Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica Ortodoxă Rusă cere să se amâne conciliul din Creta

De Andrea Tornielli

Conciliul din Creta programat de la 19 la 26 iunie, pentru a se desfășura în datele prevăzute - și stabilite prin decizia unanimă a tuturor - dacă se va ține vor participa la el zece dintre cele paisprezece Biserici ortodoxe. De fapt nu va lua parte Biserica rusă, cu patriarhul de Moscova, Chiril, care singur are jurisdicție asupra a peste jumătate dintre creștinii din ortodoxie. Vestea a venit în seara zilei de luni, 13 iunie 2016 de la Moscova. Sinodul extraordinar al Bisericii ortodoxe ruse s-a reunit și a decis ce este de făcut după renunțările din ultimele zile, aderând la cererea de amânare prezentate deja de alții. În lipsa acestei amânări, rușii nu vor lua parte la conciliu.

"Toate Bisericile trebuie să participe la conciliul panortodox - a declarat mitropolitul Hilarion Alfeyev, șef al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei ruse - și numai în acest caz deciziile luate de conciliu vor fi legitimate". Însă mitropolitul a încercat să minimalizeze dificultățile: "Situația nu este catastrofală, este o situație obișnuită".

Este cunoscut că tendința Bisericii din Moscova este aceasta, adică cererea de a amâna conciliul, primul al tuturor Bisericilor ortodoxe după peste o mie de ani, în pregătire de peste cincizeci de ani. Mitropolitul Hilarion, deja duminică, 12 iunie, după Liturghie a spus că mai degrabă "este mai bine de amânat" întâlnirea decât "să se facă lucrurile în grabă".

"În cursul a 55 de ani de pregătire a Conciliului panortodox, am vorbit despre faptul că acesta trebuie să fie un factor de unitate a Bisericii, și în orice caz n-ar trebui să provoace diviziuni", a subliniat Hilarion. "Dacă noi considerăm că pregătirea nu este completată și că unele probleme încă n-au fost clarificate, este mai bine de amânat acest Conciliu decât să se facă lucrurile în grabă, și îndeosebi fără participarea a numeroase Biserici locale. Nu poate să fie un Conciliu panortodox, dacă nu participă o Biserică locală sau alta", a afirmat el.

Prima renunțare la Conciliu a fost anunțată de Biserica bulgară la care s-au unit și cea sârbă - apoi întoarsă - și Patriarhia de Antiohia, aceasta din urmă din cauza chestiunii dificile care o desparte de cea de Ierusalim datorită jurisdicției teritoriale asupra Qatarului. Biserica georgiană a vorbit despre "piedici" în calea participării sale, în timp ce este cunoscută și contrarietatea călugărilor de la Muntele Athos. Nemulțumirile se concentrează asupra textelor câtorva documente pe care conciliul va trebui să le discute și să le promulge, între care cel referitor la raportul ortodocșilor cu celelalte confesiuni creștine. Criticile cer modificări și amânarea conciliului însuși, ipoteză care a avut opoziția Patriarhiei ecumenice de Constantinopol, responsabilă cu organizarea evenimentului din Creta.

În realitate renunțările au reprezentat o surpriză, dat fiind faptul că, așa cum este obiceiul în Bisericile ortodoxe, orice decizie în privința conciliului, a datelor, a modalităților de desfășurare și a textelor de discutat, toate deciziile au fost luate mereu unanim de liderii sau de reprezentanții Bisericilor. De ce calendarul a fost mai întâi aprobat de toți și apoi pus în discuție? Atunci cui se datorează răzgândirile, care au contribuit ca să arate lumii o față a ortodoxiei ca o realitate foarte dezbinată în interiorul său? Nu este exclus ca un rol semnificativ să-l fi jucat chiar Patriarhia de Moscova.

Biserica din punct de vedere numeric, economic și structural mai puternică are și o caracterizare națională puternică și o legătură de fier cu președinția rusă. Același lucru se poate spune despre alte Biserici acum îndoielnice cu privire la participare, care oricum mențin legături solide cu cea rusă. Nu este exclus că la Moscova nu s-a voit să se dea prea multă importanță rolului lui Bartolomeu, patriarhul ecumenic de Constantinopol, care se bucură de un primat de onoare asupra întregii ortodoxii, dar care este numeric mai slabă și mai ales trăiește într-o realitate de creștinism minoritar în marea țară islamică, Turcia de astăzi. Și totuși tocmai în această slăbiciune se află forța Patriarhiei de Constantinopol, cu figuri luminoase, precum Atenagora în anii Cincizeci și Șaizeci care a dat un impuls extraordinar drumului ecumenic al creștinilor, moștenire continuată astăzi de Bartolomeu, sub conducerea căruia Patriarhia a știut să vorbească lumii și să asume un rol de autoritate morală recunoscut.

Duminică, Hilarion a spus și că decizia rusă era "foarte importantă și de aceasta va depinde în mare parte destinul Bisericii ortodoxe: ori vom trăi în pace și înțelegere cu celelalte Biserici locale ori vom trăi în conflicte, dispute și discuții". "Știm că în istoria Bisericii a acționat mereu și va acționa Duhul Sfânt - a încheiat el - și credem că Duhul Sfânt ne va indica decizia corectă". La sfârșit decizia a fost pentru nu. Au învins conflictele, disputele și răzgândirile. În timp ce Bartolomeu dorea ca toate îndoielile, contrastele și discuțiile să fie aduse în cadrul dezbaterii conciliare.

Va trebui să se aștept dezvoltări pentru a ști ce se va întâmpla acum. De la Constantinopol este comunicat că întâlnirea din 19 iunie de la Creta rămâne fixată: fiind o întâlnire stabilită de toți, nu poate să fie numai patriarhul Bartolomeu cel care să-i decidă amânarea. Va fi un început de discuție și de lucru, începutul unui proces și al unui parcurs lung, cu speranța ca Bisericile hotărâte astăzi să nu participe la el să poată revedea în viitor pozițiile lor.

(După Vatican Insider, 13 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat