Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență jubiliară (18 iunie 2016)

Milostivire și convertire (cf. Lc 24,45-48)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

După învierea sa, Isus a apărut de mai multe ori discipolilor, înainte de a se înălța la gloria Tatălui. Textul din Evanghelie pe care tocmai l-am ascultat (Lc 24,45-48) relatează una dintre aceste apariții, în care Domnul arată conținutul fundamental al predicii pe care apostolii vor trebui să o ofere lumii. Putem s-o sintetizăm cu două cuvinte: "convertire" și "iertarea păcatelor". Sunt două aspecte calificatoare ale milostivirii lui Dumnezeu care, cu iubire, are grijă de noi. Astăzi luăm în considerare convertirea.

Ce este convertirea? Ea este prezentă în toată Biblia și în mod deosebit în predica profeților, care invită încontinuu poporul "să se întoarcă la Domnul" cerându-i iertare și schimbându-și stilul de viață. A se converti, conform profeților, înseamnă a schimba direcția și a se îndrepta din nou către Domnul, bazându-se pe certitudinea că El ne iubește și iubirea sa este mereu fidelă. A se întoarce la Domnul.

Isus a făcut din convertire primul cuvânt al predicii sale: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie" (Mc 1,15). Cu această veste El se prezintă poporului, cerând să primească cuvântul său ca ultimul și definitivul cuvânt pe care Tatăl îl adresează omenirii (cf. Mc 12,1-11). Cu privire la predica profeților, Isus insistă și mai mult asupra dimensiunii interioare a convertirii. De fapt, în ea toată persoana este implicată, inimă și minte, pentru a deveni o creatură nouă, o persoană nouă. Își schimbă inima și unul se reînnoiește.

Când Isus cheamă la convertire nu se prezintă ca judecător al persoanelor, ci face asta pornind de la apropiere, de la împărtășirea condiției umane, deci a străzii, a casei, a mesei... Milostivirea față de cei care aveau nevoie de a-și schimba viața avea loc cu prezența sa amabilă, pentru a implica pe fiecare în istoria sa de mântuire. Isus îi convingea pe oameni cu amabilitatea, cu iubirea și cu acest comportament al său Isus atingea în profunzime inima persoanelor și ele se simțeau atrase de iubirea lui Dumnezeu și determinate să-și schimbe viața. De exemplu, convertirile lui Matei (cf. Mt 9,9-13) și a lui Zaheu (cf. Lc 19,1-10) au avut loc chiar în acest mod, pentru că au simțit că sunt iubiți de Isus și, prin intermediul lui, de Tatăl. Adevărata convertire are loc atunci când primim darul harului; și un semn clar al autenticității sale este că ne dăm seama de necesitățile fraților și suntem gata să le venim în întâmpinare.

Iubiți frați și surori, de câte ori simțim și noi exigența unei schimbări care să implice toată persoana noastră! De câte ori ne spunem: "Trebuie să mă schimb, nu pot continua așa... Viața mea, pe acest drum, nu va da rod, va fi o viață inutilă și eu nu voi fi fericit". De câte ori vin aceste gânduri, de câte ori!... Și Isus, alături de noi, cu mâna întinsă ne spune: "Vino, vino la mine. Munca o fac eu: eu îți voi schimba inima, eu îți voi schimba viața, eu te voi face fericit". Dar noi, credem sau nu în asta? Credem sau nu? Ce gândiți voi: credeți sau nu în asta? Mai puține aplauze și mai mult glas: credeți sau nu credeți? [mulțimea: "Da!"]. Este așa. Isus care este cu noi ne invită să ne schimbăm viața. El, cu Duhul Sfânt, e cel care seamănă în noi această neliniște pentru a ne schimba viața și a fi un pic mai buni. Așadar să urmăm această invitație a Domnului și să nu putem rezistențe, pentru că numai dacă ne deschidem la milostivirea sa, noi găsim adevărata viață și adevărata bucurie. Trebuie doar să deschidem larg poarta, iar El face restul. El face totul, dar nouă ne revine să deschidem larg inima pentru ca El să ne poată vindeca și să ne facă să mergem înainte. Vă asigur că vom fi mai fericiți. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat