Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 iunie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul evanghelic din această duminică (Lc 9,18-24) ne cheamă încă o dată să ne confruntăm, ca să spunem așa, "față în față" cu Isus. Într-un dintre rarele momente liniștite în care se află singur cu discipolii săi, El îi întreabă: "Mulțimile, cine spun că sunt eu?" (v. 18). Și ei răspund: "Ioan Botezătorul; alții spun Ilie; alții că a înviat unul dintre profeții cei vechi" (v. 19). Așadar, oamenii aveau stimă față de Isus și îl considerau un mare profet, dar încă nu erau conștienți de adevărata sa identitate, adică de faptul că El era Mesia, Fiul lui Dumnezeu trimis de Tatăl pentru mântuirea tuturor.

Atunci Isus se adresează direct apostolilor - pentru că asta e ceea ce-l interesează mai mult - și întreabă: "Dar voi, cine spuneți că sunt eu?". Imediat, în numele tuturor, Petru răspunde: "Cristosul lui Dumnezeu" (v. 20), adică: Tu ești Mesia, Consacratul lui Dumnezeu, trimis de El ca să mântuiești poporul său conform alianței și promisiunii. Astfel Isus își dă seama că cei doisprezece, și îndeosebi Petru, au primit de la Tatăl darul credinței; și pentru aceasta începe să le vorbească deschis - așa spune Evanghelia: "deschis" - despre ceea ce-l așteaptă la Ierusalim: "Fiul Omului - spune el - trebuie să sufere multe, să fie respins de bătrâni, de arhierei și de cărturari, să fie ucis și a treia zi să învie" (v. 22).

Tot acele întrebări sunt repropuse astăzi fiecăruia dintre noi: "Cine este Isus pentru oamenii din timpul nostru?". Dar cealaltă este mai importantă: "Cine este Isus pentru fiecare dintre noi?". Pentru mine, pentru tine, pentru tine, pentru tine...? Cine este Isus pentru fiecare dintre noi? Suntem chemați să facem din răspunsul lui Petru răspunsul nostru, mărturisind cu bucurie că Isus este Fiul lui Dumnezeu, Cuvântul veșnic al Tatălui care s-a făcut om pentru a răscumpăra omenirea, revărsând asupra ei belșugul milostivirii divine. Lumea are nevoie mai mult ca oricând de Cristos, de mântuirea sa, de iubirea sa milostivă. Multe persoane simt un gol în jurul lor și înlăuntrul lor - probabil, uneori, și noi -; altele trăiesc în neliniște și în nesiguranță din cauza precarității și a conflictelor. Toți avem nevoie de răspunsuri adecvate la întrebările noastre, la întrebările noastre concrete. În Cristos, numai în El, este posibil să găsim pacea adevărată și împlinirea oricărei aspirații umane. Isus cunoaște inima omului ca nimeni altul. Pentru aceasta o poate vindeca, dăruindu-i viață și mângâiere.

După ce a încheiat dialogul cu apostolii, Isus se adresează tuturor spunând: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze" (v. 23). Nu e vorba despre o cruce ornamentală, sau despre o cruce ideologică, ci este crucea vieții, este crucea datoriei proprii, crucea jertfirii pentru alții cu iubire - pentru părinți, pentru copii, pentru familie, pentru prieteni, chiar și pentru dușmani -, crucea disponibilității de a fi solidari cu săracii, de a se angaja pentru dreptate și pace. Asumând această atitudine, aceste cruci, mereu se pierde ceva. Nu trebuie să uităm niciodată că "cine își va pierde viața [pentru Cristos], acela o va salva" (v. 24). Este o pierdere pentru a câștiga. Și să ne amintim de toți frații noștri care și astăzi pun în practică aceste cuvinte ale lui Isus, oferind timpul lor, munca lor, truda lor și chiar viața lor pentru a nu renega credința lor în Cristos. Isus, prin Duhul său Sfânt, ne dă forța de a merge înainte pe drumul credinței și al mărturiei: a face cele în care credem; a nu spune una și a face alta. Și pe acest drum mereu ne este aproape și ne precede Sfânta Fecioară Maria: să ne lăsăm luați de mâna de către ea, când trecem prin momentele mai întunecate și dificile.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, la Foggia, s-a celebrat beatificarea lui Maria Celeste Crostarosa, călugăriță, fondatoare a Ordinului Preasfântului Răscumpărător. Noua fericită, cu exemplul său și mijlocirea sa, să ne ajute să conformăm toată viața noastră cu Isus Mântuitorul nostru.

Astăzi, solemnitatea Rusaliilor conform calendarului iulian urmat de Biserica ortodoxă, cu celebrarea Dumnezeieștii Liturghii a început în Creta conciliul panortodox. Să ne unim cu rugăciunea fraților noștri ortodocși, invocându-l pe Duhul Sfânt pentru ca să asiste cu darurile sale pe patriarhii, arhiepiscopii și episcopii reuniți în conciliu. Și toți împreună s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria pentru toți frații noștri ortodocși: "Bucură-te, Marie...".

Mâine este Ziua Mondială a Refugiatului promovată de ONU. Tema din acest an este "Cu refugiații. Noi suntem de partea celui care este constrâns să fugă". Refugiații sunt persoane ca toți, dar cărora războiul le-a luat casa, locul de muncă, rudele, prietenii. Istoriile lor și fețele lor ne cheamă să reînnoim angajarea pentru a construi pacea în dreptate. Pentru aceasta vrem să fim cu ei: să-i întâlnim, să-i primim, să-i ascultăm, pentru a deveni împreună artizani ai păcii după voința lui Dumnezeu.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini; îndeosebi studenților de la London Oratory School, credincioșilor din Stockholm și comunităților africane francofone din Italia. Îi salut pe credincioșii din Benevento, Gravina di Puglia, Cerbetta și Cardano al Campo, precum și pe voluntarii de la închisoarea din Busto Arsizio și, prin intermediul lor, pe deținuți. Salut și grupurile cicliste "ACRA" din Fermo, "Pedalando" din Roma și pe cel din Codevigo, care duc pe drumuri mesaje de solidaritate. Sunt buni aceștia! Sunt buni!

Urez tuturor o duminică frumoasă; și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat