Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Primind sfântul Mir

De pe un pisc de munte ce domină zona Ciugheș, am fotografiat satul cu sfânta biserică în centrul imaginii. Privind imaginea am comparat-o ca pe o mână dumnezeiască ce ține în căușul palmei satul meu drag.

Din acea mână ocrotitoare pornesc ca un evantai prin văi spre crestele munților, casele oamenilor din comunitatea Ciuheș. Strada pe care se află sfântul lăcaș precum și parohia se numește Pârâul Bisericii. Este un pârâiaș mic, dar străbate din munte un traseu prăpăstios, de la izvor până se varsă în Ciugheș, la câțiva pași de ușa bisericii.

De pe aceste văi și de peste munți, sâmbătă, 11 iunie 2016, au venit creștinii comunității, cu mic, cu mare, să-l primească pe episcopul auxiliar Aurel Percă, deoarece un număr de cincizeci și cinci de tineri din comunitate primeau sfântul Mir.

Ierarhul a fost primit cu cinstea ce i se cuvine. De la intrarea în sat, a fost întâmpinat de flăcăii comunității, călări pe cai înzorzonați și l-au condus pe episcop pe o distanță de doi kilometri până la biserică.

A fost primit cu pâine și sare cum e tradiția creștină, de primarul comunei, Adrian Paliștan, și parohul comunității, preotul Anton Egner. Creștinii aplaudau și cântau cu toții "Bine ați venit, iubit păstor".

Printre cei unsprezece preoți invitați se afla și fostul paroh al comunității, părintele Ieronim Budulai, ctitorul sfântului lăcaș. Privea cu emoție la foștii enoriași pe care nu i-a uitat. Le vorbea, îi îmbrățișa și le zâmbea la toți cu drag. Printre cei miruiți majoritatea au fost botezați de cucernicul preot.

Din parohia vecină aparținătoare Arhidiecezei de Alba Iulia, a venit părintele Ladislau Berszan însoțit de un grup de tineri în costume populare ceangăiești specifice depresiunii Ghimeș.

Prezența episcopului auxiliar de Iași, PS Aurel Percă, preoții oaspeții prezenți la sărbătoare, cei 55 de candidați la sfântul Mir, costumele populare, împodobirea bisericii, minunatele cântece dedicate Duhului Sfânt, biserica plină de credincioși au fost câteva din semnele concrete că toți credincioșii din Ciugheș coordonați de pr. paroh Anton Egner, știu cum să pregătească o zi cu adevărat specială, cum este celebrarea sacramentului sfântului Mir.

Așa cum apostolii s-au pregătit cu multă nerăbdare pentru primirea Mângâietorului promis de Isus Cristos, la fel și acești candidați, timp de aproape un an de zile, s-au pregătit prin cateheză, prin cântec și prin rugăciune, pentru a-l primi pe Duhul Sfânt, dătător de daruri.

Episcopul, după ce ne-a binecuvântat cu sfânta cruce și ne-a stropit cu apa sfințită, a salutat pe toți cei prezenți și a făcut un mic dialog cu cei care urmau să primească sfântul Mir. La sunetul clopotului și însoțiți de cântarea "Vino, Duhule Sfinte" s-a plecat în procesiunea alcătuită din cei miruiți, preoții concelebranți și episcop în biserică, pentru ca să înceapă sfânta Liturghie solemnă a Mirului, de la ora 11.00.

Primarul comunei Adrian Paliștan, în cuvântul de deschidere, a spus din toată inima PS Aurel Percă și preoților oaspeți: "Bine ați venit în comunitatea noastră. Bucuria de a vă avea în mijlocul nostru este mereu mare, dar astăzi avem un motiv în plus de bucurie, deoarece dorim să celebrați sfânta Liturghie, în cadrul căreia să administrați sacramentul sfântului Mir celor 55 de candidați".

Însuflețiți de minunatele cântări intonate de corul comunității noastre după citirea lecturilor de către cei care urmau să fie miruiți și intonarea Evangheliei, a urmat un mic dialog dintre părintele paroh, episcop și candidații la sfântul Mir, care s-a încheiat cu întrebarea PS Aurel: "Ce așteptați astăzi de la milostivirea lui Dumnezeu prin primirea Duhului Sfânt?", la care cei ce urmau să fie miruiți au răspuns: "Dorim ca Duhul Sfânt, pe care îl vom primi acum la Mir, cu darurile sale, să ne întărească pentru ca să putem mărturisi cu tărie credința creștină și să trăim conform cu principiile și învățăturile transmise de Biserică".

Preasfințitul Aurel Percă le-a înmânat copiilor lumina, pentru a-și putea mărturisi credința și lepădarea de cel rău, după care a urmat administrarea sfântului Mir, prin impunerea mâinilor, moment cu adevărat unic pentru candidați. La rugăciunea credincioșilor, șapte copii au invocat ajutorul lui Dumnezeu prin cele șapte daruri ale Duhului Sfânt, urmând ca la oferirea darurilor să ofere și o colivie cu doi porumbei albi, simbolul Duhului Sfânt.

După primirea sfântului Duh cu cele șapte daruri ale sale și hrăniți de trupul și sângele lui Isus cel viu, în sfânta Împărtășanie, o fată care a primit sfântul Mir a mulțumit bunului Dumnezeu pentru minunata ocazie de har, binecuvântare și creștere sufletească pe care ne-a oferit-o tuturor. A mulțumit PS Aurel Percă pentru prezența sa în mijlocul nostru și pentru că ni l-a dăruit pe Duhul Sfântul cu darurile sale.

Doi copii în frumoase costume populare au oferit episcopului Aurel Percă și preoților concelebrați buchete de flori. Întreaga asistență a cântat la unison "Mulți ani, drag păstor".

Mă întorc la anii copilăriei mele când am primit și eu sacramentul sfântului Mir. Era o zi însorită a anului 1963. Pe aleea din fața bisericii vechi, printre ramurile de mesteacăn, timp de o oră episcopul acelor vremuri a oficiat Mirul. Eram candidați mulți, trecuseră șapte ani. Fiecare an cuprindea o generație de trei zeci de copii. Astăzi numărul s-a redus mult prea mult.

Într-o seară premergătoare evenimentului de sâmbătă, 11 iunie 2016, am participat la Liturghia de seară în capela din fosta biserică. În acel mic sfânt lăcaș, alături de câțiva consăteni, furtuna ce zguduia atmosfera m-au răscolit profund.

Satul natal în această lună iunie, prin minunatele flori de câmp, verdele crud al brazilor face să te simți în rai. Toate acestea m-au dus cu gândul la anii copilăriei mele, la prima sfântă Împărtășanie, la sfântul Mir și la versurile unei frumoase poezii despre satul meu drag.

Ultimul dor

de Miron Pompiliu

Acolo jos lângă pârâu
Se-nșir răchiți bătrâne
Se duce gândul meu ades
Se duce azi și mâine.

Acolo-i satu-ncununat
Cu-a brazilor verdeață
Ferice-acolo am trăit
A vieții dimineață.

Bisericuța cea de lemn,
Și azi e vie-n minte-mi
Căsuța cu doi brazi la drum
O văd parcă înainte-mi.

Și parcă din ogradă ies
S-apuc la deal priporu,
Ce duce la islaz, ținând
De mână frățioru.

Ah cugetul mi-e ne-mpăcat
Căci am pornit prin lume,
Și am fost surd la tristul plâns
Al iubitoarei mume.

Și dacă din atâtea flori
Niciuna nu-mi rămâne,
Un sigur gând un singur dor
De mine se mai ține.

De n-am putut ca să trăiesc
De scumpul sat aproape,
La ce biserică de lemn
Când oi muri mă-ngroape.

S-ascult prin somnul cel de veci
Cetaniile sfinte,
Ș-acele cânturi ce-mi aduc,
De-a mea pruncie aminte.

Să mai ascult ca de demult
Cum seara toaca bate,
Când duhul păcii maiestos
Plutește peste toate.

Dragostea să vă înconjoare, dragi ciugheșeni, oriunde v-ați afla!

Familia Catrina și Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 iunie: Ciugheș: Primind sfântul Mir


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat