Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: Hramul comunității catolice românești

Duminică, 12 iunie 2016, comunitatea credincioșilor români catolici din Cesano (Italia) și împrejurimi a avut marea bucurie de a-l cinsti pentru a opta oară pe patronul lor spiritual, sfântul Anton de Padova, sfânt cinstit cu mare drag și devoțiune de noi toți încă de când eram prezenți în România.

Crinii albi, prezența preoților de la altar, biserica împodobită de sărbătoare, cântecele intonate de corul comunității, prezentarea într-un mod mai special a darurilor de la ofertoriu au fost câteva dintre semnele care au arătat dorința românilor de a forma o familie și de a se uni ca frații în jurul altarului.

Știm că întreaga Biserică Catolică îl cinstește pe sfântul Anton de Padova pe 13 iunie, dar noi, pentru a favoriza o prezența mai numeroasă a credincioșilor la acest eveniment, am anticipat această sărbătoare cu o zi.

Fiind în contextul Anului Milostivirii, sărbătoarea hramului de anul acesta a avut un puternic impact spiritual asupra întregii comunități, deoarece mulți dintre credincioșii din comunitate au dorit să simtă iubirea milostivă a lui Dumnezeu, prin sacramentul Spovezii. De aceea pr. Ionuț Eremia Imbrișcă a fost disponibil în această zi la spovezi, de la 15.30 până la 17.30, oferind tuturor celor care au dorit posibilitatea de a gusta din iubirea milostivă a lui Dumnezeu, care iartă pe toți cei care-i cer acest mare dar.

Imnul "Către tine, o sfinte Antoane" a deschis procesiunea de la Liturghia solemnă a hramului, de la ora 16.00, din biserica "Sfântul Sebastian", celebrare prezidată de păstorul comunității pr. Adrian Chili, Liturghie la care au concelebrat pr. Marius Ciobanu și pr. Matteo Moretti.

În cuvântul de învățătură pr. Marius, după ce a dat câteva exemple din viața și minunile sfântului, ținând cont de faptul că suntem în anul milostivirii, a dorit să ne vorbească despre modul în care sfântul Anton a înțeles milostivirea. Sfântul lega milostivirea de umilință, spunând că "milostivirea este un act de umilință care reduce la tăcere iubirea de sine pentru a crește în iubirea față de aproapele nostru. Isus a fost primul care a coborât printre noi și s-a înjosit în fața oamenilor. Astfel ne-a iertat și ne-a vindecat. Și această milostivire primită de la Dumnezeu trebuie la rândul ei să provoace o schimbare în viața noastră și un răspuns de milostivire față de aproapele nostru (...). Este milostiv cel care suferă participând la mizeria celorlalți. Această compasiune e chemată milostivire pentru că face ca inima să devină simplă, suferind pentru mizeria celuilalt". Plecând de la fragmentul duminicii a XI-a de peste an, pr. Ciobanu a spus că "milostivirea este atributul care exprimă cel mai bine numele lui Dumnezeu pentru că este calea care ne unește pe noi cu Dumnezeu deschizându-ne inima să credem că suntem iubiți nu numai pentru o clipă, nu numai atunci când reușim să fim buni și ne facem datoria, ci credem că suntem iubiți mereu chiar și cu limitele și păcatele noastre".

Frumusețea cântecelor intonate la Liturghie, prezența ministranților, citirea lecturilor și mai ales prezentarea darurilor la ofertoriu au fost câteva din semnele prin care am dorit să exprimăm bucuria de a avea un patron spiritual, în jurul căruia toți să simțim prezența iubitoare a lui Dumnezeu, care ne tratează pe toți drept copiii săi preaiubiți. Pe lângă darurile de pâine și vin aduse la altar, anul acesta am adus la ofertoriu și o piatră pe care era întipărit semnul crucii, care a amintit de una din minunile săvârșite de sfântul Anton pe când era ispitit de diavol; o imagine a sfântului Anton care binecuvânta copiii, tablou făcut de unul din copiii din comunitate; iar de florile care au fost aduse la ofertoriu au fost legate câteva simboluri cu virtuțile sfântului Anton, virtuți care să ne fie tuturor ca model de imitat în anul milostivirii.

Înainte de binecuvântarea finală pr. Chili, reamintind unul din obiceiurile frumoase pe care le știam de acasă, a binecuvântat copiii și a sfințit crinii prin mijlocirea sfântului Anton. În cele din urmă a mulțumit preoților și oaspeților prezenți la sărbătoare, felicitându-i pe toți pentru dragostea și devoțiunea pe care știu să o manifeste pentru sfântul lor patron.

După binecuvântarea finală, bucuria de a fi împreună s-a manifestat prin faptul că în sala mare a parohiei, am organizat o masă de sărbătoare, de la care nu a lipsit mâncărurile delicate, dar nici muzica și dansul, așa cum știm că se obișnuiește de hram.

Mulțumim Domnului pentru că ne-a dat și anul aceasta posibilitatea de a-l cinsti împreună pe sfântul Anton de Padova și ajutați de el ne-am apropiat astfel mai mult de iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

Lucian Antoci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 iunie: Cesano: Hramul comunității catolice românești


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat