Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răcăciuni: Un dar pentru comunitate - Zilele familiei și ale milostivirii

În perioada 9-12 iunie 2016, la invitația părintelui paroh, Daniel Cimpu, în Parohia Răcăciuni au avut loc "Zilele familiei și ale milostivirii", ținute de pr. dr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor.

Încă de la început, pr. Felician ne-a introdus în lumea fascinantă a omului creat de Dumnezeu, din iubire și pentru iubire. Am înțeles că a iubi înseamnă a recunoaște celuilalt locul pe care i l-a oferit Dumnezeu. Dacă e soțul, să fie respectat ca soț, dacă e soție, să fie respectată ca soție. Sub nicio formă să nu fie între soți o relație de dominație sau și mai rău, de folosire reciprocă.

"Cine iubește cu adevărat, spunea părintele, îl prețuiește pe celălalt așa cum îl prețuiește Dumnezeu. Nu vă rușinați și nu vă temeți să vă iubiți! E rușinos ca soții-părinți să nu se iubească, iar copiii să vadă acest lucru. E mai mult ca sigur că acei copii, neștiind ce înseamnă o familie adevărată, să nu o aibă nici ei!"

Am învățat că Isus, înființând sacramentul Căsătoriei la nunta din Cana, a voit ca soții, nu doar să împlinească un act public, ci să și-l asume cu bucurie, responsabilitate și maturitate. "Este ceea ce lipsește astăzi din cele mai multe familii, spunea părintele Felician. Bucuria, bucuria nu trebuie să lipsească dintre soți. O familie adevărată are la bază bucuria că cei doi au înțeles că sunt darul lui Dumnezeu unul pentru celălalt, că sunt aleși să fie împreună, mai ales pentru momentele dificile ale vieții, că peste cele ușoare se trece fără probleme".

Vineri, 10 iunie, cu jumătate de oră înainte de sfânta Liturghie, doamna Maricica Bejenaru, profesoară de religie, mamă, soție și bunică, ne-a împărtășit din experiența pe care a acumulat-o de-a lungul anilor de căsătorie, subliniind cu prioritate rolul faptelor de milostenie între soți. "Dacă nu ești atent față de partenerul de viață, spunea doamna profesoară, cum poți fi atent față de cineva străin?"

Duminică, după Liturghia de încheiere, familiile tinere din comunitate au ținut să se întâlnească personal cu pr. Felician, clarificând astfel o serie de problematici privitoare la entuziasmul inițial, dar și la cum se poate trăi cât mai frumos viața în doi.

Au fost zile de har și de bucurie, zile în care am înțeles câtă demnitate a pus Creatorul în fiecare dintre noi și am mai înțeles că fără iubire, care este Dumnezeu, nu putem avea o viață de familie fericită.

Mulțumim părintelui paroh care ne-a dăruit aceste zile, părinților care au stat la spovezi de-a lungul lor și nu în ultimul rând, părintelui Felician, care s-a străduit să dea tot ceea ce a avut mai bun.

Comunitatea din Răcăciuni

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-12 iunie: Răcăciuni: Un dar pentru comunitate - Zilele familiei și ale milostivirii


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat