Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"A merge dincolo de contrapozițiile dintre episcopi și noile carisme"

De Iacopo Scaramuzzi

O invitație la "colaborare reciprocă" între episcopi și noile mișcări și agregări, depășind "orice sterilă contrapoziție sau juxtapunere", este conținută în scrisoarea Iuvenescit Ecclesia (Biserica reîntinerește), aprobată de papa Francisc și publicată la 14 iunie 2016 de Congregația pentru Doctrina Credinței a cardinalului Gerhard Ludwig Müller. Un document, pentru a folosi cuvintele teologului Piero Coda, care a luat parte la conferința de presă de prezentare în Vatican, ce își înfige rădăcinile în Conciliul Vatican II, dar asumă un caracter de actualitate deosebită într-o perioadă istorică în care Joseph Ratzinger a luat numele lui Benedict de Norcia și iezuitul Jorge Mario Bergoglio, care îi invită pe catolici la o misionaritate reînnoită, a asumat numele Sărăcuțului din Assisi, "semne ale unei inedite și promițătoare conștientizări - încă de la vârfurile Bisericii - a reciprocității dintre darurile ierarhice și darurile carismatice".

"În perioada post-conciliară am asistat la o înflorire neașteptată și năvalnică a multor astfel de realități, favorizând și răspândirea unei reflecții asupra carismelor, așa cum n-a exista vreodată înainte în istoria Bisericii", a spus la conferința de presă cardinalul Müller, care cu secretarul dicasterului, arhiepiscopul Luis Ladaria, a semnat acest document adresat episcopilor. "Acest text, ajuns de acum la o fizionomie definitivă a sa după atâția ani de reelaborare - studiul a început în anul 2000 - vrea de fapt să se insereze în cadrul acestei considerații a carismelor, ca moment autoritar care trasează câteva linii fundamentale, pentru a relansa în mod corect și adecvat reflecția despre ele. Îndeosebi, a părut necesar să se ofere păstorilor și credincioșilor o considerație sigură și încurajatoare a relației dintre aceste daruri, care au însuflețit viața Bisericii, în special cu apariția, în trecutul recent, a «mișcărilor» și a noilor comunități ecleziale. Scopul acestui document - a subliniat cardinalul german - este acela de a favoriza, printr-o aprofundată conștiință a elementelor esențiale referitoare la darurile ierarhice și carismatice, și dincolo de orice sterilă contrapoziție sau juxtapunere, o ordonată comuniune, relație și sinergie a lor, în vederea unui reînnoit elan misionar eclezial și a acelei «convertiri pastorale» la care ne cheamă încontinuu Papa Francisc". Textul a fost aprobat de Papa Francisc într-o audiență din 14 martie și este semnat la 15 mai 2016, solemnitatea de Rusalii.

Scrisoarea subliniază că "antiteza dintre o Biserică instituțională de tip iudeo-creștin și o Biserică carismatică de tip paulin, afirmată de anumite interpretări ecleziologice reductive, nu are în realitate un fundament adecvat în textele din Noul Testament. Departe de a situa carismele de o parte și realitățile instituționale de altă parte, sau de a opune o Biserică «a carității» unei Biserici «a instituției», Paul adună într-o unică listă pe cei care sunt purtători de carisme de autoritate și învățare, de carisme care folosesc pentru viața obișnuită a comunității și de carisme mai răsunătoare". După ce i-a citat pe Papii Ioan Paul al II-lea (care a creat conceptul de "coesențialitate" între darurile Bisericii), Benedict al XVI-lea și Francisc, "este posibil așadar - subliniază documentul - să se recunoască o convergență a magisteriului eclezial recent asupra coesențialității dintre darurile ierarhice și carismatice. O contrapoziție a lor, ca și o juxtapunere a lor, ar fi simptom al unei înțelegeri eronate sau insuficiente a acțiunii Duhului Sfânt în viața și în misiunea Bisericii". În acest sens, "nașterea de eventuale tensiuni cere din partea tuturor practicarea unei carități mai mari, în vederea unei comuniuni și a unei unități ecleziale tot mai profunde". De altfel, în text se subliniază că "și celibatul, cerut preoților în venerabila tradiție latină, este în mod clar în linia darului carismatic; el nu este în primul rând funcțional, ci «reprezintă o conformare specială cu stilul de viață al lui Cristos însuși», în care se realizează dăruirea deplină de sine cu referință la misiunea conferită prin sacramentul Preoției".

Este necesar "să se evite ca să se conceapă ca o contra-putere față de episcopi", a subliniat la rândul său cardinalul Marc Ouellet, prefect al Congregației Episcopilor; "textul clarifică, teologic și pornind de la Sfânta Scriptură și de la viața Bisericii, cum să se integreze mai bine dimensiunea carismatică îmbrățișând noile forme și formele antice sau tradiționale". Celui care întreba dacă Papa Francisc este prea carismatic sau prea ierarhic, cardinalul canadian a răspuns că Pontiful "cu modul său de a fi păstor îi ajută pe toți episcopii să fie mai atenți în a discerne, în a însoți și în a primi, răspunzând la o nevoie a Bisericii în urmarea realității credinței așa cum este trăită în zilele noastre cu dificultățile doctrinale, disciplinare, sacramentale".

Cu acest document, Congregația pentru Doctrina Credinței, a subliniat la rândul său monseniorul Piero Coda, membru al Comisiei Teologice Internaționale, "arată calitatea de dicaster care oferă clarificări teologice care hrănesc drumul Bisericii: există o sinergie constitutivă în misterul Bisericii între darurile carismatice și continua, multiforma și variata erupție carismatică, ce nu se poate codifica pentru că este în mâna directă a Duhului Sfânt și răspunde, din timp în timp, la necesitățile și la instanțele poporului lui Dumnezeu, privind la întreaga omenire, la rănile, cererile și întrebările sale". Teologul a amintit o intervenție din 1998 în care cardinalul de atunci Ratzinger vorbea despre acele "valuri de mișcări, care revalorizează încontinuu aspectul universalist al misiunii apostolice și radicalitatea Evangheliei, și tocmai pentru aceasta folosesc să asigure vitalitate și adevăr spirituale Bisericilor locale". În sfârșit, monseniorul Coda l-a citat pe părintele Divo Barsotti, mistic florentin care dorea apariția în Biserică a unei mișcări religioase de o "putere de iubire" neobișnuită care, spunea el, "trebuie să apară de la laici. Benedict și Francisc erau laici. Misiunea ierarhiei, căreia îi revine să legifereze, este de un control pentru ca asistența divină, neîndoielnică, să ferească Biserica de a cădea în eroare, dar mișcarea nu este realizată de ierarhie". În perioada actuală, a încheiat el după aceea, "există probabil ceva inedit și acest document atestă asta: Papa Ratzinger care a voit să preia numele lui Benedict de Norcia, și Papa Bergoglio, un fiu spiritual al sfântului Ignațiu, care - primul Papă în istorie - a luat numele Sărăcuțului din Assisi, sunt probabil semne ale unei inedite și promițătoare conștientizări - încă de la vârfurile Bisericii - a reciprocității dintre darurile ierarhice și darurile carismatice. Ceea ce dorește acest document, la toate nivele, pentru întregul popor al lui Dumnezeu".

La conferința de presă a oferit mărturia sa și Carmen Aparicio Valls, profesor la facultatea de teologie din Universitatea Pontificală Gregoriana și membru al Instituției Tereziane. La o întrebare cu privire la ideea recentă, prospectată de Papa Francisc, despre o comisie de studiu cu privire la diaconese, cardinalul Müller s-a limitat să răspundă că e vorba despre o "temă istorică" asupra căreia a reflectat în urmă cu zece ani Comisia Teologică Internațională și căreia el însuși a dedicat deja trei cărți.

(După Vatican Insider, 14 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat