Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"În urmă cu cinci luni primații erau de acord cu privire la conciliul din Creta"

De Andrea Tornielli

Patriarhul ecumenic de Constantinopol a ajuns la Creta, unde la 19 iunie se va deschide ceea ce trebuia să fie primul conciliu panortodox, după mai mult de un mileniu, dar care după renunțările Bisericilor din Antiohia, Bulgaria, Georgia și în cele din urmă Rusia este destinat să se transforme în prima etapă a unui proces mai lung și dificil.

"Sfântul mare conciliu - a spus Bartolomeu la sosirea sa în Creta - este misiunea noastră sacră". Succesorul apostolului Andrei a afirmat că bucuria pentru acest eveniment este întunecată de decizia câtorva Biserici de a nu participa: "Responsabilitatea pentru decizia lor cade chiar asupra acelor Biserici și asupra primaților lor - a adăugat Bartolomeu - dat fiind faptul că, în urmă cu doar cinci luni, la Sinaxa primaților ortodocși la Geneva, am luat o decizie și am pus semnăturile noastre pe ea: trebuia să venim la Creta în iunie pentru a realiza această viziune urmărită în cursul multor ani: toate Bisericile noastre doresc, declară și proclamă unitatea Bisericii noastre ortodoxe. Și vor să examineze problemele care se referă la lumea ortodoxă pentru a le rezolva împreună".

Patriarhul de Constantinopol a spus și că nu este prea târziu pentru Bisericile care au renunțat să reconsidere decizia lor: "Chiar dacă în ultimul moment, pentru a onora semnătura lor, vor veni în Creta, vor fi primite cu bucurie". Ultima știre în acest sens a fost oficializată la 15 iunie: patriarhul sârb Irineu a anunțat decizia finală de a participa la conciliu. Într-un comunicat, primatul Bisericii ortodoxe din Serbia a afirmat că punctul de vedere al Bisericilor absente va trebui să fie luat în considerare, altminteri delegația sârbă va abandona întâlnirea. Și a mai adăugat că speră ca Bisericile prezente la conciliu să ia decizii care să nu fie prea controversate pentru Bisericile absente, ci să poată fi împărtășite de ele.

Biserică sârbă a mai afirmat că acest conciliu "nu poate să fie ostatic al regulilor stabilite și acceptate dinainte". Cuvinte care sunt ecou al pozițiilor exprimate anterior de aceeași Biserică în momentul în care a pus la îndoială participarea sa cerând o dezbatere mai deschisă. Cu aceste premise, ceea ce se deschide în Creta la 19 iunie este numai primul capitol dintr-un proces mai lung. În proiectul inițial, urmărit de Bartolomeu, semnul unității manifestate în fața lumii pentru prima dată după mai mult de o mie de ani, ar fi reprezentat rezultatul cel mai semnificativ, făcând abstracție de deliberările conciliare.

Absența a patru dintre cele paisprezece Biserici din comuniunea ortodoxă - și între acestea Biserica rusă, care singură are jurisdicție peste mai mult de jumătate dintre creștinii ortodocși - de fapt va schimba natura întâlnirii, aducând în prim plan mai mult problemele existente în lumea ortodoxă decât mărturia unității. Dar tocmai pentru asta probabil ar putea să favorizeze o abordare mai directă și aprofundată a acelorași probleme, schimbând schema lucrărilor prestabilită și textele deja pregătite. Istoria conciliilor demonstrează că aceste dinamici nu sunt deloc noi și nici nu reprezintă niște excepții: este suficient să ne gândim la ceea ce s-a întâmplat cu Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican.

(După Vatican Insider, 16 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat