Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Un nou doctor în filosofie

Sâmbătă, 18 iunie 2016, la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, părintele dr. Eugen Răchiteanu, OFMConv. și-a apărat a doua teză de doctorat cu titlul "Estetica franciscană din secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Lignum Vitae de Bonaventura și Arbor Vitae Crucifixae Jesu de Ubertino da Casale. Analiză comparativă.

Membrii comisiei pentru acordarea titlului de doctor în filosofie au fost: prof. univ. dr. Nicu Gavriluță - președintele comisiei și decan al Facultății de Filosofie din Iași, prof. univ. dr. Dumitru Zaharia - coordonatorul lucrării de doctorat alături de prof. univ. dr. Petru Bejan și alți doi profesori din cadrul Universității Naționale de Arte București: Constantin Aslam și Ruxandra Demetrescu.

După cum reiese din prezentarea tezei de doctorat, studiul filosofic comparativ Lignum vitae și Arbor vitae crucifixae Jesu se pliază pe elementele specifice ale iconografiei franciscane, ca expresie a adevărului, ca principiu de înălțare și de trăire morală, ca mijloc de comunicare a mesajului creștin, ca o formă concretă de exprimare a valorilor umane și spirituale. Atât Bonaventura cât și Ubertino da Casale consideră frumosul și arta dintr-o perspectivă gnoseologică și metafizică, iar din punct de vedere etic, ei plasează contemplarea valorilor estetice într-o etapă semnificativă a omului orientat spre Dumnezeu, având ca scop ultim fericirea.

Pentru ideile inovatoare din filosofia medievală pe care teza de doctorat le-a adus în spațiul românesc, părintele dr. Eugen Răchiteanu a obținut calificativul summa cum laude și distincția excelent.

La sfârșit, părintele dr. Eugen Răchiteanu a mulțumit profesorului Dumitru Zaharia care i-a coordonat lucrarea de doctorat, profesorilor din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității "Al. I. Cuza" pentru tot sprijinul acordat pe tot parcursul cercetării și nu în ultimul rând conducerii Provinciei Fraților Minori Conventuali din România care i-a facilitat și sprijinit aprofundarea argumentului în acești ani de studiu.

În sala de examinare au fost prezenți confrații de la Institutul Teologic Franciscan din Roman și mai mulți prieteni din București, Iași, Roman și Bacău.

Îl felicităm pe această cale și îi dorim succes în activitatea pastorală și de cercetare pe care o desfășoară.

Pr. Maximilian Pal, OFMConv.

(Preluare www.ofmconv.ro)


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat