Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O zi înălțătoare. O viață fără alcool

În sărbătoarea "Trupul și Sângele Domnului", la 26 mai 2016, s-a organizat un pelerinaj la Cacica la care au participat membri ai unuia dintre cluburile (grupurile de suport) din cadrul Asociației Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare "Don Orione": Clubul "Emanuel" din Roman, înființat în anul 2012, membrii săi fiind familii aflate în abstinență totală la alcool care se întâlnesc săptămânal pentru a împărtăși din bucuria unei vieți lipsite de băutură.

ACAR "Don Orione", prin cele două centre rezidențiale de recuperare din alcoolism din Iași și Roman și prin grupurile de suport organizate sprijină direct persoanele din România cu probleme legate de consumul de alcool și membrii familiilor lor, aplicând Abordarea Ecologico-Socială (Metoda Hudolin). Metoda, care este prezentă în peste 34 țări din lume, este promovată în România încă din anul 2004 de ACAR "Don Orione" cu sprijinul Congregației "Don Orione" Iași, al Congregației "Slujitoarele Duhului Sfânt" Roman și al Școlii Europene de Alcoologie și Psihiatrie Ecologică din Italia, colaborând, în implementarea ei, cu spitale de psihiatrie din țară, instituții religioase, instituții publice sau private, precum și cu toate persoanele interesate în a oferi un sprijin pentru schimbarea stilului de viață al celor afectați de alcoolism.

Centrul de Recuperare din Alcoolism
"Emanuel" din Roman
Redăm impresiile unuia dintre cei 18 membri ai Clubului "Emanuel" Roman participanți la pelerinajul din 26 mai la Cacica:

Pentru noi, un grup de 18 membri ai Clubului "Emanuel" Roman, județul Neamț, care am ales să mergem pe un alt drum, fără alcool, ziua de joi, 26 mai 2016, a fost una deosebită.

Fiind sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, la îndemnul surorii Patrizia Kaiser, din cadrul Congregației "Slujitoarele Duhului Sfânt", care este și operatorul (moderatorul) acestui club (grup de suport), am organizat un mic pelerinaj la Cacica, în județul Suceava.

De dimineață, am pornit plini de bucurie și voioșie. Eram pregătiți pentru o zi plină. A răsunat autocarul de rugăciunile și cântările noastre.

Ajunși la Cacica, am intrat în bazilică, prin Poarta Sfântă a Milostivirii. Măicuța Sfântă era acolo, ne aștepta! Am participat la sfânta Liturghie de la ora 11, ne-am curățat și ne-am hrănit sufletele. A fost înălțător! După sfânta Liturghie, părintele Mitică a avut bunăvoința de a sta de vorbă cu noi. Ne-a relatat despre istoricul bisericii, al icoanei, dar și multe dintre trăirile sale în această parohie. Eram toți ochi și urechi.

A venit momentul să plecăm. Am primit binecuvântarea și am pornit la drum cu dorința de a reveni curând. Am făcut un popas la mănăstirea Voroneț, o altă biserică, o altă istorie. Ne-am luat amintirile și am urcat în autocar să ne ducă acasă. Pe drum, alte cântări, împărtășiri de gânduri și trăiri avute de-a lungul zilei, dar și o rugăciune de mulțumire și încheiere a micului nostru pelerinaj.

A fost o zi înălțătoare, cu o mare încărcătură spirituală și emoțională, un alt mod de a ne hrăni sufletește și a simți fericirea.

*

Centrul Rezidențial
de Recuperare din Alcoolism Iași
Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare "Don Orione" are două centre cu cazare: Centrul Rezidențial de Recuperare din Alcoolism Iași, unde sunt recuperate persoane de sex feminin în regim de zi și persoane de sex masculin în regim rezidențial, (șos. Rediu, 21C, Iași, tel. 0232/228204) și Centrul de Recuperare din Alcoolism "Emanuel" din Roman, unde sunt recuperate persoane de sex masculin în regim de zi și persoane de sex feminine în regim rezidențial (str. Siretului, 2, Roman; tel. 0333/100112). Cluburi ale alcoolicilor în recuperare (grupuri de suport) sunt și la Răducăneni și Rădăuți. Asociația are site-ul www.alcoologia.ro.

Sr. Patrizia Kaiser


 

lecturi: 113.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat