Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Iată de ce Biserica Rusă nu merge la conciliul din Creta"

De Andrea Tornielli

"Biserica Ortodoxă Rusă rămâne alipită de dimensiunea sa imperială și nu însoțește acea misiune universală visată de Bartolomeu". Profesorul Andrea Riccardi, istoric al Bisericii și fondator al Comunității "Sfântul Egidiu", cultivă de multe decenii raporturi cu lumea ortodoxă. În acest interviu la Vatican Insider, Riccardi comentează decizia comunicată în seara zilei de 13 iunie de Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe ruse, care a cerut o amânare a conciliului panortodox programat la Creta începând din 19 iunie. Și în caz contrar a informat că nu va participa la adunare, aliniindu-se cu pozițiile exprimate deja de Bisericile ortodoxe din Antiohia, Bulgaria și Georgia.

Profesore, ce reprezintă decizia rusă?

"Pe moment, de fapt reprezintă eșecul proiectului unui conciliu panortodox. Este o decizie care exprimă și fotografiază fragmentarea ortodocșilor restrânși în granițele lor naționale. Dimpotrivă, marele vis al patriarhului ecumenic de Constantinopol a fost mereu acela de a scoate ortodoxia din tradiționalism și din naționalism, pentru a spune și a vesti ceva lumii. Ar fi fost suficient ca să fie celebrat conciliul panortodox, făcând abstracție de rezultate, pentru a reprezenta oricum un semn important, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă".

Ce face eșuând acest proiect?

"Personal nu cred că eșecul este datorat în întregime unei manevre a rușilor. Cred mai degrabă că la sfârșit Biserica din Moscova nu s-a dedicat pentru a face să ajungă la bună sfârșit proiectul conciliului panortodox. Explic: una este a imagina că diviziunile, noile îndoieli, reproșurile care au făcut ca unele Biserici ortodoxe să ceară amânarea au fost într-un fel «provocate» de ruși. Și asta nu o cred. Și pentru că dacă ar fi voit cu adevărat să facă să eșueze conciliul, ar fi avut această posibilitate în faza pregătitoare. În schimb, altceva este a constata cum, în fața primelor dificultăți și renunțări, Biserica ortodoxă rusă n-a făcut nimic pentru a le împiedica sau pentru a le rezolva. Și asta e ceea ce cred că s-a întâmplat, și din cauza diviziunilor prezente în însăși ortodoxia rusă".

Cu alte cuvinte dumneavoastră spuneți: n-au acționat pentru a-l face să eșueze, ci n-au făcut nimic pentru a-l face să reușească...

"Exact. Moscova a ales să lase lucrurile să curgă, și astfel demonstrează că nu are un mare interes față de conciliu. Demonstrează că nu simte nevoia acelei dimensiuni universale pe care Bartolomeu o urmărește, deși în slăbiciunea patriarhiei de Constantinopol, o slăbiciune care reprezintă forța sa. Bartolomeu vrea să relanseze misiunea ortodoxiei în lume, confruntându-se cu problemele lumii și arătând fața unei Biserici unite. Rușii în schimb continuă să privească la granițele «imperiale», la granițele marii lor țări. În timp ce celelalte Biserici care în ultimul moment au retras participarea lor riscă să devină niște minorități naționaliste și tradiționaliste în țări aflate în criză demografică unde în schimb înaintează grupuri creștine protestante. Suntem în fața unei grave crize a ortodoxiei".

Ce se va întâmpla acum?

"Trebuie de așteptat, de evaluat următorii pași și ce va fi spus începând de la 19 iunie, când cele zece Biserici care au continuat să adere la proiectul comun se vor reuni la Creta. Întrebările sunt multe. Ce atracție poate exercita astăzi Biserica ortodoxă în lumea modernă? Bisericile ortodoxe cu o conotație națională puternică vor putea continua să supraviețuiască așa ca și cum istoria n-ar exista?".

(După Vatican Insider, 14 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat