune pentru pace în armeană și în italiană. La sfârșit, de la terasa belvedere, Sfântul Părinte și catholicosul vor da drumul la doi porumbei albi.

Caucazul, din punct de mediatic, este foarte vizibil periodic din cauza conflictului pentru regiunea numită Nagorno-Karabach, între Armenia și Azerbaidjan, dar există alte situații de tensiune: Abhazia, Osetia, precum și altele mai mici, dar mereu periculoase. După un lung calm relativ care durează din 1994, în regiune, străbătută de conducte de țiței și conducte de gaz, în aprilie s-a redeschis chestiunea Nagorno-Karabach și după câteva ciocniri - cu cel puțin 12 morți - președinții celor două țări (Serzh Sargsyan și, respectiv, Ilham Aliyev) la Viena, sub egida ONU au semnat o încetare a ostilităților, la 16 mai 2016, care momentan rezistă.

Acest conflict a început în 1923 când enclava populată prevalent de armeni creștini a fost anexată Azerbaidjanului musulman. Războiul s-a prelungit până în 1994 și a fost definit primul conflict etnico-religios în regimul sovietic care în schimb se lăuda că a înfrânt naționalismele. Au fost peste 30 de mii de morți. Din Armenia au fost expulzați mii de azeri și din Azerbaidjan mii de armeni. Din 1994 sunt în desfășurare negocieri, promovate de Grupul de la Minsk (creat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa - OSCE - pentru a monitoriza încetarea focului, condus de Franța, Rusia și Statele Unite). Formal enclava rămâne azeră, de fapt este independentă, însă cu legături puternice cu Armenia. Armenia este susținută, în această luptă politică a sa, de poporul său numeros răspândit în toată lumea după genocidul din 1915 și de Rusia. Azerbaidjanul este susținut mai ales de Turcia.

(După Vatican Insider, 20 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat